BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Υψηλότερα ο πήχυς για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει την Eurobank

Morgan Stanley: Υψηλότερα ο πήχυς για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει την Eurobank

Υψηλότερες τιμές-στόχους δίνει η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αναβαθμίζει και την Eurobank σε overweight, καθώς βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου, παρά το ράλι.

Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εκτιμούν ότι το ράλι του 74% που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 2023 ήταν αποτέλεσμα της αναβάθμισης των προσδοκιών για τα κέρδη κατά 69% και του re-rating του κλάδου κατά 9%, καθώς το P/B έφτασε στο 0.7x και το P/E στο 5.7x.

Morgan Stanley: Υψηλότερα ο πήχυς για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει την Eurobank-1

Κατόπιν τούτου, η Morgan Stanley δίνει σύσταση overweight για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ανεβάζει τις τιμές-στόχους στα 2,08 ευρώ (από 2,06 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 8,14 ευρώ (από 7,56 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, στα 4,58 ευρώ (από 4,16 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 2,33 ευρώ (από 2,01 ευρώ) για τη Eurobank.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν αποτιμήσεις ανάλογες του ευρωπαϊκού κλάδου με βάση το P/BV και discount 10% με βάση το P/E, η Morgan Stanley σημειώνει ότι σε συζητήσεις της με επενδυτές, αυτοί αμφισβητούν τη δυνατότητα του κλάδου για περαιτέρω re-rating.

Morgan Stanley: Υψηλότερα ο πήχυς για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει την Eurobank-2

Οι αναλυτές εντοπίζουν, πάντως, περιθώρια για περαιτέρω αναβαθμίσεις στις προβλέψεις για τα κέρδη του κλάδου, αν και αυτά πλέον είναι μικρότερα. Ειδικότερα, ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τις  ελληνικές τράπεζες κατά 6% για το 2024 και κατά 8% για το 2025. Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 4% το 2024 και κατά 8% το 2025.

Έπειτα και από την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας στις προβλέψεις για τη Eurobank, η Morgan Stanley σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της είναι κατά 2% υψηλότερες από το consensus για το 2024 και κατά 5,5% υψηλότερες για το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος βλέπει περιθώρια για re-rating λόγω:

–          Των καλών προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (2,3% για το 2024 έναντι 0,5% στην Ευρωζώνη),

–          Της αναμενόμενης μέσης ετήσιας αύξησης των δανείων κατά 6% το 2023-2025 λόγω των ισχυρότερων μακροοικονομικών και της αύξησης των επενδύσεων με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και των άμεσων ξένων επενδύσεων (έναντι μέσης αύξησης 2% στην Ευρώπη)

–          Της στήριξης των εσόδων των τραπεζών από την υψηλότερη αύξηση των δανείων, την χαμηλή διείσδυση των προμηθειών και της συνεχιζόμενης μείωσης των επισφαλειών, παρότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευαίσθητες στις μειώσεις επιτοκίων.

–          Της ομαλοποίησης  των NPE προς τον μέσο όρο της Ευρώπης.

–          Της απόδοσης ενεργητικού που είναι 1,2% για το 2025, έναντι 0,6% των ευρωπαϊκών τραπεζών.

–          Της αναμενόμενης απόδοσης ιδίων ενσώματων κεφαλαίων στο 12,1% το 2025, έναντι 11,9% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Morgan Stanley αναγνωρίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις στα έσοδα από τόκους λόγω των επιτοκιακών μειώσεων, όμως σημειώνει ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια μπορούν είτε να διανεμηθούν στους μετόχους ή να αξιοποιηθούν για την αύξηση του ενεργητικού.

Morgan Stanley: Υψηλότερα ο πήχυς για τις τράπεζες – Αναβαθμίζει την Eurobank-3

Οι εκτιμήσεις της μιλούν για διανομή μερίσματος 35-50% από τις ελληνικές τράπεζες έως το 2025, με την Εθνική να ξεχωρίζει, καθώς διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια άνω των 500 μονάδων βάσης σε σχέση με τον στόχο της διοίκησης. Η επιστροφή στα μερίσματα θεωρείται καταλύτης για τον κλάδο, ενώ η αξιοποίηση των πλεοναζόντων κεφαλαίων μπορεί να δώσει ώθηση 9-38% στα κέρδη.

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies: Περιθώρια ανόδου 40% στις τράπεζες – Αναβαθμίζει Alpha, Eurobank, Πειραιώς

Eurobank Equities: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Top pick η Τρ. Πειραιώς

DBRS: Η επέκταση του Ηρακλή θα δώσει τον τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά NPLs το 2024

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News