Business & Finance Παρασκευή 19/04/2024, 07:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Wonderplant: Τρέχει επενδυτικό πλάνο €50 εκατ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025

Wonderplant: Τρέχει επενδυτικό πλάνο €50 εκατ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025

Ξεπέρασε τα €50 εκατ. ο τζίρος της Wonderplant πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,13% σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα διαμορφώθηκε σε 50,63 εκατ. από 45,56 εκατ. μία χρονιά πριν.

Στο κομμάτι των εξόδων σημειώνεται ότι το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 10,42%, στα €40,93 εκατ., τα έξοδα διάθεσης κατά 4,52%, στα €1,6 εκατ. και τα έξοδα διοίκησης σε ποσοστό 54,63%, στα €1,846 εκατ., ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,64%, στα €1,745 εκατ.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία, την οποία δημιούργησε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 2008 μαζί με τους επιχειρηματίες, Μιχάλη Αραμπατζή, Θεμιστοκλή Μακρή, Σταύρο Νένδο και Αχιλλέα Φώλια, παρουσίασε EBITDA άνω των €10,7 εκατ., με αύξηση 21,41% και κέρδη προ φόρων άνω των €6 εκατ., αυξημένα κατά 44,12% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το υπόλοιπο κερδών εις νέο ανερχόταν στα τέλη του 2023 σε €10,8 εκατ. με τη διοίκηση να αποφασίζει τη μη διανομή μερίσματος για την περυσινή χρήση.

Επενδύσεις

Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία στα πλαίσια της στρατηγικής συνεχούς ανάπτυξης της, υλοποιεί ήδη νέα επένδυση για την περαιτέρω επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων. Η νέα επέκταση, η οποία πραγματοποιείται στην περιοχή της Πετρούσας σε έκταση πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η οποία θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας, αφορά την ανέγερση υπερσύγχρονου υδροπονικού θερμοκηπίου έκτασης 100 στρεμμάτων με τις αντίστοιχες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κλπ. και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6MW. Η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμώμενου προϋπολογισμού €50 εκατ., έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν πέρυσι σε €5,17 εκατ. έναντι €9,538 εκατ. το 2022.

Σημειώνεται ότι στους πρώτους μήνες του 2024, η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη δύο νέων συμβάσεων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους €8 εκατ. (€2 εκατ. και €6 εκατ. αντίστοιχα).

Το προφίλ της εταιρείας

Wonderplant: Τρέχει επενδυτικό πλάνο €50 εκατ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025-1

Η Wonderplant δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Διαθέτει 220 στρέμματα θερμοκηπίου υψηλής τεχνολογίας και συσκευαστηρίου στην Πετρούσα Δράμας, όπου παράγει και συσκευάζει ντομάτες με τη μέθοδο της υδροπονίας.

Στα τέλη του 2022 η εταιρεία έλαβε άδεια λειτουργίας Σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) με φυσικό αέριο και αξιοποίηση των καυσαερίων για αγροτικούς σκοπούς, εγκατεστημένης και μέγιστης ηλεκτρικής/θερμικής ισχύος 3,6MWe /3,573MWth στη θέση “Τσακαλότοπος” και 6,00MWe/5,95MWth στη θέση “Αγρόκτημα Πετρούσας” του Δήμου Προσοτσάνης.

Η Wonderplant συνεχίζει τη συνεργασία της με το τμήμα Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την έρευνα για την ανάπτυξη και την απόδοση των ωφέλιμων εντόμων, ως μέσω ενεργητικής φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια ντομάτας. Για τον λόγο αυτό η εταιρεία έχει δημιουργήσει και ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ειδικές ελεγχόμενες συνθήκες στις εγκαταστάσεις της, όπου πραγματοποιείται έρευνα σχετικά με τη μαζική αναπαραγωγή ωφέλιμων εντόμων.

Συνεχίζει, εξάλλου, τη συνεργασία της και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιο συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής. Κύριος σκοπός της συνεργασίας είναι η έρευνα σχετικά με τη βελτιστοποίηση της θρέψης και υδρολίπανσης στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας με στόχο την ελαχιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών και των υδάτινων πόρων.

Τέλος, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ECONUTRI στο οποίο συμμετέχουν ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, που στόχο έχει τη βελτιστοποίηση, επικύρωση και εξεύρεση λύσεων για τη μείωση της έκπλυσης NO3-N (νιτρικό άζωτο), στον έλεγχο των απωλειών μέσω της εξάτμισης αμμωνίας και στον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) που προέρχονται από τον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης τόσο της φυτικής, όσο και της ζωικής παραγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδύσεις και οι προειδοποιήσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου – Επεκτείνεται η Wonderplant

Khorakiwala (SwitzGroup): Προγραμματίζονται επενδύσεις σε βιολογικά προϊόντα, logistics και σοκολάτα

Δημητριακή: Τι προβλέπει το 10ετές business plan – Συστάθηκε η Δημητριακή Holdings

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News