ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Diageo Hellas: Ξεπέρασε τον προ-πανδημικό τζίρο με καθαρά κέρδη 3,88 εκατ.

Diageo Hellas: Ξεπέρασε τον προ-πανδημικό τζίρο με καθαρά κέρδη 3,88 εκατ.

Με τζίρο ο οποίος ξεπέρασε την προ πανδημίας οικονομική χρήση έκλεισε το 2022-2023 για την Diageo Hellas, με τον καθαρό κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε €78,46 εκατ. και ανάπτυξη 21,28%. Θυμίζουμε ότι ο τζίρος της εταιρείας μετά τα €72,42 εκατ. της περιόδου 2018/2019, ακολούθησε η διετία της πανδημίας με υποχώρηση των πωλήσεων στα επίπεδα των €50 εκατ. ετησίως για να επανέλθει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στη χρήση 2021/2022 (€64,7 εκατ.) όσο και την προηγούμενη.

Οι συνολικές πωλήσεις (μαζί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης) ανήλθαν σε €146,2 εκατ. από €125,22 εκατ. στη χρήση 2021/2022.

Η διοίκηση σημειώνει στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις ότι «η εξέλιξη των εργασιών και η οικονομική θέση της εταιρείας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς, λόγω της προγενέστερης οικονομικής ύφεσης και των πρωτοφανών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην αγορά, κρίνονται ικανοποιητικές. Τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν τα προηγούμενα έτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις είχαν σημαντική επίπτωση στα αποτελέσματα της εταιρείας καθώς αρκετοί άμεσα συσχετιζόμενοι κλάδοι όπως της εστίασης και της φιλοξενίας, δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «η εταιρεία, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μετρίασης της έκθεσής της σε πιστωτικό κίνδυνο και συνεχίζοντας την εξαιρετική εμπορική συνεργασία με τους πελάτες της, διασφάλισε την διατήρηση της κερδοφορίας της σε ικανοποιητικά επίπεδα».

Σημειώνεται ότι αύξηση της καθαρής κερδοφορίας για την χρήση 2022/2023 έφθασε το 73% και ανήλθε σε €3,88 εκατ. από €2,24 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτείνει στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος €3,854 εκατ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι καταβλήθηκαν μερίσματα €2,713 εκατ. από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Εμπορικές απαιτήσεις και ταμείο

Την 30.06.2023 οι εμπορικές απαιτήσεις περιελάμβαναν απαιτήσεις από πελάτες, ποσού €40,23 εκατ. (από περίπου €35 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση) και μεταχρονολογημένες επιταγές €1,75 εκατ. (από €1,1 εκατ.). Στο τέλος Ιουνίου 2023 η εταιρεία είχε σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικού ποσού €25,71 εκατ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διατηρεί ασφαλιστική κάλυψη κλάδου πιστώσεων για την διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου της που προκύπτει από τις εμπορικές απαιτήσεις.

Ακόμη η Diageo Hellas εμφάνιζε ταμειακά διαθέσιμα €27,09 εκατ. (από €22,26 εκατ. την 30.6.2022), τα οποία αφορούν καταθέσεις σε ευρώ σε τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο νέος πρόεδρος

Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο,  αντικαταστάθηκε από τη θέση του προέδρου στο ΔΣ της εταιρείας ο Edward Mcshane και τοποθετήθηκε ο Patrick Gantier.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάιο, ο Patrick Gantier είναι managing director στη Diageo Southern Europe (με έδρα στην Μαδρίτη), προερχόμενος από την Mars στην οποία είχε παρουσία 15 ετών. Αμέσως πριν, για περίπου 8,5 χρόνια εργάστηκε για περισσότερα από 12 χρόνια στην Fromageries BEL (Ευρώπη, ΗΠΑ, Γαλλία, Σλοβακία).

Στόχος του 50χρονου Γάλλου είναι να οδηγήσει σε κερδοφόρα ανάπτυξη ένα χαρτοφυλάκιο εμβληματικών εμπορικών σημάτων, όπως τα Johnnie Walker, Don Julio, Gordon’s, Tanqueray, Zacapa, Haig, Dimple, Cardhu, J&B, Captain Morgan, Baileys, Ciroc και Smirnoff, σε μια σύνθετη και πολύ δυναμική περιοχή. Ο Patrick Gantier επικαλείται το “αποδεδειγμένο ιστορικό ανάπτυξης και μετασχηματισμού που έχει καταγράψει σε διάφορες αγορές και κατηγορίες σε όλο τον κόσμο, όπως είδη ζαχαροπλαστικής, τρόφιμα και ποτά”.

Θυμίζουμε ότι στο ΔΣ της Diageo Hellas παραμένουν ο Γιώργος Ψωμιάδης, ως αντιπρόεδρος και ο Δημήτρης Γεροδημήτρης, ως μέλος. Η θητεία του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου λήγει στις 24/9/2028. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News