ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Νέες συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,1 δισ. ευρώ

Τα 7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021

Alpha Bank: Νέες συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,1 δισ. ευρώ

Νέες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 8,1 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους δρομολογεί η διοίκηση της Alpha Bank για την εκκαθάριση του ισολογισμού της Τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια. Τα 7 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους οδηγώντας το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 13% από το 26% που ήταν ο δείκτης NPE στο τέλος του α’ εξαμήνου μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy.

Στόχος είναι η επίτευξη μονοψήφιου δείκτη και συγκεκριμένα 2% εντός του 2022. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, αισιοδοξία για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων δημιουργεί η πορεία των νέων αθετήσεων λόγω της πανδημίας. Αν και η διοίκηση προς το παρόν δεν έχει αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις συντηρητικές εκτιμήσεις της για το έτος, με βάση τα στοιχεία του α΄εξαμήνου οι νέες αθετήσεις περιορίστηκαν στα 400 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης 800 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες ήταν οι ρυθμίσεις δανείων. 

Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δήλωσε:

«Τον Μάιο πραγματοποιήσαμε μία συναλλαγή που άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό τοπίο, καθώς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από το 2008. Με πολύ ισχυρή υποστήριξη από τους Μετόχους μας, ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία αυτό το εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 800 εκατ. και τοποθετήσαμε την Τράπεζά μας στη θέση του σημαντικού εταίρου των Πελατών μας, προκειμένου, με την υποστήριξή μας, να επωφεληθούν από την ισχυρή αναπτυξιακή  δυναμική που θα προκύψει από την επερχόμενη διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πλέον, επικεντρώνουμε πλήρως την προσοχή μας στην υλοποίηση του Project Tomorrow. Μετά την ολοκλήρωση τον Ιούνιο της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (Project Galaxy), έχουμε ήδη σημειώσει εξαιρετική πρόοδο όσον αφορά το σχέδιό μας για περαιτέρω μείωση των NPEs, δρομολογώντας πολλαπλές συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των Ευρώ 8 δισ. στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ταχύτερα από το αρχικό μας χρονοδιάγραμμα, με στόχο τη διαμόρφωση του Δείκτη ΜΕΑ Ομίλου σε 7% το 2022.

Συγκεκριμένα στην κορυφή της ατζέντας είναι η νέα τιτλοποίηση αξίας 3,5 δισ. ευρώ (project «Cosmos») που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, αξιοποιώντας το μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή II. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά το ήμισυ από στεγαστικά δάνεια, σε ποσοστό 21% από δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 18% από μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και 11% από καταναλωτικά δάνεια. Έως τα τέλη του 2021 αναμένεται επίσης η πώληση ενός χαρτοφυλακίου με κόκκινα καταναλωτικά δάνεια (project Orbit) συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ. 

Βασικό πυλώνα του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου (2021-2024) με την κωδική ονομασία «Tomorrow», αποτελεί η εξυγίανση της θυγατρικής του ομίλου στην Κύπρο μέσω της πώλησης δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ (project Sky. Το χαρτοφυλάκιο «Sky» αποτελείται κατά 53% από στεγαστικά δάνεια και κατά 35% από μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και η συναλλαγή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με τη δημιουργία των SPV στα οποία έχουν μεταφερθεί τα κόκκινα δάνεια της κυπριακής θυγατρικής. Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της Κύπρου και η δραστηριότητα της Ρουμανίας θα αποτελέσουν το βασικό κορμό των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό μετά την απόφαση για την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο, αγορές από τις οποίες ο όμιλος της Alpha Bank αποχωρεί. 

Για το το 2022 η διοίκηση της Alpha Bank δρομολογεί δύο ακόμη συναλλαγές.  H πρώτη αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ (project Solar), που θα ενταχθεί επίσης στον Ηρακλή II. Το χαρτοφυλάκιο αποτελεί τμήμα ευρύτερης συναλλαγής στην οποία συμμετείχαν και άλλες συστημικές τράπεζες εισφέροντας επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ανατεθεί προς διαχείριση στην doValue και πλέον πρόκειται να τιτλοποιηθούν προκειμένου να αποαγνωριστούν από τους ισολογισμούς τους.  Τέλος άλλα 700 εκατ. ευρώ κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να πωληθούν το α’ 6μηνο του 2022, ανεβάζοντας το συνολικό «λογαριασμό» των δανείων που θα μεταβιβαστούν εντός τους προσεχούς έτους στα 8,1 δισ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News