ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα στον χάρτη των μεγάλων επιχειρηματικών deals

Η Ελλάδα στον χάρτη των μεγάλων επιχειρηματικών deals

Ξένα επενδυτικά κεφάλαια και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ψηφίζουν σταθερά Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Τα deals των Vivartia, Εθνικής Ασφαλιστικής, Wind, Capsis Elite Resort είναι ορισμένα μόνο από αυτά που αποκαλύπτουν ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός χάρτης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής ενός αριθμού επενδυτών, που εκτιμούν πως το προφίλ ρίσκου της χώρας έχει μειωθεί δραστικά μετά το 2019. Ιδιαίτερα θετικά λειτουργούν και οι προσδοκίες πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις προοπτικές ανάκαµψης της οικονοµίας.

Σε αυτό το περιβάλλον και παρά την πανδηµία έχουν πωληθεί όµιλοι, όπως η εταιρεία τροφίµων Vivartia, η Εθνική Ασφαλιστική, η τηλεπικοινωνιακή Wind Hellas, δεκάδες ξενοδοχειακά συγκροτήµατα, εµπορικά κέντρα αλλά και υποδοµές. ∆ιότι πέρα από τα αµιγώς επιχειρηµατικά deals, και οι ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις έχουν περιέλθει εκ νέου στο προσκήνιο, όπως δείχνουν τα ρόστερ των επενδυτών για assets όπως ο ∆Ε∆∆ΗΕ (Adrian Infrastructure, BCI, BlackRock, CVC Capital Partners, F2i, First Sentier, Macquarie και Oak Hill).

Παράλληλα, οι µεγάλες τιτλοποιήσεις µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων των ελληνικών τραπεζών και όλες οι συναφείς ασκήσεις διαχείρισης υποχρεώσεων και επισφαλειών του κλάδου έχουν δηµιουργήσει ένα οικοσύστηµα που απαρτίζεται από µερικά από τα µεγαλύτερα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται επιθετικά στις σχετικές συναλλαγές, όπως τα Davidson Kempner, KKR, Third Point, doValue, Bain Capital, Fortress, Farallon και Intrum.

Οι δύο κορωνίδες, τουλάχιστον από πλευράς αξίας στο σκηνικό που διαµορφώνεται, είναι η εξαγορά της Vivartia από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital έναντι τιµήµατος που ξεπέρασε τα 600 εκατ. καθώς και η εξαγορά της Wind Hellas από την BC Partners, σε µια συµφωνία που αποτιµήθηκε στα 970 εκατ. Το ίδιο fund είχε εξαγοράσει λίγο νωρίτερα και τη Forthnet/Nova, οικοδοµώντας ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση στην εν λόγω αγορά. Στο µεσοδιάστηµα η BC Partners υπέγραψε συµφωνία πώλησης της ελληνικής φαρµακοβιοµηχανίας Pharmathen, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, από την οποία πέτυχε σηµαντικότατες υπεραξίες σε σχέση µε το τίµηµα εξαγοράς που κατέβαλε προ ετών.

Ακόµα µεγαλύτερες επενδύσεις έχει υλοποιήσει το τελευταίο διάστηµα η CVC Capital, που εκτός από τη Vivartia εξαγόρασε και την Εθνική Ασφαλιστική και προηγουµένως σειρά ελληνικών νοσοκοµείων αλλά και συµµετοχών σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η CVC έχει εξελιχθεί στον µεγαλύτερο όµιλο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διαθέτοντας 6 νοσοκοµεία (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic), 3 εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας σε επιχειρήσεις (Y-Logimed, Κέντρο Γενετικής και Γενωµικής Αλφα LAB και Business Care), µία καινοτόµο ψηφιακή υπηρεσία αποµακρυσµένης ιατρικής περίθαλψης, την Digital Clinic, και τα προηγµένα διαγνωστικά κέντρα Health Spot. Εχει επίσης συµµετοχή στο Skroutz.gr, στην D Marinas Hellas, η οποία διαθέτει τρεις από τις σηµαντικότερες µαρίνες στην Ελλάδα (Γουβιές Κέρκυρας, Λευκάδα και Ζέα στον Πειραιά) και πρόσφατα υπέγραψε µε την ΕΤΑ∆ 15ετή παράταση της εκµίσθωσης, ανοίγοντας τον δρόµο για µια σηµαντική επένδυση αναβάθµισης στη µαρίνα Γουβιών.

