Business & Finance Παρασκευή 29/03/2024, 07:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κύκνος: Διψήφια ανάπτυξη με νέα λανσαρίσματα – Οι φετινές προκλήσεις

Κύκνος: Διψήφια ανάπτυξη με νέα λανσαρίσματα – Οι φετινές προκλήσεις

Ανάπτυξη 21,5% και σημαντική αύξηση της κερδοφορίας εμφάνισε η κονσερβοποιία Κύκνος στη χρήση 2022/2023. Ειδικότερα, ο συνολικός κύκλος εργασιών της βιομηχανίας έφτασε τα €36,3 εκατ., έναντι €29,87 εκατ. στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ παρά το έντονο πληθωριστικό περιβάλλον και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει και τους όγκους της σε ποσοστό 4,74%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της Κύκνος στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 23,6% (από τα €25,4 εκατ. στα €31,4 εκατ.) και οι εξαγωγές κατά 44,75% (από τα €3,4 εκατ. στα €4,9 εκατ.).

Επίσης, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 57%, ξεπερνώντας τα €2,4 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €640 χιλ. από €189 χιλ. στη χρήση 2021/2022.

Οι φετινές προοπτικές

Για την τρέχουσα χρήση στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση αναφέρει ότι “η εταιρεία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στον κλάδο και βασιζόμενη στην αποκτηθείσα εμπειρία της συνεχίζει να έχει στόχο την ανάπτυξη των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, τους πελάτες και τα κανάλια που δραστηριοποιείται, την περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου αγοράς και την βελτίωση των αποτελεσμάτων της”.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2023/2024 ξεκίνησε με διψήφια ανάπτυξη και τους όγκους στα επίπεδα της αμέσως προηγούμενης χρήσης, με τις εξαγωγές να αποτελούν περίπου το 15% του συνολικού τζίρου. Η εταιρεία πραγματοποιεί στρατηγικό άνοιγμα στην αγορά της Αμερικής, ενώ πολύ καλή κρίνεται η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών όπου έχει παρουσία η κονσερβοποιία.

Είσοδος σε νέες προϊοντικές κατηγορίες

Στρατηγική της Κύκνος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και η σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών της. Κύρια εστίαση παραμένει η ανάπτυξη των τοματικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θα προστίθενται νέες προϊοντικές σειρές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στο 2023 μπήκε στις κατηγορίες της μαγιονέζας και της μουστάρδας, προσφέροντας έξι νέους κωδικούς. Η νέα σειρά στην κατηγορία μαγιονέζα περιλαμβάνει τη Μαγιονέζα Premium, τη Μαγιονέζα Light (με 60% λιγότερα λιπαρά) και τη Mayo Vegan Sauce. Στην κατηγορία της μουστάρδας οι τρεις νέες γεύσεις είναι η Mουστάρδα Mild, η Μουστάρδα Hot και η Μουστάρδα με μέλι.

Εξάλλου πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε δύο νέα λανσαρίσματα στην κατηγορία των σαλτσών για ζυμαρικά, ρίχνοντας στην αγορά τις σάλτσες Basilico και Napoletana, ενώ θα ακολουθήσουν νέοι κωδικοί και στην κατηγορία της κέτσαπ.

Κύκνος: Διψήφια ανάπτυξη με νέα λανσαρίσματα – Οι φετινές προκλήσεις-1

Προκλήσεις

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η εταιρεία στέκεται μεταξύ άλλων στο κενό που υπάρχει σε εργατικά χέρια και το οποίο υπολογίζεται σε περισσότερα από 700.000 άτομα. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που μπορεί να έχει επίδραση τόσο στους συνεργάτες παραγωγούς της Κύκνος για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, όσο και στην εποχιακή λειτουργία του εργοστασίου της το καλοκαίρι, στο κομμάτι της παραλαβής και επεξεργασίας της βιομηχανικής τομάτας.

Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προκλήσεις αναφέρθηκαν οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων το περυσινό καλοκαίρι κατά την παραλαβή και επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας, επιβαρύνοντας την πρώτη ύλη για την τρέχουσα οικονομική χρήση της εταιρείας. Επιπλέον, επισημαίνεται από τη διοίκηση της εταιρείας ότι η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα οδηγεί σε αυξημένο συνολικό κόστος, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων, συγκριτικά με τις χώρες εκτός ΕΕ.

Το 2024 έχει ξεκινήσει με σχετικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας, λόγω των προβλέψεων για μείωση της ζήτησης, αποτέλεσμα των ήπιων καιρικών συνθηκών, της υψηλής αποθεματοποίησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και των στόχων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τον διαχειριστούν, όπως σημειώνει η Κύκνος, απορροφώντας κόστη που είναι δύσκολο να περαστούν με ανατιμήσεις στους καταναλωτές, πιέζοντας όμως, έτσι, την κερδοφορία τους.
Τέλος, συνεχίζουν να προβληματίζουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νέα εστία στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε αυτές προστέθηκαν και οι επιθέσεις στα εμπορικά πλοία από τους Χούτι, με αποτέλεσμα τις πολλές ακυρώσεις δρομολογίων στην Ερυθρά Θάλασσα και την αύξηση των ναύλων ναυσιπλοΐας.

Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Ακόμη τέλος να σημειωθεί πως η Κύκνος ξεκίνησε το 2023 την μελέτη και σύνταξη Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αποτελεί την 1η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της κονσερβοποιίας, καθώς και σημείο εκκίνησης της καταγραφής και καταμέτρησης δεδομένων, που αφορούν στα κριτήρια ESG.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αναφέρεται ότι η εταιρεία διατηρεί φωτοβολταικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1MWp, στις στέγες του εργοστασίου της στα Σαβάλια Ηλείας. Με τη συγκεκριμένη επένδυση αποτρέπεται κάθε χρόνο η έκλυση 1100 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, που σχετίζονται με ενέργεια προερχόμενη από ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον εγκατέστησε και ένα νέο σταθμό ισχύος 1MWp.

Όλοι οι λαμπτήρες και οι προβολείς του εργοστασίου είναι τεχνολογίας Led, που έχει σαν αποτέλεσμα την ετήσια εξοικονόμηση 180 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.

Επίσης, στο εργοστάσιο (λεβητοστάσιο) λειτουργούν τρεις κυκλώνες κατακράτησης της αιθάλης, η οποία παραλαμβάνεται από εξουσιοδοτημένους συλλέκτες, αποτρέποντας την έκλυση περίπου 12 τόνων αιθάλης τον χρόνο.

Τέλος, η εταιρεία κάνει χρήση φιλμ συρρίκνωσης συσκευασιών που παράγεται από 30% ανακυκλωμένο υλικό.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Προσφορές αλλά και ανατιμήσεις – Τι έδειξε ο πρώτος μήνας των μέτρων

Σούπερ Μάρκετ: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη πτώση και άνοδο τιμών τον Φεβρουάριο

Προώθηση των ελληνικών τροφίμων και ποτών σε μια αγορά 127 εκατ. κατοίκων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News