ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον αέρα οι ιχθυοκαλλιέργειες λόγω Avramar – Παγώνουν οι επενδύσεις

Στον αέρα οι ιχθυοκαλλιέργειες λόγω Avramar – Παγώνουν οι επενδύσεις

Ντόμινο…στασιμότητας σε επενδύσεις συνολικά στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας πυροδοτεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου, η Avramar. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της τελευταίας οδηγεί τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς σε «πάγωμα» επενδύσεων, καθώς στο ενδεχόμενο αποτυχίας πώλησης της Avramar ή διαμελισμού της, οι συνέπειες στον κλάδο συνολικά θα είναι ανυπολόγιστες. 

Σε αυτό το γεγονός αποδίδει ο κ. Νίκος Λυμπέρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Philosophish την αναβολή υλοποίησης της επένδυσης για τη δημιουργία σύγχρονης μονάδας μεταποίησης και συσκευασίας των ψαριών στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Φθιώτιδας (στην περιοχή της Στυλίδας). Αν και η εταιρεία έχει εξαγοράσει  από τον Γαλλικό όμιλο «Imerys» (βωξίτες), το πρώην εργοστάσιο της ΕΛΜΙΝ, το οποίο έχει και δικό του λιμάνι -μια έκταση περί τα 80 στρέμματα- δεν αναμένεται να προχωρήσει μες στο 2024 στην έναρξη υλοποίησης της επένδυσης. «Έχουμε αποφασίσει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Avramar», επεσήμανε στο περιθώριο δημοσιογραφικής εκδήλωσης ο κ. Λυμπέρης, ερωτηθείς σχετικά. 

Αυτή άλλωστε δεν είναι η μοναδική συνέπεια για τον κλάδο. Οι οφειλές της Avramar προς προμηθευτές έχουν ως συνέπεια να μεταφέρεται η πίεση προς τις άλλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας για επίσπευση της εξόφλησης των προμηθειών τους με μείωση των ημερών πίστωσης. Το χειρότερο ίσως όλων είναι ότι ειδικά στη διάρκεια του 2023 η πώληση των ψαριών σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω του κόστους, από την ηγέτιδα εταιρεία, προκάλεσε συνολική πτώση των τιμών στον κλάδο. 

Αυτός θεωρείται άλλωστε και ένας από τους λόγους – σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών- που το 2023 έκλεισε με ζημιές για την Philosofish με τη διοίκηση, πάντως, της εταιρείας να εκτιμά ότι το 2024 θα επιστρέψει στα κέρδη -ήδη οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα, κυρίως στην τσιπούρα- και θα αυξήσει τον τζίρο της από 105 εκατ. ευρώ το 2023 σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ. 

«Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι τιμές ήταν κάτω του κόστους παραγωγής», υποστήριξε ο κ. Λυμπέρης, ενώ ο ίδιος αναφερόμενος σε προμηθευτές επεσήμανε ότι «κάποιοι σταματούν πλέον να ασχολούνται εντελώς με τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας», υπό το βάρος προφανώς των προβλημάτων που αυτός αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση. Ας σημειωθεί ότι και η Philosofish πέρυσι έκλεισε μονάδα στην περιοχή της Λάρυμνας, σε μια προσπάθεια κεντρικοποίησης της παραγωγής και μείωσης του κόστους, μεταφέροντας το προσωπικό στο κεντρικό της συσκευαστήριο που βρίσκεται στην περιοχή του Άγιου Σεραφείμ Φθιώτιδας, κοντά στα Καμένα Βούρλα.  

Έμφαση στο ready to cook

Η Philosofish, πάντως, η οποία τη διετία 2022-2023 πραγματοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ, το επόμενο διάστημα θα δώσει μεγάλη έμφαση στην παραγωγή έτοιμων προς μαγείρεμα ψαριών (καθαρισμένα, απεντερωμένα, φιλεταρισμένα), προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και φυσικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Το premium στην τιμή στην κατηγορία αυτή είναι της τάξης του 25% με 30% σε σύγκριση με τα ψάρια που διατίθενται χωρίς την παραπάνω επεξεργασία. Η νέα γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και ήδη υπάρχουν συζητήσεις με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία και σήμερα διαθέτει τα ψάρια της και σε αυτή τη μορφή, αλλά όχι σε τόσο μεγάλες ποσότητες. Οι προοπτικές για αυτή την κατηγορία είναι πολύ μεγάλες τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις αγορές του εξωτερικού. Ένα στα πέντε ψάρια που πωλούνται σήμερα από τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα είναι σε αυτή τη μορφή, ενώ μόνο η Lidl πουλά ετησίως περί τους 2.500 τόνους. Η Philosofish διαθέτει και σε ξένες αλυσίδες φιλεταρισμένα ψάρια σε Ιταλία, Ισπανία (Mercadona) και αλλού. Συνολικά η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε 27 χώρες με κυριότερες αγορές αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Η εταιρεία συνεχίζει την ίδια ώρα και την εφαρμογή πρακτικών για τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Χθες πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Σεραφείμ η πιλοτική τοποθέτηση σε κλωβό των πρώτων οικολογικών διχτυών παγκοσμίως, δίχτυα μάλιστα που κατασκεύασε μια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, η Δίοπας, που βρίσκεται στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Τα δίκτυα κατασκευάστηκαν από ανακυκλωμένο νάυλον το οποίο προμηθεύει η ιταλική εταιρεία Aquafil. Τα νέα δίχτυα, που τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Philosofish στον Αγ. Σεραφείμ, θα παραμείνουν στο νερό για αξιολόγηση και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Εκεί θα ελεγχθούν για αλλοιώσεις, εξασφαλίζοντας την ανθεκτικότητά τους και την απόδοσή τους σε πραγματικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: 

Avramar: Κοινή πρόταση από ισπανικό fund και Άραβες για την εξαγορά της

Νέος CEO στην Avramar ο Eugenio Meschini

Avramar: Παραμένει η αβεβαιότητα παρά το αναθεωρημένο business plan και τα σενάρια για funds

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News