Business & Finance Παρασκευή 13/10/2023, 21:36
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Burger King προσβλέπει σε 246 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή στην Κωνσταντινούπολη

Η Burger King προσβλέπει σε 246 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή στην Κωνσταντινούπολη

Η ΤΑΒ Gida, η εταιρεία που διαχειρίζεται την Burger King στην Τουρκία, έλαβε έγκριση για την πώληση μετοχών στο στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, Borsa Istanbul, καθιστώντας την ενδεχομένως τη μεγαλύτερη τουρκική δημόσια εγγραφή σε δολάρια από το 2018.

Η TAB Gida Sanayi ve Ticaret AS θα πουλήσει έως και 52,5 εκατομμύρια μετοχές προς 130 λίρες η κάθε μία για να αντλήσει 6,83 δισεκατομμύρια λίρες (246 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών που δημοσιεύθηκε μετά το κλείσιμο της αγοράς την Πέμπτη. Η IPO περιλαμβάνει περίπου 28,9 εκατομμύρια νέες μετοχές, ενώ η μητρική TFI TAB Food Investments θα πουλήσει άλλα 23,6 εκατομμύρια. 

Η TAB Gida λειτουργεί περίπου 1.500 εστιατόρια γρήγορου φαγητού στην Τουρκία, τη Βόρεια Κύπρο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 700 καταστημάτων Burger King. Οι άλλες δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τα Arby’s, Popeyes, Sbarro και Subway, καθώς και μια σειρά από εγχώριες μάρκες. Τα έσοδά της σημείωσαν άλμα 125% το 2022 στα 8,62 δισ. λίρες, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 361,8 εκατ. λίρες, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας. 

Το 2021, το Bloomberg ανέφερε ότι δημόσια εγγραφή στην Τουρκία ήταν μεταξύ των επιλογών της TFI TAB Food Investments. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την προσφορά για να ανοίξει νέα εστιατόρια, να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας 20mW και να πληρώσει το χρέος της, σύμφωνα με το ενημερωτικό της δελτίο. 

Η εταιρεία θα καταβάλει 215 εκατ. λίρες ως αμοιβή διαμεσολάβησης στην IPO και το 78% των μετοχών θα προσφερθεί σε εγχώριους μικροεπενδυτές. 

Με την εισαγωγή της στο Borsa Istanbul, η TAB εντάσσεται σε μια ομάδα τουρκικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη δεξαμενή τοπικών επενδυτών λιανικής που τροφοδότησε ένα απότομο ράλι μετοχών που ξεκίνησε πέρυσι. Περίπου 40 εταιρείες έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει την εισαγωγή τους και έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται στην Κωνσταντινούπολη φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News