BUSINESS & FINANCE

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι ο μοναδικός στη Δυτική Ευρώπη στον οποίο η Fitch Ratings εντοπίζει βελτιούμενες προοπτικές για το 2024, καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, η δυναμική της αγοράς real estate και οι αυξημένες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα θα φέρουν την αύξηση του δανεισμού.

Επιπλέον, η Fitch σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες και η πρόσβαση στις αγορές θα βελτιωθούν για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής σταθερότητας.

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι-1

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch, η λειτουργική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα κοντά στο 3% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (RWA) το 2024 (ήταν 3,3% στο 9μηνο του 2023), λαμβάνοντας στήριξη από την ακόμα υψηλή συνεισφορά των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, τα οποία θα δεχθούν ήπιες μόνο πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια των καταθέσεων και από τον ανταγωνισμό στα spreads των δανείων.

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι-2

Η αύξηση των προμηθειών, η καλή λειτουργική αποτελεσματικότητα και οι περιορισμένες προβλέψεις για επισφάλειες έπειτα από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και της εξυγίανσης των τραπεζών επίσης θα στηρίξουν τα αποτελέσματα.

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι-3

Η Fitch εκτιμά ότι τα νέα δάνεια προς πελάτες λιανικής θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, αν και θα παραμείνουν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια.

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι-4

Ο δείκτης των κόκκινων δανείων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 4,7% έως τα τέλη του 2024, καθώς οι νέες ροές NPLs θα είναι περιορισμένες, με φόντο την οικονομική ανάπτυξη, την ανθεκτική αγορά εργασίας και τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών (η Fitch δεν αποκλείει να επεκταθεί η προστασία από τις επιτοκιακές αυξήσεις, η οποία κανονικά λήγει τον Μάιο του 2024).

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι-5

Επίσης, η Fitch εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους το 2024, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μέρος από αυτά για εξαγορές (όπως το deal της Eurobank με την Ελληνική), αλλά και για μικρότερες συμφωνίες σε συγκεκριμένα κομμάτια της αγοράς.

Fitch: Μόνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν θετικές προοπτικές για το 2024 – Οι λόγοι-6

Σύμφωνα με τον οίκο, οι τράπεζες θα ωφεληθούν από την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά όταν εκδίδουν ομόλογα. Η νέα μεταβλητότητα στην αγορά θα μπορούσε να καθυστερήσει τις εκδόσεις, αλλά ο κλάδος είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει την ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) έως τα τέλη του 2025.

Σημειώνεται ότι η Fitch διατηρεί ουδέτερες προοπτικές για όλους τους άλλους τραπεζικούς κλάδους της Δ. Ευρώπης, καθώς προειδοποιεί ότι το 2024 θα είναι η χρονιά όπου οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης θα γίνουν πιο ορατές στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο οίκος πιστεύει ότι οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές καλά προετοιμασμένες για αυτό και θα μπορέσουν να αμυνθούν απέναντι στις πιέσεις στα έσοδα. Έτσι, η εκτίμηση της Fitch είναι ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνει ανθεκτική.

Διαβάστε επίσης: 

Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 η JP Morgan – Βλέπει άνοδο 19% στο ΧΑ

JP Morgan: Αγοράζει ελληνικά ομόλογα για το 2024 – Επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους

UBS: Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές – Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News