ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Vivartia γιγαντώνεται ξανά: Τα deals μετά τις ζημιές και τις αποεπενδύσεις

Η Vivartia γιγαντώνεται ξανά: Τα deals μετά τις ζημιές και τις αποεπενδύσεις

Σε φάση εκ νέου γιγάντωσης, δεκαεπτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, και δύο χρόνια από την εξαγορά της από το fund CVC βρίσκεται η Vivartia, έχοντας προηγηθεί μια μακρά περίοδος -εν μέσω και της οικονομικής κρίσης- συσσωρευμένων χρεών και αποεπένδυσης από διάφορες κατηγορίες. Μάλιστα, η οικοδόμηση της Vivartia σε έναν πολύ μεγάλο και κυρίως υγιή όμιλο τροφίμων γίνεται αυτή τη φορά σταδιακά με την προσθήκη μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων τροφίμων.  

Χθες προστέθηκε μια ακόμη εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της, η Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, το 80% της οποίας εξαγόρασε η Μπάρμπα – Στάθης, θυγατρική της Vivartia. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 100% της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», εξαγορά με την οποία η Vivartia γίνεται ισχυρή και στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων από την οποία είχε αποεπενδύσει -αναγκαστικά- τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πριν από ένα μήνα, η έτερη θυγατρική της, η ΔΕΛΤΑ, εξαγόρασε την εταιρεία παγωτού Cold Sin. Πέρυσι εξαγόρασε το 70% του τυροκομείου «Κουρέλλας ΑΕ» και την εμπορική κι εξαγωγική εταιρεία γαλακτοκομικών «Δανιήλ Γκατένιο & Υιός». 

Το νέο απόκτημα της Vivartia, η Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, παράγει κυρίως λαχανικά στον ατμό, έτοιμες σαλάτες λαχανικών και οσπρίων και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, με το σήμα «Αγρόκηπος Χαλβατζή». Επιπλέον, διαθέτει μαρμελάδες, γλυκά  κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, με τα σήματα «Οικογένεια Χαλβατζή» και «Μακεδονική». Η εταιρεία επίσης διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο επαγγελματικών προϊόντων για το κανάλι του HORECA. Το εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στην περιοχή Ριζό Σκύδρας, στον νομό Πέλλας, σε έκταση 40 στρεμμάτων με στεγασμένο χώρο 8.500 τ.μ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Βλάση Χαλβατζή, ενώ το 1989 ανέλαβαν και συνέχισαν την ανοδική πορεία της επιχείρησης τα παιδιά του, Βασίλης και Λεωνίδας. Ο κ. Λεωνίδας Χαλβατζής θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία. 

Η Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ το 2022 είχε κύκλο εργασιών 12,33 εκατ. ευρώ, έναντι 9,92 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 24,32% σε ετήσια βάση,  ξεπερνώντας τα 1,24 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους, έναντι 998 χιλ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 988 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 24,88% σε σχέση με  το 2021. 

Η Vivartia ιδρύθηκε το 2006 όταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita αποφάσισαν να ενώσουν τις εταιρείες τους. Ωστόσο, μετά την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στη MIG και την αποχώρηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα. Το 2010 αποχώρησε και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος, παίρνοντας όμως μαζί του την Chipita. Η οικονομική κρίση -και όχι μόνο- επηρέασε αρνητικά τα μεγέθη του ομίλου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις γαλακτοκομικών, καθώς και τον κλάδο της εστίασης. Το 2011 ο όμιλος είχε τζίρο 773 εκατ. ευρώ, όμως η χρήση ήταν ήδη ζημιογόνα και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έφταναν τα 381 εκατ. ευρώ. 

Το 2019 η Vivartia προχώρησε στην πώληση της μονάδας τυροκομικών στην Ελασσόνα, βγαίνοντας έτσι από αυτή την κατηγορία, ενώ το 2020 ακολούθησε η δελεαστική πρόταση του CVC, το οποίο εξαγόρασε έναντι 600 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 425 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια) τον όμιλο. Υπό τη νέα ιδιοκτησία πωλήθηκε επίσης το ποσοστό 43,2% που είχε η ΔΕΛΤΑ στη Μεβγάλ, ενώ η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» εξαγόρασε τη θυγατρική της ΔΕΛΤΑ στη Βουλγαρία. 

Διαβάστε επίσης: 

Στην Μπάρμπα Στάθης το 80% της Χαλβατζής Μακεδονική

Η Δωδώνη περνά εξ ολοκλήρου στη Vivartia

Τι σηματοδοτεί η συγχώνευση Vivartia με Venetiko Holdings

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News