ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επενδύσεις και οι προειδοποιήσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου – Επεκτείνεται η Wonderplant

Οι επενδύσεις και οι προειδοποιήσεις του Σπ. Θεοδωρόπουλου – Επεκτείνεται η Wonderplant

Την τρίτη κατά σειρά επέκταση σχεδιάζει η Wonderplant, η εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που δημιούργησε το 2011 στην Πετρούσα Δράμας ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μαζί με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες από τον κλάδο των τροφίμων, όπως ο Μιχ. Αραμπατζής, ο Αχ. Φώλιας, ο Στ. Νένδος και ο Θέμης Μακρής. Με τη νέα επένδυση που προβλέπει επέκταση των εγκαταστάσεων κατά 150 στρέμματα, αυτές θα φτάσουν συνολικά τα 390 στρέμματα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι ξεκίνησε η παραγωγή στις εγκαταστάσεις που προστέθηκαν με τη δεύτερη επέκταση, η οποία ήταν κατά 70 στρέμματα.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα φέρεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου της Wonderplant για τη δημιουργία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό σχέδιο της Wonderplant είχε κατατεθεί στο υπουργείο Ενέργειας ήδη από το 2020, με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει λειτουργία της μονάδας το 2024. Αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια οι αλλαγές που έγιναν στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλαγές που περιελάμβαναν και τη μερική επιστροφή στον λιγνίτη, προκάλεσαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου. Το επενδυτικό σχέδιο της Wonderplant προβλέπει τη δημιουργία μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, αλλά και τη δημιουργία μονάδας ΣΥΘΗΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας).

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της Wonderplant διαμορφώθηκε το 2022 σε 45,56 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 98,72% –σχεδόν διπλάσιος δηλαδή– σε σύγκριση με το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 4,19 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11,88%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 10,76%.

Στο τέλος του 2022 η εταιρεία απασχολούσε 234 άτομα. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 15.000 τόνους τριών διαφορετικών τύπων ντομάτας.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο το σχέδιο συγχώνευσης της ΙΟΝ με την εταιρεία «Αφοί Κωτσιόπουλοι Α.Ε.» (σ.σ. πρόκειται για εταιρεία χονδρικής πώλησης κακάο κ.ά. που είχαν ιδρύσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της ΙΟΝ), τον κύριο έλεγχο των οποίων έχει πλέον ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Νοοτροπίες του 2010

Στο συνέδριο χθες του Κύκλου Ιδεών (του σωματείου που έχει ιδρύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος) με τίτλο «Η Ελλάδα μετά VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα», ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από τις παθογένειες του παρελθόντος λίγες έχουν διορθωθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εχουμε ξεκινήσει πάλι τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Εχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 2010».

Λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Ολα τα θέματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα εφαρμόσουμε. Οποια βήματα κάνουμε είναι μικρά και με καθυστέρηση, χωρίς θάρρος και με κυβερνήσεις που έρχονται και ανατρέπουν αυτά που έχουν κάνει οι προηγούμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, που ουσιαστικά δεν έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News