Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 18:45
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Θετικό το outlook της Alpha Bank – Στο CCC+ η αξιολόγηση

Βελτίωση της κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα

Fitch: Θετικό το outlook της Alpha Bank – Στο CCC+ η αξιολόγηση

Θετικές είναι οι προοπτικές της αξιολόγησης της Alpha Bank, όπως γνωστοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο οίκος Fitch, χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του Ομίλου, ο οποίος έχει ως στόχο την επιστροφή στη βιώσιμη κερδοφορία.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος παρέχει την αξιολόγηση CCC+ στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, θέτοντας παράλληλα το outlook σε θετικό, ως απόρροια τόσο της εταιρικής αναδιάρθρωσης όσο και της συνέχισης των τιτλοποιήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs).

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική τράπεζα προσφάτως προχώρησε στην απόσχιση του τραπεζικού τομέα και στην ίδρυση νέας εταιρείας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα dilution από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον Fitch, η εν λόγω κίνηση συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση του Ομίλου, παρότι η αξιολόγηση CCC+ εξακολουθεί να αντανακλά την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (assets) και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την άλλη πλευρα, το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση για αισθητή βελτίωση της ποιότητας των assets αλλά και ελάφρυνση των βαρών από τα NPEs κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022.

Η Alpha Bank, εξάλλου, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου NPEs, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία θα περιορίσει στο 26,5% τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από 43% που βρισκόταν στα τέλη του 2020.

Στόχος δε, είναι εντός του 2021 ο δείκτης NPLs να διαμορφωθεί στο 18% και εντός του 2022 στο 10%. Σ’ αυτά, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και η εκτίμηση για τη δημιουργία νέων «κόκκινων»δανείων, ύψους 1 δισ. ευρώ, από το μορατόριουμ που σχετίζεται με τα μέτρα στήριξης του κορωνοϊού.

Όσον αφορά την κερδοφορία του Ομίλου, τέλος, ο Fitch προσδοκά βελτίωση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, χάρη στη βελτίωση της ποιότητας των assets, τις επιπλέον ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και τις outsourcing υπηρεσίες δανείων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News