Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 12:35
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank Equities: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Top pick η Τρ. Πειραιώς

Eurobank Equities: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Top pick η Τρ. Πειραιώς

Σε αύξηση των τιμών-στόχου για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Eurobank Equities, αφότου οι μετοχές έδωσαν αποδόσεις άνω του 60% το 2023, λόγω των αναβαθμίσεων στις προβλέψεις για τα κέρδη και του re-rating.

Με τον κλάδο να εμφανίζει P/E  περίπου στο 5x και P/TBV στο 0.6x, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές δεν αντανακλούν την ανθεκτικότητα των εσόδων και τη βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank Equities συστήνει την αγορά των τριών τραπεζικών μετοχών,  με την Τράπεζα Πειραιώς να αποτελεί το top pick της.

Οι τιμές-στόχοι τίθενται στα 2,23 ευρώ για την Alpha Bank, στα 8,25 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 4,66 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Eurobank Equities: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Top pick η Τρ. Πειραιώς-1

Αφότου τα έσοδα από τόκους εμφάνισαν αύξηση τουλάχιστον 50% το 2023, η Eurobank Equities εκτιμά ότι θα παραμείνουν ανθεκτικά, παρά τις προκλήσεις στη χρηματοδότηση και τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων. Καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται, οι επιδόσεις των τραπεζών θα αποκλίνουν σημαντικά, με την Alpha Bank να ωφελείται περισσότερο. Συνολικά, οι αναλυτές περιμένουν ετήσια μείωση των εσόδων από τόκους κατά 5%-10% το 2024-2025e, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,6% και 2,3% αντίστοιχα, δηλαδή ακόμα υψηλότερο από το 1,72% του 2022.

Η Eurobank Equities αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του κλάδου λόγω του βελτιωμένου guidance για τα έσοδα από τόκους και των τάσεων του τρίτου τριμήνου.

Συνολικά, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τις μειώσεις επιτοκίων αποτελεσματικά, οδεύοντας προς μία διατηρήσιμη απόδοση ιδίων ενσώματων κεφαλαίων άνω του 10-11% μετά το 2025 (και 11-15% το 2024).

Αυτό, σε συνδυασμό με την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίων  (άνω των 250 μ.β. έως το 2025), θα επιτρέψει την επιστροφή των μερισμάτων, με πληρωμές στο 17-27% για το 2023-2025.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Υψηλότερα οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες – Overweight

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι

Deutsche Bank: Αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες μετά το placement της Εθνικής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News