ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Grant Thornton: Περιορισμένη «όρεξη» για επενδύσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Grant Thornton: Περιορισμένη «όρεξη» για επενδύσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σημάδια εσωστρέφειας και αυτοσυντήρησης δείχνει η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία φαίνεται να κρατά στάση αναμονής ως προς τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και τις ευκαιρίες που ανοίγονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Grant Thornton για τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων που παρουσιάστηκε χθες στην ετήσια απονομή των Business Award που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Eurobank.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας οι ελληνικές επιχειρήσεις παρά τη βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας, αλλά και τις θετικές προοπτικές σε ότι αφορά την κερδοφορία και τον τζίρο τους, κρατούν μικρό καλάθι σε ότι αφορά την πρόθεσή τους για επενδύσεις. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 400 επιχειρήσεις και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της πάνω από τις μισές ελληνικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα 6 στις 10, απαντούν ότι δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό ή έρευνα στον ορατό ορίζοντα

Λίγο καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα σε ότι αφορά τις επενδύσεις στο πεδίο της τεχνολογίας όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά της και τη θεωρεί ευκαιρία και όχι απειλή, με συνέπεια η διάθεση για επενδύσεις να αφορά 6 στους 10.  

Επιφυλακτικές απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης

Διστακτικότητα αποτυπώνεται και από την στάση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στην μεγαλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης που τους παρουσιάζεται, δηλαδή τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως καταγράφει η έρευνα, ενώ 7 στις 10 θεωρούν ότι η συμβολή τους θα είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία μόνο 4 στις 10 θεωρούν ότι θα είναι σημαντική για την ίδια την επιχείρησή τους. Μόνο 4 στις 10 δηλώνουν επίσης ότι είναι πιθανό να κάνουν χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Επιπλέον από αυτές τις 4 που θεωρούν ότι θα κάνουν χρήση μόνο η 1 στις 10 έχει καταρτίσει ένα πλήρες σχέδιο, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας (40%) ή στο στάδιο της αρχικής αξιολόγησης της ευκαιρίας (50%). 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να στηρίζουν την ανάπτυξη των εργασιών τους και της κερδοφορίας τους σε εσωστρεφείς διαδικασίες, παρατηρεί η Grant Thornton. Συγκεκριμένα :

• Στην αναδιοργάνωση των εσωτερικών λειτουργιών, οι 9 στις 10

• Στην μείωση του κόστους, οι 8 στις 10

• Στην επικέντρωση σε εγχώριες αγορές, οι 7 στις 10

• Σε πρακτικές marketing και βελτιστοποίηση των πρακτικών πωλήσεων, οι 7 στις 10

Οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και η ενδυνάμωση του management αφορούν ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τις 2 στις 10.

Ενθαρρυντικό σημάδι είναι ότι 6 στις 10 φέρονται να επιδιώκουν το λανσάρισμα νέου προϊόντος ή υπηρεσίας ενώ 5 στις 10 νέες αγορές

Συμπέρασμα παρατηρεί η Grant Thornton είναι ότι «η αισιοδοξία των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζεται περισσότερο σε προσδοκίες και διαίσθηση παρά σε στρατηγική» και η  αναμενόμενη αύξηση των εργασιών δεν στηρίζει αύξηση στην απασχόληση και στους μισθούς. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν παρά την διαφαινόμενη αισιοδοξία όσον αφορά τις προοπτικές τους που καταγράφει η έρευνα, με βάση τα οποία 

 • Οι 6 στις 10 έχουν την πεποίθηση ότι η επιχείρησή τους αναμένεται τους επόμενους 12 μήνες να έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019. 

• Οι 3 στις 10 αναφέρουν ότι έχουν φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα.

• Οι 8 στις 10 αναμένουν αύξηση του τζίρους τους τους επόμενους 12 μήνες

• Οι 7 στις 10 από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση των εξαγωγών τους

• Οι 7 στις 10 αναμένουν και αύξηση της κερδοφορίας

Από τις απαντήσεις τους φαίνεται να «θεωρούν ότι απαιτούνται κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης και τόνωση των επενδύσεων με επίκεντρο τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και έμφαση στην παροχή στήριξης και πρόσθετων αναβολών».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News