ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Οι πυλώνες του σχεδίου για την ενίσχυση της κερδοφορίας

Alpha Bank: Οι πυλώνες του σχεδίου για την ενίσχυση της κερδοφορίας

Ως καταλύτη αλλαγών για τη χώρα αλλά και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας αντιμετωπίζει η διοίκηση της Alpha Bank το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), εδράζοντας στη δυναμική ανάπτυξης που αναμένεται και το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο της Τράπεζας που θα παρουσιαστεί στους επενδυτές στις 27 Μαΐου. 

Όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του CEO της Τράπεζας κ. Βασίλη Ψάλτη στο Delphi Forum η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του RRF δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην Alpha Bank να αναπτύξει τον ισολογισμό της επιτυγχάνοντας σημαντική κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. 

Ο στόχος για την ενίσχυση της κερδοφορίας είναι ορατός δεδομένης της ολοκλήρωσης του εταιρικού μετασχηματισμού και της επιτυχούς προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με θεμέλιο την κεφαλαιακή ευρωστία της Τράπεζας.

Οι προοπτικές που ανοίγει το RRF, η κινητοποίηση ανθρώπινων, τεχνολογικών πόρων αλλά και κεφαλαίων που θα απαιτήσει, είναι εκ των βασικότερων θεμάτων στρατηγικής που επεξεργάζεται το επιτελείο της Alpha Bank και αναμένεται να κυριαρχήσει στην παρουσίαση του νέου στρατηγικού της πλάνου. Άλλωστε, όπως σημειώνεται από τα κεντρικά της Σταδίου, η Τράπεζα οφείλει να αξιοποιήσει την ισχυρή παρουσία που έχει στην εταιρική και εμπορική τραπεζική αλλά και τις μακροχρόνιες σχέσεις με κυρίαρχους επιχειρηματικούς πελάτες. 

Ο στόχος της υψηλής κερδοφορίας που θα παρουσιάσει η Alpha Bank στα τέλη Μαϊου δεν εξαντλείται στη δυναμική του Ταμείου. Η Τράπεζα αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες δράσεις, με ένα σημαντικό τμήμα αυτών να οριοθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Επιθετική μείωση των κόκκινων δανείων 

Μεταξύ άλλων, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων, αυξάνοντας την περίμετρο σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο και αφορούσαν την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 2 δισ ευρώ (Project Cosmos) και πωλήσεις χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky). Κατά πληροφορίες, το ποσό των προς τιτλοποίηση – πώληση κόκκινων δανείων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα 3,3 δισ. του Μαρτίου, ενώ περί τα 4 δισ. θα ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙ. Και όλα αυτά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση στο πρώτο εξάμηνο 2021 του Project Galaxy, εκ των μεγαλυτέρων τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, ύψους 10,5 δισ. ευρώ. 

Βασικός άξονας για την βελτίωση της κερδοφορίας του Ομίλου αναμένεται να είναι το διεθνές δίκτυο. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, η Alpha μετέφερε κάτω από μία εταιρεία Holding το σύνολο των θυγατρικών της στο εξωτερικό, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τις κινήσεις που έπονται αλλά και επιχειρώντας να αναδείξει την αξία τους σε επίπεδο Ομίλου. Η Alpha είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη Ρουμανία με μερίδιο αγοράς 4,5% και είναι η 6η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη χώρα. Στόχος είναι να επωφεληθεί ο όμιλος από το περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και από τη σύγκλιση σε επίπεδο ΕΕ της διείσδυσης του τραπεζικού τομέα (σήμερα 24,2% έναντι 79% στην Ελλάδα και 87,4% μ.ο. ΕΕ), αυξάνοντας έτσι την παρουσία της στην χώρα. 

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αύξηση των εσόδων που θα έχει η Τράπεζα από προμήθειες στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από πρωτοβουλίες στο acquiring πιστωτικών καρτών. Σε συνέχεια και στο πρότυπο της στρατηγικής συνεργασίας με την Generali για την αποκλειστική διανομή προγραμμάτων μέσω του Δικτύου της Τράπεζας (υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2020 με ισχύ μέχρι το 2040), η Τράπεζα, σε αντίθεση με άλλες κινήσεις στον κλάδο, δεν σκοπεύει να πουλήσει την δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει σημαντικά έσοδα ετησίως. Αντιθέτως, στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη  της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνεργασία με ξένες εταιρίες που θα φέρουν τεχνολογία αιχμής, ώστε η Τράπεζα να καταστεί στρατηγικός παίκτης στον τομέα των πληρωμών και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές υπεραξίες από τη διεύρυνση της αγοράς. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον χώρο των πληρωμών, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο business στην ελληνική αγορά.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News