BUSINESS & FINANCE

Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών – Μπαράζ συμφωνιών το 2023

Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών – Μπαράζ συμφωνιών το 2023

Πάνω από 20 επιχειρηματικές συμφωνίες έκλεισαν το 2023 στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, κλάδος που για μια ακόμη χρονιά χαρακτηρίστηκε από έντονη κινητικότητα. Μάλιστα, ήδη από το 2023 έχουν δρομολογηθεί συμφωνίες που αναμένεται να κλείσουν μέσα στο 2024, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και εκπλήξεις στον δυναμικό αυτό κλάδο. Την τιμητική του το 2023 είχε ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού και εν γένει των μη αλκοολούχων ποτών, ενώ κεντρικοί πρωταγωνιστές ήταν η Vivartia, αλλά και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και το 2024. Κεντρικό ρόλο εκτιμάται ότι θα έχει και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων συνέχισε να έχει σχέσεις με τον κλάδο, ακόμη και μετά την πώληση της συμμετοχής του στη Vivartia.

Την ίδια ώρα, παρατείνεται η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την Avramar, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, με τις πιστώτριες τράπεζες να επιδιώκουν την πώλησή της σε περίπτωση που οι σημερινοί ιδιοκτήτες της αρνούνται να ρίξουν νέα κεφάλαια. Η άσκηση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το περίφημο δάνειο που έχει ζητήσει η εταιρεία δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί.

Τέσσερις εταιρείες μη αλκοολούχων ποτών άλλαξαν χέρια το 2023. Η αρχή έγινε με το νερό «Ιόλη», σήμα που κατείχε από το 1991 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και πέρασε στο fund Sterner Stenhus, των αδελφών Γεωργιάδη, ομογενών από τη Σουηδία, οι οποίοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα ακίνητα, τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ελλάδα (Premia Properties), ενώ το 2022 απέκτησαν και τον έλεγχο της οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης & Υιός». Οι ίδιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν και άλλα οινοποιεία στο χαρτοφυλάκιό τους.

Στη δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού και των αναψυκτικών στοχεύει η συγχώνευση της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ με την Green Cola, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη. Η κίνηση δεν γίνεται προφανώς με στόχο μόνο την ελληνική αγορά. Αλλωστε πριν από τον «γάμο» οι δύο εταιρείες είχαν προχωρήσει στη σύσταση της Green Beverages στο Λονδίνο με αντικείμενο την ενίσχυση της παρουσίας των σημάτων των δύο εταιρειών στις ξένες αγορές.

Λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση της παραπάνω συγχώνευσης είχε ανακοινωθεί η εξαγορά της βιομηχανίας αναψυκτικών ΕΨΑ από το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη.

Ο Νίκος Καραμούζης πρωταγωνιστεί και στην τέταρτη επιχειρηματική συμφωνία στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών που έλαβε χώρα το 2023. Μαζί με τον έτερο πρώην τραπεζίτη Απόστολο Ταμβακάκη του EOS Capital Partners και με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία Σ. Μεντεκίδης Α.Ε., γνωστή από τα σήματα νερού «Σέλι» και «Διός».

Αυτή δεν ήταν η μοναδική επενδυτική κίνηση του Σπ. Θεοδωρόπουλου το 2023. Ο επιχειρηματίας αύξησε περαιτέρω τη συμμετοχή στην ΙΟΝ σε ποσοστό κοντά στο 67%.

Από την εσωστρέφεια και την αποεπένδυση των προηγούμενων ετών, η Vivartia προχώρησε ειδικά μέσα στο 2023 σε σειρά κινήσεων με στόχο την οικοδόμησή της εκ νέου σε έναν μεγάλο όμιλο τροφίμων, αυτή τη φορά σε πιο στέρεες βάσεις. Στη χρονιά που πέρασε η Vivartia απέκτησε το 100% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», ενώ οι θυγατρικές της «ΔΕΛΤΑ» και «Μπάρμπα Στάθης» απέκτησαν αντιστοίχως τις εταιρείες Cold Sin (παγωτό) και «Χαλβατζής Μακεδονική». Το 2023 ολοκληρώθηκε η εξαγορά από τη «ΔΕΛΤΑ» του 70% του τυροκομείου «Κουρέλλας Α.Ε.». Ο επικεφαλής του ομίλου Vivartia Θανάσης Παπανικολάου έχει προϊδεάσει για νέες εξαγορές την επόμενη διετία.

Εκτός από την Avramar, εξελίξεις στο 2024 θα πρέπει να αναμένουμε στην αγορά της μπίρας και συγκεκριμένα στην ΕΖΑ (Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης), η οποία αναμένεται να βγει προς πώληση, στα «Παγωτά Δωδώνη», καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συμφωνία της «Βενέτης» με τις πιστώτριες τράπεζες, αλλά και στον συνεταιρισμό Θεσγάλα, τον οποίο ανέλαβε να γλιτώσει από την πτώχευση η οικογένεια Καντώνια.

Διαβάστε επίσης: 

Σε Θεοδωρόπουλο, Ταμβακάκη και Καραμούζη ο έλεγχος της Σ. Μεντεκίδης ΑΕ (νερά Διός και Σέλι)

Ιόλη: Περνά στα χέρια της σουηδικής Sterner Stenhus – Το deal του ομογενούς Ηλία Γεωργιάδη

Η Vivartia γιγαντώνεται ξανά: Τα deals μετά τις ζημιές και τις αποεπενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News