Business & Finance Τετάρτη 10/11/2021, 18:47
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εurobank 2030: Ανάπτυξη έως 4% στην 5ετία – Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου

Παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο της τράπεζας

Εurobank 2030: Ανάπτυξη έως 4% στην 5ετία – Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου

Την ανάγκη επίτευξης ενός αναπτυξιακού κύκλου, μακράς διάρκειας, με μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5% έως 4% μέχρι το 2026 υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού «Eurobank 2030 | Τράπεζα της Ανάπτυξης».

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στην οποία θα επαναπροσδιοριστεί η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και θα κρίνει αν θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, τις βάσεις για μακροπρόθεσμη και κοινωνικά ισορροπημένη ευημερία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ισχυρός άνδρας της τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρεις βασικές και αλληλένδετες προϋποθέσεις:

  • Πρώτη προϋπόθεση η ανάπτυξη. «Τα μηνύματα του 2021 είναι αισιόδοξα. Αλλά δεν έχει τόσο σημασία εάν η ανάπτυξη εφέτος θα είναι 6 ή 7 ή 8%. Σημασία έχει να έχουμε μια μακρά περίοδο διαρκούς ανοδικού κύκλου, ένα μέσο ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,5-4% τουλάχιστον έως το 2026. Για να πετύχουμε τους παραπάνω ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα τουλάχιστον 5τίας πρέπει η ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλη την κοινωνία, να γίνει inclusive».
  • Δεύτερη προϋπόθεση η ανάπτυη που βασίζεται στις επενδύσεις και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. «Με κάπως πιο τεχνικούς όρους, η κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης».
  • Τρίτη προϋπόθεση η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα. «Θα επισφραγίσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και θα ανα-τροφοδοτήσει τον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης». Εκτίμησε δε, ότι αυτό μπορεί να γίνει προς το τέλος του 2022, αρχές του 2023.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για τη Eurobank; Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, «ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός δεν αποβλέπει μόνο στη δημιουργία αξίας για τους πελάτες, τους εργαζομένους και τους μετόχους μας, αλλά εντάσσεται οργανικά στην στοχοθεσία για την ελληνική οικονομία και αποκτά κοινωνικό πρόσημο στο πλαίσιο της ευρύτερης εθνικής προσπάθειας για βιώσιμη ευημερία. Πρέπει να υπηρετεί την επιτυχία των τριών εμβέλειας στόχων που προανέφερα».

Εurobank 2030: Ανάπτυξη έως 4% στην 5ετία – Οι άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου-1

Μονοψήφιo ποσοστό NPEs

Ειδική αναφορά έκανε και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE), με την Eurobank να γίνεται η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης. «Ο δείκτης ΝΡΕ πέφτει κάτω από το 7,5%. Αντλούμε μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι ανοίξαμε ένα δρόμο που ακολούθησαν όλοι, συνεισφέροντας ώστε στα τέλη του 2022 ο μονοψήφιος δείκτης ΝΡΕ να αφορά το σύνολο του κλάδου».

Όσον αφορά την χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομών, τα οποία δρομολογούνται για την επόμενη 10ετία, εξήγησε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του επενδυτικού κενού και στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

«Και είμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων που θα εκπονήσουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ή και εκτός αυτού, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στο real estate και στα έργα υποδομής, σε όλους χωρίς εξαίρεση τους τομείς της οικονομίας».

Τέλος, παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο λειτουργίας της Eurobank, επεσήμανε τα εξής:

«Το νέο μοντέλο που επιλέξαμε και υλοποιούμε ήδη είναι τεχνολογικά υποβοηθούμενο αλλά ανθρωποκεντρικό. Για να είναι ξεκάθαρο: δεν θα γίνουμε μια ψηφιακή τράπεζα. Δεν πιστεύουμε στην υποκατάσταση των ανθρώπων μας από ένα chatbox. Ταυτόχρονα, όμως, αγκαλιάζουμε την τεχνολογία, επενδύουμε σε αυτήν, εντάσσουμε στη δουλειά μας τις ευκολίες της. Αυτό το υβριδικό μοντέλο το ονομάζουμε phygital. Η λέξη είναι κι αυτή ένα υβρίδιο, ενώνει το physical, την προσωπική, άμεση σχέση με τον πελάτη, με το digital, το νέο ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε και λειτουργούμε».

Το νέο μοντέλο της Eurobank

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Eurobank 2030 | Τράπεζα της Ανάπτυξης», η τράπεζα προσβλέπει στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην ελληνική αγορά γύρω από το τρίπτυχο «Άνθρωπος – Τεχνολογία – Βιωσιμότητα». Στόχος της τράπεζας είναι να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Eurobank, που έχει ήδη αρχίσει υλοποιείται, με ορίζοντα δεκαετίας αναπτύσσεται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

  • Χρηματοδότηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχους την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας και τη μείωση του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance).
  • Ολιστική στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης και μέσω των πόρων ευρωπαϊκών ή/και ελληνικών προγραμμάτων που αφορούν ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές για να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλη την κοινωνία. Η τράπεζα προχωρά στη χορήγηση επαγγελματικών επενδυτικών δανείων σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια της επένδυσης, ενεργοποιεί το πρώτο ηλεκτρονικό marketplace στην Ελλάδα για την άμεση σύνδεση των πελατών με άλλες επιχειρήσεις που αναζητούν τις υπηρεσίες τους.
  • Η ανάπτυξη του ανθρωποκεντρικού μοντέλου Phygital που αξιοποιεί την άρτια τεχνολογική υποδομή με τον ανθρώπινο παράγοντα για απλή, γρήγορη, προσωποποιημένη και ασφαλή εξυπηρέτηση 24/7.

Οι πρωτοβουλίες ανά πυλώνα, το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας για τη μετάβαση στη νέα εποχή και το αναβαθμισμένο και σύγχρονο μοντέλο καταστημάτων, παρουσιάστηκαν σήμερα, από τον πρόεδρο του δ.σ. της Eurobank, Γιώργο Ζανιά, τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, Ανδρέα Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Βασιλείου, Σταύρο Ιωάννου, και τον γενικό διευθυντή Retail Banking, Ιάκωβο Γιαννακλή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο

JP Morgan για τράπεζες: Η αισιοδοξία έχει προεξοφληθεί – Top pick η Eurobank

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News