BUSINESS & FINANCE

Viva Wallet: Πώς έφτασε από τις αγκαλιές στα δικαστήρια

Viva Wallet: Πώς έφτασε από τις αγκαλιές στα δικαστήρια

Τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανακοινωνόταν η εξαγορά του 48,5% της Viva από την JP Morgan, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όλοι ήταν ικανοποιημένοι. Η αμερικανική τράπεζα γιατί θα αποκτούσε μια fintech με καλή τεχνολογική βάση και κυρίως παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Οι μέτοχοι μειοψηφίας της Viva (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA) γιατί έβγαιναν από την επένδυση με μια πολύ καλή απόδοση. Η κυβέρνηση γιατί μετέφρασε το deal ως απόδειξη εμπιστοσύνης ενός γίγαντα του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (έστω κι αν η JP Morgan δεν αγόρασε ακριβώς Ελλάδα, αλλά τεχνολογία που θα μπορούσε να βρει κι αλλού και κυρίως έτοιμες άδειες λειτουργίας σε 23 χώρες).

Τέλος, ο Χάρης Καρώνης γιατί έβλεπε καθαρότερη από ποτέ την προοπτική να πουλήσει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον το μερίδιό του στη Viva έναντι ενός πολύ καλού, καλύτερου τιμήματος από αυτό που πήραν οι μέτοχοι μειοψηφίας. Επιπλέον, του έδινε την ικανοποίηση πως η συμφωνία ήταν μοναδική. Με έναν παγκόσμιο leader, την JP Morgan, με έναν μύθο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον Τζέιμι Ντάιμον. Και την είχε κάνει αυτός, που δεν είναι white collar από γεννησιμιού του ή από σπουδές ή ακόμη κι από χαρακτήρα.

Τον Δεκέμβριο του 2022 οι neobanks, οι ψηφιακές τράπεζες που ξεπήδησαν σαν μανιτάρια στο οικοσύστημα των fintech, προσφέροντας μια νέα, και για πολλούς ανατρεπτική προοπτική στον τραπεζικό κόσμο, ήταν ακόμη από τα πιο hot stories. Ηχηρά ονόματα στην παγκόσμια σκακιέρα των τεχνολογικών καινοτομιών, όπως η Stripe, η Klarna, η Adyen και η Block, σημείωσαν εκρηκτική ανάπτυξη και είδαν το 2021 το pick των αποτιμήσεών τους, πριν αντιμετωπίσουν τη συντριβή που έφερε η άνοδος των επιτοκίων και η αναθεώρηση των προσδοκιών σε μια αγορά που παρασύρεται από την υπερβολική ευφορία.

Ενδεικτικά, η Stripe έφτασε τα 95 δισ. δολάρια το 2021 για να μειωθεί στη συνέχεια στα 50 δισ. δολάρια, η Klarna είδε το pick της στα 45,6 δισ. δολάρια και προσγειώθηκε στα 6,7 δισ. δολάρια, η Adyen από τα 81 δισ. έφτασε τα 40 δισ. δολάρια. Εκτοτε και έπειτα από διαρθρωτικές κινήσεις σε κάποιες περιπτώσεις οι neobanks επανέρχονται σταδιακά το 2023 και αν και απέχουν από τον ίλιγγο των αποτιμήσεων του 2021, ανακτούν κάποιες από τις απώλειες και καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι η επανάσταση που φέρουν στις ψηφιακές πληρωμές δεν είναι μόνο εφικτή αλλά και αναπόφευκτη, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Σ’ αυτό το περιβάλλον εξελίσσεται η δεύτερη φάση της εξαγοράς της Viva Wallet από την JP Morgan και καθώς τα χρονοδιαγράμματα της αρχικής συμφωνίας μετόχων τρέχουν, οι επιδιώξεις των δύο πλευρών, της JP Morgan και της Viva του Χ. Καρώνη, κινούνται σε δύο σχεδόν παράλληλα σύμπαντα. Ωστόσο, η συμφωνία ήταν συμφωνία. Το πρώτο ορόσημο προέβλεπε πως στα τέλη του 2023, αρχές 2024 θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τα call option, η εξαγορά του ποσοστού του ενός από τον άλλον, πρακτικά της εξαγοράς του 51,5% του Χ. Καρώνη και του συνιδρυτή της Viva M. Αντύπα από την JP Morgan.

Στο κρίσιμο θέμα της αποτίμησης της Viva Wallet, βάσει της οποίας θα προσδιοριζόταν και το τίμημα για την εξαγορά του 51,5%, η συμφωνία προέβλεπε τον διορισμό από κάθε πλευρά ανεξάρτητου εκτιμητή και στην περίπτωση που οι δύο αποτιμήσεις διέφεραν ουσιωδώς, τα δύο μέρη θα κατέφευγαν από κοινού σε τρίτο εκτιμητή. Η JP Morgan προσέλαβε τη Houlihan Lokey, η οποία, όπως υποστηρίζει, προσδιόρισε την αξία της Viva Wallet στο 1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή (σχεδόν στο μισό) από την αξία με βάση την οποία η JP Morgan εξαγόρασε το 48,5% της εταιρείας.

Η πλευρά του βασικού μετόχου της Viva αμφισβητεί την αξιοπιστία αυτής της αποτίμησης, υποστηρίζοντας ότι η Houlihan Lokey δεν λειτούργησε ανεξάρτητα, αλλά σε συνεργασία με την JP Morgan. Στόχος, όπως υποστηρίζει, ήταν να υποτιμηθεί η Viva σε σχέση με την πραγματική της αξία. Με βάση την αποτίμηση που πραγματοποίησε η EY Γερμανίας για λογαριασμό της We Realise, η αξία της Viva ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, αποτίμηση που αμφισβητεί με τη σειρά της η JP Morgan, υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε την είδε».

Στο δεύτερο θέμα που αφορά τη διαδικασία της εξαγοράς, η πλευρά της JP Morgan υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της απόκτησης του 48,5% υπήρξε συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού του ενός από τον άλλον, σε τιμή που θα προσδιοριζόταν βάσει της αποτίμησης από τους ανεξάρτητους εκτιμητές. Οπως λένε παράγοντες με γνώση του θέματος, η πλευρά του Χάρη Καρώνη υποστηρίζει πως η συμφωνία μετόχων προέβλεπε ότι κανένας μέτοχος δεν πουλάει όσο η αξία της Viva είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, δεν υπεγράφη ποτέ συμφωνία για το πώς θα γίνει η εξαγορά. Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η JP Morgan θεωρεί πως η συμφωνία μετόχων είναι σαφής και προβλέπει πως τα 5 δισ. είναι το ανώτατο όριο της αξίας της Viva. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η αποτίμηση έβγαζε αξία άνω των 5 δισ., το τίμημα για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού θα υπολογιζόταν επί των 5 δισ.

Η διαφωνία έχει μεταφερθεί από την περασμένη Τετάρτη στα αγγλικά δικαστήρια, μετά τις εκατέρωθεν αγωγές που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, και η χρυσή τομή θα επιδιωχθεί να αναζητηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Διαβάστε επίσης: 

Viva Wallet: Πώς έφτασε τα δικαστήρια η αντιδικία μεταξύ της JP Morgan και του Χ. Καρώνη

FT: Αγωγή Viva Wallet εναντίον JP Morgan – Οι κατηγορίες

Viva Wallet: Δεν εμπλεκόμαστε σε νομική διαδικασία μεταξύ των μετόχων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News