Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 11:40
BUSINESS & FINANCE

DBRS: Η επέκταση του Ηρακλή θα δώσει τον τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά NPLs το 2024

DBRS: Η επέκταση του Ηρακλή θα δώσει τον τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά NPLs το 2024

Βασικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων το 2024 θα είναι, σύμφωνα με την DBRS, η ανανέωση του προγράμματος Ηρακλής στην Ελλάδα, η οποία εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, με συνολικές εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ και νέα ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2024 (εκτός και εάν επεκταθεί).

Η DBRS εκτιμά ότι πολλές από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο οι συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), όσο και οι μη συστημικές, θα εκμεταλλευτούν αυτή την επέκταση του προγράμματος και θα τιτλοποιήσουν κάποια ή όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που τους έχουν απομείνει, πριν από τη λήξη των εγγυήσεων.

Η επέκταση του προγράμματος έρχεται με δύο σκαλοπάτια υψηλότερη απαιτούμενη αξιολόγηση, στο BB (high), έναντι του BB (low) που απαιτούσε προηγουμένως. Αλλά όπως και πριν, δεν χρειάζεται η αξιολόγηση να είναι δημόσια, και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος πίσω από την απουσία δημόσιων αξιολογήσεων στις ελληνικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, εξηγούν οι αναλυτές.

Ήσυχη η ευρωπαϊκή αγορά το 2023

Το ευρωπαϊκό σκηνικό των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται πιο ανομοιογενές από ποτέ, σύμφωνα με την DBRS, καθώς το 2023 ήταν μία χρονιά όπου η αγορά έριξε ταχύτητες: Καμία από τις συναλλαγές που «πάγωσαν» με την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν προχώρησε μέσα στο 2023.

DBRS: Η επέκταση του Ηρακλή θα δώσει τον τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά NPLs το 2024-1

Εκτός από λίγες εκδόσεις που μαζεύτηκαν στις τελευταίες εβδομάδες του έτους, η αγορά ήταν πιο ήσυχη από ό,τι έχει υπάρξει αφότου οι τιτλοποιήσεις ξεκίνησαν ξανά μετά την χρηματοοικονομική κρίση, το 2016.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Αυξάνονται πάλι τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη – Τι λέει για την Ελλάδα

Κομισόν: Πράσινο φως στον «Ηρακλή 3»

Κόκκινα δάνεια: Αυστηρότερος ο «Ηρακλής 3» – Τι σημαίνει για τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News