ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Προσφέρουν ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και νέες προθεσμιακές με υψηλές αποδόσεις

Τράπεζες: Προσφέρουν ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και νέες προθεσμιακές με υψηλές αποδόσεις

Αμοιβαία κεφάλαια ομολογιακού τύπου μεγάλης διάρκειας –συνήθως την 5ετία– που μπορούν να δώσουν καλύτερες αποδόσεις στο τέλος της επένδυσης και ετήσιο μέρισμα, διαθέτουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις επιλογές για τους συντηρητικούς επενδυτές. 

Τα αμοιβαία κεφάλαια ομολογιακού τύπου δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εμμέσως σε ομολογιακές εκδόσεις, που εξασφαλίζουν τη δημιουργία τακτικού εισοδήματος υψηλότερου αυτού των προθεσμιακών καταθέσεων και διατίθενται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης ή 24μηνης διάρκειας που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις για αποταμιευτές. 

Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει έως και τις 28 Φεβρουαρίου, το Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό, που έχει σχεδιασθεί με στρατηγική τη διανομή μερίσματος σε ετήσια βάση, σε μορφή μετρητών. Στα χαρακτηριστικά του του προϊόντος είναι η προκαθορισμένη διάρκεια ζωής του [5ετία] και η επενδυτική στρατηγική αγοράς και διακράτησης των ομολόγων του χαρτοφυλακίου έως την λήξη τους.  Το Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές υψηλές αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και να μειώσει την ευαισθησία στις μεταβολές των επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου. Για το 2023 η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση προβλέπεται να είναι 3%.

Η Eurobank, μέσω της θυγατρικής της, Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., διαθέτει έως τις 17 Μαρτίου το Αμοιβαίο Κεφάλαιο (Α/Κ) Dis GF Target Maturity III Ομολογιακό, 5ετούς διάρκειας. Το προϊόν απευθύνεται σε επενδυτές που επιδιώκουν τακτικό εισόδημα, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ετήσιας διανομής μερίσματος, κατόπιν συνεκτίμησης των συνθηκών της αγοράς και της τρέχουσας απόδοσης του ενεργητικού του Α/Κ. Για το 2023 επιδιώκεται διανομή μερίσματος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το συγκεκριμένο Α/Κ ανήκει στην οικογένεια των Greek Funds που επενδύει το ενεργητικό του σε ένα διαφοροποιημένο, ποιοτικό χαρτοφυλάκιο, ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Πρόκειται για ομολογιακό A/K που ακολουθεί τη στρατηγική buy and hold με στόχο τη διασφάλιση του κεφαλαίου μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων στη λήξη, για τον μεριδιούχο που θα παραμείνει επενδυμένος για όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, δηλαδή έως και το 2028.

Αντίστοιχα η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου το Α/Κ ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 5ετές – Ομολογιακό, το οποίο επενδύει κυρίως σε επιλεγμένους εταιρικούς και κρατικούς ομολογιακούς τίτλους και επιδιώκει να προσφέρει διασφάλιση κεφαλαίου στη λήξη. Επίσης, θα διανέμει ετησίως  μέρισμα (3% για το 1ο έτος) καθώς και δυνατότητα επιπρόσθετης απόδοσης στη λήξη.

Οι προσθεσμιακές

Στο σκέλος των καταθέσεων η Alpha Bank διαθέτει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου το πρόγραμμα προθεσμιακών καταθέσεων Alpha Πρόοδος Plus, που είχε λανσάρει τον περασμένο Δεκέμβριο για ποσά άνω των 30.000 ευρώ (το ελάχιστο ποσό μειώνεται στα 20.000 ευρώ). Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αφορά προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 και 24 μηνών, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταθέτη να «κλειδώσει» ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά κάθε τρίμηνο, φθάνοντας έως και 3%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης. Το Alpha Πρόοδος Plus παρέχει τους τόκους ανά τρίμηνο, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού κατάθεσης, αλλά και η ευελιξία για διακοπή, στο τέλος κάθε τριμήνου, χωρίς κόστος. Συγκεκριμένα,:

•     Το Alpha Πρόοδος Plus 12 μηνών δίνει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,25% έως 1,75% 

•     Το Alpha Πρόοδος Plus 24 μηνών δίνει επιτόκιο έως 3% ανάλογα με το ποσό κατάθεσης και μέσο επιτόκιο από 1,50% έως 2,00%.

Νέα προϊόντα προθεσμιακών καταθέσεων ανακοίνωσε και η Eurobank για εγγραφές από σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα η Τράπεζα προσφέρει:

• Την 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1% και 2%, στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.

• Την 24μηνη προθεσμιακή κατάθεση με κλιμακούμενα επιτόκια 1,0%, 1,5%, 2,0% και 2,5%, στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εξάμηνο, αντίστοιχα, και καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση.    

Αντίστοιχα η Εθνική τράπεζα, διαθέτει: 

  • Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 12 μηνών, με επιτόκιο 1,7% για ποσά από 200.000 ευρώ και άνω, 1,5% για ποσά από 20.000 μέχρι 200.000 ευρώ, και 1% για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ.
  • Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 15 μηνών, με αυξητικά κλιμακούμενη απόδοση ανά τρίμηνο που φθάνει το τελευταίο 3μηνο έως 3%, και ετησιοποιημένη εγγυημένη απόδοση 2% και με ελάχιστο ποσό κατάθεσης 10.000 ευρώ. 
  • Προθεσμιακή κατάθεση διάρκειας 18 μηνών, με επιτόκιο από 1,5% έως 2,3% για ποσά από 20.000-200.000 ευρώ (διαθέσιμο από 17 Φεβρουαρίου 2023). Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει από το 2022 το  επενδυτικό προϊόν «Επενδυτικό Νέας Γενιάς» που συνδυάζει προστασία κεφαλαίου, μικρή διάρκεια (18 μήνες), δυνατότητα συμμετοχής από 1.000 ευρώ και ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 1,5% στη λήξη, με δυνατότητα μεγαλύτερων αποδόσεων, ανάλογα και με την πορεία των αγορών.

Αντίστοιχα η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει από αύριο 14 Φεβρουαρίου τον αποταμιευτικό λογαριασμό «Μπορώ» με επιτόκιο 1%, ανεξαρτήτως υπολοίπου, για επιβράβευση της τακτικής αποταμίευσης. καθώς και την Προθεσμιακή Κατάθεση «Στα Μέτρα Σου» που προσφέρει:

• Σταθερό επιτόκιο έως και 2% στο 12μηνο, για όλη τη διάρκεια, αναλόγως του ύψους της προθεσμιακής κατάθεσης.

• Έως και υπερδιπλάσια επιτόκια σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα για όλους τους επιμέρους  συνδυασμούς ποσών και διαρκειών της προθεσμιακής κατάθεσης. 

Από τις 21 Φεβρουαρίου η Τράπεζα θα διαθέσει επίσης την κλιμακούμενη προθεσμιακή κατάθεση «Αυξάνω», που προσφέρει με καταβολή τόκων ανά τρίμηνο και επιτόκιο έως και 2,75%, αναλόγως του ποσού κατάθεσης, για 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση, με ανά τρίμηνο κλιμακούμενο επιτόκιο. Για παράδειγμα, εάν βάσει το ποσού κατάθεσης το καταληκτικό ανώτερο επιτόκιο είναι 2,75%, τότε τα ενδιάμεσα επιτόκια θα είναι 0,75%, 1,40%, 2,30% & 2,75% για το πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντιστοίχως.

Διαβάστε επίσης: 

Αυξήσεις στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων: Τα νέα προϊόντα των τραπεζών

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News