Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 18:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Σήμα για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

«Θετικό momentum για τις τραπεζικές αξιολογήσεις»

Moody’s: Σήμα για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Για τη δημιουργία ενός θετικού momentum κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναφερόμενος στις προοπτικές αναθεώρησης της αξιολόγησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, δηλαδή των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. 

«Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών και η βελτίωση της αξιοπιστίας οδηγεί σε ενα θετικό momentum για τις αξιολογήσεις» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, προαναγγέλοντας την πιθανή αναβάθμιση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.  

Στο επίκεντρο του report του Moody’s βρίσκεται η αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε περιορισμό του κινδύνου στους τραπεζικούς ισολογισμούς. 

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμάει, σε αυτό το πλαίσιο, ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιων ποσοστών NPEs έως το τέλος του 2022, με τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα να ηγούνται αυτής της προσπάθειας, στοχεύοντας σε ποσοστά 6% – 7% μέσα στους επόμενους μήνες. 

Με το κεφαλαιακό μαξιλάρι να είναι επαρκές και τη λειτουργική αναδιάρθρωση να αποδίδει καρπούς, ο Moody’s προσδοκά σε άμεση επιστροφή στην κερδοφορία, κάτι το οποίο θα ευνοηθεί και από τις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

«Η βελτιωμένη ποιότητα δανείων και οι ευνοϊκές προοπτικές της ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων με θετικά outlooks» σπεύδει να υπογραμμίσει ο οίκος.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Moody’s είχε αναβαθμίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με θετικό outlook: 

  • ETE Β2 από Caa1 
  • Εurobank Β2 από Caa1 
  • Alpha Bank Β2 από Caa1 
  • Πειραιώς Β3 από Caa2 

Την Παρασκευή η έκθεση για την Ελλάδα

Στο μεταξύ, την Παρασκευή αναμένεται το report του οίκου και για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια αναβάθμιση στο Ba2 από Ba3 σήμερα. 

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο της Morgan, Stanley θα είναι αποτέλεσμα της ισχυρής μέχρι στιγμής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.  

Με τις ανακοινώσεις της Moody’s, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ολοκληρώνεται ο κύκλος των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου η χώρα αναβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings στο ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την DBRS στο ΒΒ με θετικές προοπτικές κι από την Scope στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. 

Κατόπιν τούτων, η αξιολόγηση Ba3, την οποία τηρεί ο Moody’s, είναι η χαμηλότερη. Με ενδεχόμενη αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, ουσιαστικά θα έφερνε το ελληνικό αξιόχρεο στα ίδια επίπεδα που το τοποθετούν η S&P, η Fitch και η DBRS, καθώς και δύο σκαλοπάτια πριν από την έξοδο από το junk. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News