ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωράει το deal του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη με την Abbank

Προχωράει το deal του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη με την Abbank

Ξεκινάει εντός των αμέσως επόμενων ημερών η διαδικασία αγοραπωλησίας μετοχών της Aegean Baltic Bank (Abbank) μεταξύ των υπαρχόντων μετόχων και του Τέλη Μυστακίδη, στο τέλος της οποίας ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θα βρεθεί με τον έλεγχο της τράπεζας μέσω ποσοστού της τάξεως του 50%.

Πωλητές είναι ο Ιωάννης Κούστας και τρία funds συμφερόντων του Τζορτζ Ελιοτ, ενώ μικρό κομμάτι από το πακέτο μετοχών που ελέγχει θα μεταβιβάσει και η οικογένεια του ιδρυτή της τράπεζας, Θεόδωρου Αφθονίδη, η οποία παραμένει, όπως και η οικογένεια του Νίκου Τσάκου.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας έρχεται μετά το προσύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ των μερών στις αρχές Μαρτίου και φέρεται να αποτιμά την τράπεζα περίπου 1,1 φορά τη λογιστική της αξία (1,1 P/BV). Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου μετά τη λήψη των προβλεπόμενων εγκρίσεων από την ΤΤΕ, που καλείται να δώσει το fit & proper για τον επενδυτή.

Η Abbank έκλεισε το 2023 με δάνεια αξίας περίπου 506 εκατ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τα 519 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος του 2022. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν κάτω του 1% με πλήρη κάλυψη από προβλέψεις και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 24%. Τα καθαρά έσοδα κατά την περυσινή χρήση αυξήθηκαν στα 27,2 εκατ. ευρώ, από 17,4 εκατ. ευρώ το 2022. Στα τέλη της περυσινής χρήσης το ενεργητικό της τράπεζας διαμορφώθηκε άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατείας ανήλθαν σε 917 εκατ. ευρώ.

Η Abbank ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και ξεκίνησε ως εξειδικευμένος πιστωτής συμμετέχων στον τομέα της ναυτιλίας, για να βρεθεί σύντομα ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαχειριστές κοινοπρακτικών δανείων στην Ελλάδα. Εκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της παρέχοντας τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρύτερη πελατειακή κλίμακα, καλύπτοντας έτσι ιδιώτες πελάτες, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές στων οποίων την αρμοδιότητα εμπίπτει και τα κεντρικά ιδιόκτητα γραφεία της βρίσκονται στο Μαρούσι, ενώ λειτουργεί υποκαταστήματα στον Πειραιά και στη Γλυφάδα.

Ο 62χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων. Εχει ελληνική και βρετανική ιθαγένεια και, σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή περιουσία του με βάση στοιχεία του 2022 ανέρχεται στα 3,2 δισ. δολ. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο London School of Economics και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: 

ABBank: Προσύμφωνο για την εξαγορά της από τον Αρ. Μυστακίδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News