Business & Finance Δευτέρα 29/11/2021, 12:59 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IBM: Εξετάζει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας

Για το 2021 και το 2022 αναμένεται μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης της εταιρείας.

IBM: Εξετάζει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας

Νέες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα εξετάζει η ΙΒΜ, η οποία μετά από την πρόσφατη απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών και την εστίασή της σε τεχνολογίες όπως το υβριδικό υπολογιστικό νέφος (hybrid cloud) και η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή.

Όπως σημείωσε ο Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, «η καινούργια ΙΒΜ, που σχηματίστηκε μετά τις 3 Νοεμβρίου και την απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών, αναμένεται να φέρνει το 70% των εσόδων της από το λογισμικό και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και το υπόλοιπο 30% από infrastructure (υποδομές) και τεχνολογίες».

Η τεχνολογική εταιρεία έχει δημιουργήσει ήδη δύο κέντρα αριστείας στην Ελλάδα. Το ένα, που ιδρύθηκε το 2014, αφορά τον τομέα των big data και business και έκτοτε – όπως ανέφερε ο κ. Πουλίδας – εξελίχθηκε και ενσωματώθηκε πλήρως στο δίκτυο αντίστοιχων κέντρων της ΙΒΜ παγκοσμίως». To δεύτερο ανακοινώθηκε το 2020 και αφορά την περιοχή των κύριων τραπεζικών εφαρμογών. Tα δύο κέντρα αριστείας υποστηρίζουν έργα της εταιρείας σε Ελλάδα, Κύπρο καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, όπως ειπώθηκε, αξιολογούνται διάφορες τεχνολογικές περιοχές, ενδεχομένως στο πεδίο του hybrid cloud και της τεχνητής νοημοσύνης, για κάποια αντίστοιχη επένδυση στη χώρα. Το κέντρο big data απασχολεί περίπου 60-70 άτομα, ενώ το δεύτερο κέντρο ξεκίνησε με 14-15 θέσεις εργασίας και θα εξελιχθεί με τη δημιουργία 100 θέσεων εργασίας.

Σε παγκόσμια βάση, πριν από την απόσχιση του κλάδου και τη δημιουργία της ανεξάρτητης εταιρείας Kyndryl, τα έσοδα της εταιρείας στο τέλος του 2020 ανήλθαν στα 74 δισ. δολ. Ο κύκλος εργασιών της ΙΒΜ από τις δραστηριότητές της σε Ελλάδα και Κύπρο ανέρχεται στα 147 εκατ. (αύξηση 10% σε σχέση με το 2019), εκ των οποίων ένα 10%-12% προέρχεται από έσοδα του στενού δημόσιου τομέα και τα υπόλοιπα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.

Για το τρέχον έτος και το 2022 αναμένεται μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ενώ ενδιαφέρον εκφράζει η εταιρεία και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, είναι θετικό ότι σχεδιάζεται και προγραμματίζεται μεγάλος όγκος δημόσιων ψηφιακών έργων, ωστόσο, επειδή παρατηρείται και έλλειψη στελεχών, αποτελεί πρόκληση η εκτέλεση και η απορρόφησή τους από την αγορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News