ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΒΑΚ: Ανάπτυξη άνω του 20% – Τα σχέδια των Γερμανών ιδιοκτητών εντός και εκτός Ελλάδας

ΕΛΒΑΚ: Ανάπτυξη άνω του 20% – Τα σχέδια των Γερμανών ιδιοκτητών εντός και εκτός Ελλάδας

Με τζίρο της τάξης των €45,73 εκατ. έκλεισε η χρήση 2022/2023 για την κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ, δηλαδή με μια ανάπτυξη άνω του 20% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Υψηλότερα κατά 30% ήταν τα προ φόρων κέρδη της βιομηχανίας, στα €5,74 εκατ. ενώ η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε σε ποσοστό 27,4%, φθάνοντας τα €4,25 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της εταιρείας, αυτός αυξήθηκε κατά 7,46% και ανήλθε σε €19,65 εκατ., ενώ ελαφρά υψηλότερες ήταν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, κατά 2,62%, στα €24 εκατ. Ακόμη, η ΕΛΒΑΚ τριπλασίασε τα ταμειακά της διαθέσιμα, στα €3,377 εκατ.

Στη Γερμανία το 70% του τζίρου

Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΑΚ τζιράρει περίπου το 94% εκτός Ελλάδας. Η βασική αγορά, λόγω και του ότι είναι θυγατρική της I. Schroeder KG, είναι η γερμανική, η οποία καλύπτει σχεδόν το 70% των συνολικών της εξαγωγών.
Από τις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες στο σύνολο ξεπερνούν τις 70, ξεχωρίζουν η Γαλλία και χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής όπως π.χ. Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Μεξικό και Βραζιλία.

Επίσης, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη παρουσία της Gulfood (στην οποία πηγαίνει από το 2018), η ΕΛΒΑΚ αναζητά συνεχώς νέες συνεργασίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η διείσδυση σε αυτή την περιοχή είναι περιορισμένη, ωστόσο η Gulfood βοήθησε την ελληνική παραγωγό κομπόστας, μαρμελάδων και φρουτοπαρασκευσμάτων, να βρει έναν σημαντικό συνεργάτη στην Αίγυπτο όπου έχει σημαντική παρουσία, εξυπηρετώντας παράλληλα χώρες της Βόρειας Αφρικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στην αρχή οι εξαγωγές αποτελούσαν έργο κυρίως της γερμανικής ομάδας της ΕΛΒΑΚ με μια αναλογία της τάξης του 90%-10%, πλέον η ελληνική ομάδα πιστώνεται σχεδόν τις μισές εξαγωγές της εταιρείας.

Επενδύσεις

Σημειώνεται ότι πέρυσι εντάχθηκε στη δράση “Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων” του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, επενδυτικό έργο €5 εκατ., το οποίο αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της μονάδας στην Λάρισα. Στη χρήση 2022/2023 η εταιρεία επένδυσε περίπου €1,8 εκατ. κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και προσθήκες ακινήτων.

Στόχος της διοίκησης για τη χρήση 2023/2024 είναι η περαιτέρω βελτίωση τζίρου και κερδοφορίας, μέσω κυρίως της επίτευξης υψηλότερων τιμών πώλησης και της περαιτέρω μείωσης του κόστους. Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προσθέσει νέες κατηγορίες στο portfolio της. 

Πρόσφατα η βιομηχανική μονάδα κονσερβοποιίας στη Λάρισα, στο πλαίσιο του modernization του εξοπλισμού της, υιοθέτησε λύσεις και εφαρμογές από το σύνολο του portfolio της Schneider Electric, οι οποίες ενισχύουν τη διαχείριση της ενέργειας και προάγουν την απόδοση των βιομηχανικών εγκαταστάσεών της, καθώς η ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση της παραγωγής είναι κρίσιμης σημασίας στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν πίνακες διανομής μέσης και χαμηλής τάσης και ειδικότερα, έξυπνοι διασυνδεδεμένοι πίνακες (Smart Panels), όπως επίσης και το λογισμικό διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού Power Monitoring Expert παρέχοντας την δυνατότητα για πλήρη εικόνα της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεων, μείωσης των κινδύνων και βελτίωσης της αποδοτικότητας των εργασιών.

Ο Παναγιώτης Φρόνιμος, Γενικός Διευθυντής, της Ελληνικής Βιομηχανίας Κονσερβοποιίας (ΕΛΒΑΚ), δήλωσε σχετικά ότι «η συνεργασία μας με τη Schneider Electric αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η υιοθέτηση high-end λύσεων και τεχνολογιών αιχμής, αποτελεί στρατηγική επένδυση για το μέλλον και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας, να προσφέρουμε δηλαδή προϊόντα υψηλής ποιότητας με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Εξάλλου πέρυσι, η βιομηχανία υπέγραψε σύμβαση με την Bienter για την κατασκευή, εγκατάσταση, και θέση σε λειτουργία φωτοβολταικού έργου net metering ισχύος 1MW στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΚ στη Φαλάνη Λάρισας.

ΕΛΒΑΚ: Ανάπτυξη άνω του 20% – Τα σχέδια των Γερμανών ιδιοκτητών εντός και εκτός Ελλάδας-1
φωτ.: ΕΛΒΑΚ

 

Οι προοπτικές του κλάδου

Η διοίκηση της θεσσαλικής βιομηχανίας θεωρεί ότι ο κλάδος της κονσερβοποιίας αποκτά μια σημαντική δυναμική που θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής ροδάκινου στην Αμερική η οποία ήταν η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ροδάκινου και της μεγάλης ζήτησης για το προϊόν

Ακόμη σημειώνει ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τις τιμές πώλησης του στο εξωτερικό ανταγωνιστικές.

Τέλος αναφέρει ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, στα επόμενα έτη αναμένεται αύξηση των διατιθέμενων ποσοτήτων πώλησης ροδάκινου από τους παραγωγούς. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την βελτίωση της ποιότητας του ροδάκινου και κατά συνέπεια θετική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας.

Προφίλ

Η ΕΛΒΑΚ ιδρύθηκε το 1972 και εδρεύει στη Λάρισα στο 5ο χλμ της ε.ο. Λάρισας Φαλάνης. Το κύριο αντικείμενο της είναι η παραγωγή και εμπορική διάθεση κονσερβών φρούτων και λαχανικών. Η παραγωγική μονάδα βρίσκεται εγκατεστημένη σε μία περιοχή όπου παράγεται μέρος των α΄ υλών που χρησιμοποιεί η ΕΛΒΑΚ για την παραγωγική της δραστηριότητα και η οποία προσφέρει φρέσκες και καλής ποιότητας α΄ ύλες. Οι κομπόστες, τα φρουτοσκευάσματα, οι χυμοί και οι ελιές αποτελούν τις κυριότερες δραστηριότητες της εταιρείας και διοχετεύονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε αγορές του εξωτερικού. Οι μαρμελάδες αποτελούν αντικείμενο ως επί το πλείστον εγχώριας κατανάλωσης και κατέχουν μικρή θέση στο σύνολο των πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Νέες εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων και ποτών ετοιμάζει το fund SMERC

Agrino: Μπήκε στα chips – Εστιάζει σε added value προϊόντα

Τρόφιμα: Τι πραγματικά σημαίνουν οι ημερομηνίες λήξης – Τι μπορείτε να τρώτε και τι όχι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News