Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 10:39
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος (Chipita): Δεν πρέπει όλα να τα περιμένουμε από το κράτος 

«Τον Γενάρη θα πάμε για ανατιμήσεις, οπότε θα αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να το περάσουν και στους μισθούς»

Σπ. Θεοδωρόπουλος (Chipita): Δεν πρέπει όλα να τα περιμένουμε από το κράτος 

Η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να αφήσει πίσω της τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και οι επιχειρήσεις να μην τα περιμένουν όλα από το «κράτος-μπαμπά», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita από το πάνελ του συνεδρίου «CEO Initiative», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η νοοτροπία αυτή έχει δείξει ότι δεν φέρνει αποτελέσματα. 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έχουμε ξεκινήσει να επαναλαμβάνουμε μερικές από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Αναφέρθηκε σε βασικά και χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όπως αυτό της δικαιοσύνης, της κακής νοοτροπίας, του «κράτους-μπαμπά». «Δεν κοιτάμε οι Έλληνες επιχειρηματίες να βρούμε τις λύσεις στο εξωτερικό, κοιτάμε να ασκήσουμε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Τάχθηκε κατά της απεργίας στην εστίαση ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την προσέγγιση του κράτους. «Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Είδαμε ότι τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν είναι έργα υποδομών. Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε ένα κράτος με χρέος πάνω από 200% του ΑΕΠ, με περιορισμένες δυνατότητες, που με το τέλος της πανδημίας θα πρέπει να ξαναπεράσει σε πρωτογενή πλεονάσματα», φρόντισε να υπενθυμίσει. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι «δεν μαθαίνουμε να δουλεύουμε σε ομάδες. Με τα κίνητρα των συγχωνεύσεων δεν νομίζω ότι θα γίνουν αλλαγές. Και υπάρχει μια ατολμία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αναφορικά με τα κίνητρα». Τάχθηκε υπέρ των φορολογικών κινήτρων αλλά αναρωτήθηκε «στην Ευρώπη το όριο για να δοθούν φορολογικά κίνητρα είναι στα 25 εκατ. ευρώ, εμείς γιατί το έχουμε βάλει στα 10 εκατ. ευρώ; Δεν θέλουμε μεγαλύτερες επενδύσεις για τον τόπο μας;». Εξήγησε ότι ακόμη κι αν χαρίσεις τον φόρο για κάποια χρόνια, μια μεγάλη επένδυση θα φέρει ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών. «Κάνουμε βήματα αλλά φοβάμαι ότι τα κάνουμε άτολμα. Ίσως φοβόμαστε ότι θα μας πούνε ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων, ότι είμαστε με το κεφάλαιο», πρόσθεσε.

Χρειαζόμαστε πραγματικά μεγάλες, σοβαρές, εμβληματικές επενδύσεις, καθώς και μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος και εξέφρασε ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους αλλάζει η ελληνική οικονομία έναντι των ρυθμών που υιοθετούν ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Στάθηκε στο γενονός, ότι οι μεγάλες και οι μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, οι οποίες είναι «πνιγμένες» στη ρευστότητα και θέλουν να δώσουν δάνεια. «Το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά. Οι μικρές επιχειρήσεις στηρίζονται στη φοροδιαφυγή, δεν κόβουν αποδείξεις, και φυσικά δεν είναι bankable. Δεν έχουν και στελεχιακό δυναμικό. Δεν αδικώ τις τράπεζες που δεν δίνουν λεφτά στις επιχειρήσεις, δεν μας φταίνε οι τράπεζες», τόνισε.

Σχετικά με τους ξένους επενδυτές σημείωσε ότι το 2021 πρέπει να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές. Όπως είπε, οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν consolidation και εξαγωγές και τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να είναι έτοιμοι να πάρουν αυτά που θα αφήσουν μετά από μερικά χρόνια τα funds, τα οποία πρωταγωνιστούν σήμερα. Μιλώντας για συνεργασίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ο Έλληνας δεν έχει τη νοοτροπία του συνεταιρίζεσθαι και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα προωθηθούν συγχωνεύσεις με τα κίνητρα που θεσμοθετούνται.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ώστε να μη γίνει διαρθρωτικός και περάσει στους μισθούς εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα τα καταφέρουν διότι ο πληθωρισμός, όπως είπε, είναι άγριος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον κλάδο που δραστηριοποιείται ο ίδιος, όπου οι αυξήσεις τιμών είναι τεράστιες. «Δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν τις τιμές τους 10%. Τον Γενάρη θα πάμε για ανατιμήσεις, οπότε θα αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να το περάσουν και στους μισθούς. Θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Είναι μια καινούργια και απότομη οικονομική πραγματικότητα», τόνισε. 

Θέλοντας να δώσει ένα περίγραμμα για τις επιχειρήσεις εξέφρασε την άποψη ότι είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Όπως είπε, «ο ιδρυτής του ομίλου μου έλεγε: δείξε μου έναν άνθρωπο για να σου πω εάν θα επενδύσω πάνω του. Υπάρχουν επιχειρήσεις που πάνε καλά και υπάρχουν και επιχειρήσεις που μαραζώνουν. Είναι καθαρά θέμα ανθρώπου, μάνατζμεντ. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με πραγματικά δικά τους προβλήματα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους».

Η κύρια ευθύνη, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι απέναντι στους μετόχους αλλά πλέον δεν είναι μόνο εκεί, καθώς μια επιχείρηση δεν μπορεί να αγνοεί τα μεγάλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή αλλά πρέπει να μη χάνει την εστίασή της που είναι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Έχει βέβαια και «πολλή υποκρισία όλο αυτό», όπως είπε και το εξήγησε. «Όταν ακούω επιχειρήσεις να λένε ότι το 2050 θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα, εκνευρίζομαι πολύ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία να δείξουν οι επιχειρήσεις τι έκαναν τα πρόσφατα χρόνια και όχι τι θα κάνουν σε 30 και 40 από σήμερα.

Κλείνοντας ο κ. Θεοδωρόπουλος έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «παρόλο που γκρινιάζουμε, πάει όλο και καλύτερα». Όπως είπε, πρέπει να έχουμε και επιχειρήσεις, ελληνικές ή ξένες, να επενδύσουν, να εκπαιδεύσουν τον κόσμο στο νέο μοντέλο κατανάλωσης. «Είναι υποχρέωσή μας και σαν λαός με παρουσία 2.500 χρόνων να μην είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι και να ζητάμε πάντα το καλύτερο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα στον χάρτη των μεγάλων επιχειρηματικών deals

Τέλος εποχής για την Chipita 

Mondelez: Θέλει την πρωτιά σε αγορά 65 δισ. δολ. με «όπλο» την Chipita

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News