Business & Finance Πέμπτη 7/03/2024, 07:45 ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ABBank: Προσύμφωνο για την εξαγορά της από τον Αρ. Μυστακίδη

ABBank: Προσύμφωνο για την εξαγορά της από τον Αρ. Μυστακίδη

Προσύμφωνο για την εξαγορά πακέτου μετοχών της Aegean Baltic Bank (ABBank) υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας με σχήμα συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Αριστοτέλη Μυστακίδη. Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από μία δωδεκάμηνη περίοδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν και μακρά διαλείμματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά Μυστακίδη θα ελέγχει την πλειοψηφία, ενώ μέτοχοι με σημαντικό ποσοστό θα παραμείνουν η οικογένεια Αφθονίδη και ο όμιλος Νίκου Τσάκου.

Πωλητές είναι η πλευρά του Ιωάννη Κούστα, ενώ μέρος των μετοχών της θα διαθέσει και η οικογένεια του ιδρυτή και επικεφαλής της τράπεζας Θεόδωρου Αφθονίδη. Το προσύμφωνο αποτελεί ένα term sheet, είναι δηλαδή μια μη δεσμευτική συμφωνία που αποτυπώνει τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις της επένδυσης Μυστακίδη. Το term sheet χρησιμεύει συνήθως ως πρότυπο και βάση για πιο λεπτομερή, νομικά δεσμευτικά έγγραφα στη συνέχεια. Η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών αναμένεται να υπογραφεί σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα τις ερχόμενες εβδομάδες. Η συμφωνία φέρεται να αποτιμά την τράπεζα περίπου 1,1 φορά τη λογιστική της αξία (1,1 P/BV). Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου, ενώ η όποια τελική συμφωνία αγοραπωλησίας υπόκειται στις συνήθεις προβλεπόμενες συγκρίσεις, μεταξύ των οποίων και της Τράπεζας της Ελλάδος για τον επενδυτή (fit & proper).

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών επενδυτικό ενδιαφέρον για την τράπεζα διατυπώθηκε από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και από ελληνικές τράπεζες, family offices, αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Η ABBank έκλεισε το 2023 με δάνεια αξίας περίπου 506 εκατ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα από τα 519 εκατ. ευρώ που είχε στο τέλος του 2022. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν κάτω του 1% με πλήρη κάλυψη από προβλέψεις και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 24%. Τα καθαρά έσοδα κατά την περυσινή χρήση αυξήθηκαν στα 27,2 εκατ. ευρώ, από 17,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Στα τέλη της περυσινής χρήσης το ενεργητικό της τράπεζας παρέμεινε πάνω από το επίπεδο του ενός δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατείας ανήλθαν σε 917 εκατ.

Η ABBank ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και ξεκίνησε ως εξειδικευμένος πιστωτής συμμετέχων στον τομέα της ναυτιλίας, για να βρεθεί σύντομα ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαχειριστές κοινοπρακτικών δανείων στην Ελλάδα. Εκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της παρέχοντας τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρύτερη πελατειακή κλίμακα, καλύπτοντας έτσι ιδιώτες πελάτες, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές –στων οποίων την αρμοδιότητα εμπίπτει– και τα κεντρικά ιδιόκτητα γραφεία της βρίσκονται στο Μαρούσι, ενώ λειτουργεί υποκαταστήματα στον Πειραιά και τη Γλυφάδα.

Ο 62χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων. Εχει ελληνική και βρετανική ιθαγένεια και σύμφωνα με το Forbes η καθαρή περιουσία του με βάση στοιχεία του 2022 ανέρχεται στα 3,2 δισ. δολάρια. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο London School of Economics και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων Ελλήνων παγκοσμίως.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News