ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προς πώληση 97.000 δάνεια από την PQH

H υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αναμένεται τον Ιούνιο του 2022

Προς πώληση 97.000 δάνεια από την PQH

Από επιχειρηματικά δάνεια κατά 60% και δάνεια λιανικής κατά 40% αποτελείται το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» που βγάζει προς πώληση η PQH, ο ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής που έχει διοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για να εκκαθαρίσει τα δάνεια που άφησαν πίσω του 18 τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης. 

Τα δάνεια του project «Αριάδνη» προέρχονται από 13 τράπεζες που έκλεισαν στο παρελθόν -η πλειοψηφία τους προέρχεται από την παλιά Αγροτική τράπεζα- και η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για 97.000 δάνεια που προέρχονται 53.000 οφειλέτες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων που βαίνει προς πώληση μέχρι σήμερα, εάν εξαιρεθούν οι συναλλαγές τιτλοποιήσεων που πραγματοποιούνται από τις τράπεζες και οι οποίες εμπίπτουν σε διαφορετικό καθεστώς, καθώς φέρουν την κρατική εγγύηση του Ηρακλή και η τράπεζα διακρατά το senior τμήμα της τιτλοποίησης.

Η PQH δημοσίευσε χθες την πρόσκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στο VDR και όπως προκύπτει από τις λεπτομέρειες της πρόσκλησης το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών στις 18 Ιανουαρίου και δεσμευτικών τον Μάιο του 2022. H υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αναμένεται τον Ιούνιο του 2022, εφόσον τηρηθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμβουλος στη διαδικασία, που όπως είναι φυσικό θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, έχει οριστεί η Morgan Stanley, ενώ η δικηγορική εταιρεία Ζέπος και Γιαννόπουλος παρέχει νομική υποστήριξη στο εγχείρημα. 

Με βάση τους όρους της προκήρυξης προβλέπεται η δυνατότητα βελτιωτικών προσφορών, εφόσον υπάρξουν δύο τουλάχιστον ανταγωνιστικές δεσμευτικές προσφορές και η παροχή πρόσθετων στοιχείων σε όσους περάσουν στην τρίτη και τελευταία φάση. 

Ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί προσφέροντας το υψηλότερο τίμημα θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH. 

Να σημειωθεί ότι η PQH έχει ολοκληρώσει άλλη μια συναλλαγή, δηλαδή την πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος» που μεταβιβάστηκε στα τέλη του 2019 στην Intrum. Πρόκειται για ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, που αποτελείτο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το τίμημα είχε διαμορφωθεί στα 71,1 εκατ. ευρώ ή στο 7% επί του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, δηλαδή του 1 δισ. ευρώ. 

Όπως είναι φυσικό με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» αποτελεί πολύ μεγαλύτερο και διαφορετικού mix δανείων σε σχέση με το «Αίολος» το τίμημα αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλάσιο, καθώς τα δάνεια που περιλαμβάνει διαθέτουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα -τόσο εμπορικά όσο και οικιστικά- στοιχείο που διαφοροποιεί πλήρως τη διαγωνιστική διαδικασία που εκκινεί από σήμερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Επίφοβο το 40% των δανείων με μορατόριουμ στην Ελλάδα

TτΕ: Αιχμές για τις πρακτικές των servicers στη διαχείριση χρεών

Τράπεζες: Δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί – Παραδείγματα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News