Σηµαντικότατες επενδύσεις υλοποιεί και η Blackstone που, µετά την εξαγορά των πέντε ξενοδοχείων του οµίλου Louis Group τον Νοέµβριο του 2019, εξαγόρασε φέτος µία ακόµα µονάδα στην Κρήτη, το Elounda Blu. Περισσότερα ξενοδοχεία έχει εξαγοράσει ένα άλλο µεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο, η Hines, η οποία διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της στη φιλοξενία, ενώ παράλληλα έχει τοποθετηθεί και σε εµπορικά κέντρα. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ που έχει υλοποιήσει ή υλοποιεί ο αµερικανικός όµιλος Hines, είτε αυτόνοµα είτε σε συνεργασία µε τη Henderson Park. Η πιο πρόσφατη αφορά την εξαγορά του Capsis Elite Resort στην Κρήτη έναντι 125 εκατ. Η πρώτη κίνηση του εν λόγω σχήµατος στην Ελλάδα αφορούσε την απόκτηση του πρώην Ledra Marriott αντί 48 εκατ., ενώ ακολούθως αγόρασε και το παρακείµενο ακίνητο. Η Hines σε συνεργασία µε τη Henderson Park έχει αγοράσει έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ και άλλα πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη. Η Hines κατέχει και το ακίνητο στην Ακαδηµία Πλάτωνος στο οποίο φιλοδοξεί να αναπτύξει εµπορικά καταστήµατα.

Στην ίδια αγορά, αυτή των ακινήτων, ενεργοί είναι κι άλλοι ξένοι όµιλοι, όπως η σουηδική Sterner Stenhus µέσω της Premia Properties αλλά και η Varde Partners που έχει κοινοπραξία µε τη Lamda στα εµπορικά κέντρα, και άλλοι, όπως η Brook Lane Capital. Κοντά στα 2 δισεκατοµµύρια αποτιµήθηκε η αξία της συµφωνίας εξαγοράς της ελληνικής Chipita από την πολυεθνική Mondelez, ενώ σταχυολογώντας και από άλλους κλάδους δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την απόφαση της Microsoft να προχωρήσει στην ανάπτυξη data centers στην Ελλάδα καθώς και την εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty. H Microsoft θα κατασκευάσει τρία διαφορετικά data centers στην Αττική, µε το µεγαλύτερο µέρος της επένδυσης αυτής –πάνω από 300 εκατοµµύρια– να αφορά αυτόν καθαυτόν τον εξοπλισµό που απαιτείται προκειµένου να στηθεί όλο το σύστηµα, συν τα ακίνητα που θα τον φιλοξενήσουν. Η προστιθέµενη αξία της επένδυσης, το συνολικό όφελος για τη χώρα δηλαδή, αναµένεται να αγγίξει το ένα δισεκατοµµύριο ευρώ.

Από τη σταχυολόγηση όλων των παραπάνω συµφωνιών προκύπτουν µερικά κοινά χαρακτηριστικά: χρονικά πυκνώνουν από τα τέλη του 2019 και µετά, ενώ η αξία τους είναι δυσανάλογα υψηλή σε σχέση µε τον µέσο όρο των συµφωνιών της προηγούµενης δεκαετίας. Θα υπάρξουν κι άλλες µεγάλες συµφωνίες; Προφανώς. Ενδεικτικές είναι ίσως οι δηλώσεις του επικεφαλής της CVC Capital για την Ελλάδα Αλεξ Φωτακίδη και του Νίκου Σταθόπουλου, επικεφαλής της BC, στην «Κ».

«Για την BC Partners, η χώρα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί έναν εξαιρετικά σηµαντικό προορισµό για επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους και τοµείς δραστηριότητας», δήλωσε λίγες µέρες µετά την εξαγορά της Wind ο Ν. Σταθόπουλος, ενώ νωρίτερα το καλοκαίρι ο Αλ. Φωτακίδης τόνιζε πως «φιλοδοξούµε να αυξήσουµε τις επενδύσεις µας στην Ελλάδα».

Οι προοπτικές της οικονοµίας υποστηριζόµενες και από το ευρωπαϊκό Ταµείο Ανάκαµψης στηρίζουν φιλόδοξα business plans.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News