BUSINESS & FINANCE

Τι σηματοδοτεί η συγχώνευση Vivartia με Venetiko Holdings

Τι σηματοδοτεί η συγχώνευση Vivartia με Venetiko Holdings

Υπό την «οµπρέλα» της Vivartia βρίσκονται πλέον η «∆έλτα Τρόφιµα» και η κορυφαία βιοµηχανία παραγωγής φέτας στην Ελλάδα, η «∆ωδώνη», µετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Vivartia µε τη µητρική της εταιρεία, τη Venetiko Holdings, µε την τελευταία να απορροφείται από τη Vivartia. Με την εξέλιξη αυτή εκτιµάται ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία η πλήρης εξαγορά της «∆ωδώνης» από το fund CVC, που σήµερα κατέχει ποσοστό κοντά στο 75%, διαδικασία που αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του 2023. Υπενθυµίζεται ότι το CVC απέκτησε στις αρχές του 2021 τον πλήρη έλεγχο της Vivartia και λίγους µήνες µετά πλειοψηφικό ποσοστό στη «∆ωδώνη».

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Vivartia, «η συγχώνευση των δύο εταιρειών, της Vivartia και της Venetiko Holdings, εξυπηρετεί την απλοποίηση των λειτουργιών του οµίλου».

Τι σηµατοδοτεί η παραπάνω εξέλιξη; Την επαναδραστηριοποίηση της Vivartia και ειδικά της «∆έλτα», καθώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόµενο συγχώνευσής της και όχι απλώς συµπόρευσής της µε τη «∆ωδώνη», δυναµικά πλέον στον κλάδο των τυροκοµικών προϊόντων και µάλιστα µε το πλέον ισχυρό «χαρτί» των ελληνικών τυριών, τη φέτα. Ας σηµειωθεί ότι η φέτα αποτελεί µια αγορά µε τζίρο περί το µισό δισεκατοµµύριο ευρώ µε ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, καθώς αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιµο προϊόν προστατευόµενης ονοµασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της Ελλάδας. Η «∆ωδώνη», εξάλλου, έχει ισχυρή παρουσία και στα σκληρά τυριά, ειδικά µετά τη δηµιουργία νέων σύγχρονων µονάδων παραγωγής πριν από µερικούς µήνες, ενώ έχει δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, καθώς το 2016 προχώρησε στη δηµιουργία εργοστασίου παραγωγής χαλουµιού στην Κύπρο. Υπενθυµίζεται ότι η ∆έλτα το 2019 προχώρησε στην πώληση του εργοστασίου παραγωγής τυριών στην Ελασσόνα, αποχωρώντας από την κατηγορία, στην οποία όµως τώρα επανέρχεται. Επίσης, πριν από µερικούς µήνες είχε εξαγοράσει το 70% του τυροκοµείου «Κουρέλλας».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο νέο διοικητικό συµβούλιο της Vivartia που εξελέγη από την έκτακτη γενική συνέλευση η οποία πραγµατοποιήθηκε τη ∆ευτέρα 31 Ιουλίου 2023, µε αντικείµενο την έγκριση της συγχώνευσης Vivartia και Venetiko Holdings, συµµετέχει πλέον και ο Αλέξανδρος Φωτακίδης, επικεφαλής της ελληνικής οµάδας του CVC. ∆ιευθύνων σύµβουλος παραµένει ο κ. Θανάσης Παπανικολάου, ένα από τα στελέχη µε την πιο µακρόχρονη θητεία στη Vivartia. Ειδικότερα, το νέο διοικητικό συµβούλιο της Vivartia αποτελείται από τους εξής: Παναγιώτης Θρουβάλας, πρόεδρος, Θανάσης Παπανικολάου, διευθύνων σύµβουλος, Αλ. Φωτακίδης, Κ. Ρόκας, Ν. Σερέτης, Σπ. Παπαγιάννης, ∆. Κατσιδονιώτη και Αν. Κυπριανίδης, µέλη. Εκτελεστικά µέλη είναι οι κ. Θρουβάλας, Παπανικολάου και Παπαγιάννης, καθώς και η κ. Κατσιδονιώτη.

Το 2022 η Vivartia είχε τζίρο από συνεχιζόµενες δραστηριότητες 684,4 εκατ. ευρώ αυξηµένο κατά 26,8% σε σύγκριση µε το 2021. Tα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων από συνεχιζόµενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 5,2% και ανήλθαν σε 52,3 εκατ. ευρώ έναντι 49,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Ο κύκλος εργασιών της «∆ωδώνης» διαµορφώθηκε το 2022 σε 149,93 εκατ. ευρώ, έναντι 141,44 εκατ. ευρώ το 2021.

Κάτω από την ίδια στέγη «∆έλτα» και «∆ωδώνη». Πιο κοντά η πλήρης απόκτηση της «∆ωδώνης» από το CVC.

Διαβάστε επίσης:

Vivartia: Συγχώνευση με τη μητρική Venetico Holdings

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News