BUSINESS & FINANCE

Σερί εξαγορών το 2023 στην πληροφορική – Οι πρωταγωνιστές των deals

Σερί εξαγορών το 2023 στην πληροφορική – Οι πρωταγωνιστές των deals

 Σημαντικός αριθμός εξαγορών πραγματοποιήθηκε στον κλάδο της Πληροφορικής τη χρονιά που εκπνέει, με τις εταιρείες να διευρύνουν το αντικείμενό τους, αποκτώντας νέες πηγές εσόδων. Υπολογίζεται ότι έλαβαν χώρα τουλάχιστον δεκαέξι ντιλ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, των οποίων το συνολικό ύψος υπερβαίνει τα 56 εκατ. ευρώ.

Η Epsilon Net, της οποίας η μετοχή τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψε σημαντική πτώση λόγω λογιστικού λάθους στην αποτίμηση της εύλογης αξίας των stock options, αποτελεί την εταιρεία που πρωταγωνιστεί στα περισσότερα ντιλ, έχοντας πραγματοποιήσει επτά. Σ’ αυτά ανήκουν η ολοκλήρωση της απόκτησης από την Εθνική Τράπεζα του 7,5% της Epsilon Net έναντι συνολικού τιμήματος 30,4 εκατ. ευρώ, όπως και η εξαγορά, προς 5 εκατ. ευρώ, του 60% της Scan Information Systems που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής συστημάτων τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιχειρηματικών λύσεων. Επίσης, προς 4 εκατ. ευρώ αγόρασε από τους μετόχους μειοψηφίας το 35% της θυγατρικής της Epsilon HR, ενώ σε μια συναλλαγή 3 εκατ. ευρώ η Epsilon Singular Logic (θυγατρική του ομίλου Epsilon Net) εξαγόρασε από τη Singular Logic τον κλάδο Retail & Fuel, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Στον έλεγχο της Epsilon Net περιήλθε προς 1,36 εκατ. ευρώ και το 80% της Ορόσημο Πληροφορική, αλλά και το 60% (προς 1,6 εκατ. ευρώ) των Diginet και Netera (έναντι 600.000 ευρώ).

Μία ακόμη εταιρεία, η Entersoft, υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό για την απόκτηση, προς 390.000 ευρώ, του 62% της Smart CV που έχει αναπτύξει λογισμικό για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης και διαχείρισης προσωπικού. Εναντι τιμήματος 1,2 εκατ. ευρώ η Entersoft θα αποκτήσει και το 100% της SW RetailSoft, που αναπτύσσει λογισμικό για αλυσίδες λιανικής. Η εν λόγω εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, ενσωμάτωσε προς 3,5 εκατ. ευρώ την εταιρεία λογισμικού για την αγορά ακινήτων CGSoft και έναντι 900.000 ευρώ την Infopower HR Solutions.

Μέσα στη χρονιά ο όμιλος Quest εξαγόρασε έναντι 2,47 εκατ. ευρώ την ΕΠΑΦΟΣ, που διαθέτει επιχειρηματικό λογισμικό και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τον τομέα της εκπαίδευσης. Από την πλευρά του, ο όμιλος τεχνολογίας και πληροφορικής Softone πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες την τρίτη κατά σειρά συναλλαγή της φετινής χρονιάς, αποκτώντας (έναντι άγνωστου τιμήματος) τη Sunsoft, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εγκατάσταση προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων για επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας. Τα προηγούμενα δύο ντιλ της Softone περιλαμβάνουν την υλοποίηση στρατηγικής επένδυσης στην εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων στον τομέα του ESG Global Sustain και την απόκτηση του 100% της κρητικής Appsoft.

Στον χορό των ντιλ του 2023 συμμετείχε και η Real Consulting, που απέκτησε το 60% της κυπριακής Advanced Management Solutions (AMS) προς 1,59 εκατ. ευρώ, έχοντας υπογράψει συμφωνία (put/call option) για την εξαγορά του υπολοίπου 40%. Η AMS ιδρύθηκε το 2001 στην Κύπρο και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποίησης έργων διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων.

Διαβάστε επίσης: 

Επιχειρηματικές συμφωνίες: Κάτω των 3 τρισ. τα deals για πρώτη φορά από το 2013

Epsilon Net: Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του κλάδου Retail & Fuel από τη SingularLogic

Επιχειρήσεις: Οι «μικροί» αρνούνται να… μεγαλώσουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News