Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 07:20 ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

VNK Capital: Η στρατηγική σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακο – Τα drones και το Ελληνικό

VNK Capital: Η στρατηγική σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακο – Τα drones και το Ελληνικό

Με «υποδειγματική ενοποίηση δραστηριοτήτων» ολοκληρώθηκε η στρατηγική της VNK Capital το 2023 σε ό,τι αφορά τους κλάδους των Τροφίμων & Ποτών και του Φαρμάκου, όπως υπογραμμίζει στο Money Review ο επικεφαλής του fund, Βασίλης Κάτσος.

Paliria – Cafetex

Ξεκινώντας από τον F&B κλάδο, στην Paliria, δόθηκε έμφαση στην απορρόφηση της Τσαμπάσης, ανεβάζοντας τον πήχη της επόμενης πενταετίας για το συνολικό τζίρο των δύο εταιρειών σε επίπεδα άνω των €150 εκατ. Στόχος είναι η επέκταση στο οργανωμένο λιανεμπόριο και η περαιτέρω ισχυροποίηση του brand εκτός των ελληνικών συνόρων, όπου ήδη πραγματοποιείται πάνω από το 87% του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Paliria μέσα στο 2023 ξεκίνησε την υλοποίηση του τριετούς επενδυτικού πλάνου, €18 εκατ., το οποίο αφορά σε:

  • εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων
  • επέκταση των εγκαταστάσεων
  • αύξηση της παραγωγικότητας των εργοστασίων

Επίσης, η Τσαμπάσης είναι στο στάδιο υποβολής αναπτυξιακού προγράμματος €7,5 εκατ. στην Αργολίδα και αφορά σε αναβάθμιση εξοπλισμού, αύξηση δυναμικότητας και επέκταση εγκαταστάσεων.

Στην Cafetex, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της βρετανικής Beanies The Flavour Company, μία από τους μεγαλύτερους προμηθευτές και παραγωγούς στιγμιαίου αρωματικού καφέ.

Δίνεται έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη του portfolio, καθώς στους αρωματικούς στιγμιαίους της Beanies θα προστεθούν καφές φίλτρου και κάψουλες. Παράλληλα θα επεκταθεί η διανομή στο Ην. Βασίλειο, εισάγοντας παράλληλα στη βρετανική αγορά και τα προϊόντα Coffeeway. Ήδη τα Coffeeway πωλούνται μέσω του e-shop της Beanies.

Ακόμη, η διοίκηση της Cafetex συνεχίζει τις κινήσεις ενίσχυσης των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων Coffeeway και Brazita, καθώς επίσης στη διατήρηση της ηγετικής θέσης και διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου παραγωγής προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας. Στις προτεραιότητες της διοίκησης περιλαμβάνεται ακόμη η ενίσχυση της διανομής στη μικρή λιανική καθώς και στο κανάλι των επαγγελματικών πωλήσεων στην Ελλάδα.

Στόχος και για τους δύο τομείς είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στις ξένες αγορές και οι συνεχείς προϊοντικές καινοτομίες μέσω επενδύσεων στο R&D.

Innovis

Στον τομέα του φαρμάκου, ο κ. Κάτσος στάθηκε στη σημαντική ενίσχυση του portfolio της Innovis Pharma με την απόκτηση των φαρμακευτικών αδειών της GAP. Ο ευρύτερος σχεδιασμός της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους €1,2 δισ. σε βάθος τετραετίας. Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, αναμένεται να μετατρέψουν τη χώρα μας σε hub παραγωγής και έρευνας φαρμάκων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο, οι διοικήσεις των παραπάνω εταιρειών «σκανάρουν» κάθε ευκαιρία για ενδυνάμωση της θέσης τους, είτε αυτή αφορά κάποια νέα εξαγορά που μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία και αύξηση της εξωστρέφειας, είτε αυτή αφορά σε εμπλουτισμό του portfolio με νέους κωδικούς που δύναται να ενισχύσουν τους συνολικούς όγκους πωλήσεων.

Γενικότερα πάντως, όπως υπογράμμισε ο ισχυρός άντρας της VNK Capital, ο κλάδος των τροφίμων-ποτών συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του fund, μην αποκλείοντας κάποια νέα κίνηση πέραν των συγκεκριμένων κατηγοριών όπου ήδη δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό που συνεχίζει να μας ενδιαφέρει είναι οι οργανικές συνέργειες. Σκοπός μας παραμένει η δημιουργία αξίας στις επενδύσεις μας και η πετυχημένη έξοδος από αυτές όταν θεωρούμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικές υπεραξίες, μετά την ολοκλήρωση του στρατηγικού μας πλάνου» σημειώνει ο κ. Κάτσος ο οποίος πάντως υπογραμμίζει ότι «δεν είναι αυτοσκοπός μας. Δεν είμαστε κάποιο fund που έχουμε συγκεντρώσει κεφάλαια από διάφορους επενδυτές και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει αποδώσουμε συγκεκριμένες αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν πιεζόμαστε χρονικά να έχουμε γρήγορα exits από τις συμμετοχές μας».

Altus

Ο κ. Κάτσος υπογράμμισε την τελευταία νέα επένδυση που έκανε το fund σε έναν πολλά υποσχόμενο τομέα, αυτόν των μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Drones). Ειδικότερα απέκτησε το 25% της Altus μιας ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών Drones. Έχει ήδη ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο, από το χώρο της βιομηχανίας και της άμυνας / ασφάλειας, όπως:

  • ο ΟΑΣΕ
  • το ΝΑΤΟ
  • η EMSA (European Maritime Safety Agency)
  • η Frontex
  • οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Στόχος του fund είναι η επιτάχυνση του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας, με επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών (R&D) και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας μέσω αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων (στα Χανιά) αλλά και νέων σε Ελλάδα και εξωτερικό, στοχεύοντας στην ταχύρρυθμη αύξηση του κύκλου εργασιών της

Lamda Development

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κάτσος και σε μία από τις εμβληματικότερες επενδύσεις του fund που αφορά τη Lamda Development. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τους τελευταίους μήνες βλέπουν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι ότι το mega project του Ελληνικού αρχίζει να υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, με πολλά από τα έργα να είναι πλέον ορατά σε όλες τις κατευθύνσεις». Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ένα long term επενδυτικό project, το οποίο λόγω του τεράστιου μεγέθους του αλλά και των διεθνών λογιστικών προτύπων, δεν είναι δυνατόν να προσφέρει άμεσα υπεραξίες σε όσους επενδυτές τοποθετήθηκαν στη Lamda Development, ωστόσο εκτιμώ ότι όλο και περισσότεροι θα διακρίνουν τα οφέλη που υπάρχουν από ένα τόσο μεγάλο έργο για την εταιρεία».

Διαβάστε επίσης:

ΜΕΒΓΑΛ: Επένδυση 20 εκατ. για την αναβάθμιση της μονάδας φέτας

Για ποιους λόγους μπήκε στην ελληνική αγορά η Café Barbera – Το πλάνο επέκτασης

Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών – Μπαράζ συμφωνιών το 2023

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News