BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ «έλαμψε» σε μία «απαίσια» χρονιά για τις αγορές

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ «έλαμψε» σε μία «απαίσια» χρονιά για τις αγορές

Μια απαίσια χρονιά ήταν το 2022 για τις αγορές, διαπιστώνει η Deutsche Bank, με τον S&P 500 να εμφανίζει τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008, ενώ  τα ομόλογα έπεσαν σε bear market για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, μόλις 9 από τις 38 επενδύσεις που παρακολουθούν έκλεισαν το 2022 με κέρδη (σε δολαριακή βάση οι κερδισμένες επενδύσεις είναι ακόμα λιγότερες, μόνο 6 στις 38). Τα στοιχεία της Deutsche Bank δείχνουν ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας υπήρξε ανάμεσα στις λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις της χρονιάς, εμφανίζοντας θετικές αποδόσεις αλλά και τις υψηλότερες ανάμεσα στους χρηματιστηριακούς δείκτες του δείγματος.

Όπως τονίζει ο οίκος, ο βασικός λόγος πίσω από τις άσχημες επιδόσεις των αγορών ήταν ο πολύ ισχυρότερος των προβλέψεων πληθωρισμός, ο οποίος άγγιξε υψηλά πολλών δεκαετιών και ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν τον πιο επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης που έχει καταγραφεί εδώ και μια γενιά.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές είχαν να αντιμετωπίσουν την γεωπολιτική αναταραχή, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, πλήττοντας ιδιαίτερα τις αγορές των αναδυόμενων χωρών.

Αυτό σημαίνει, παράλληλα, ότι τα εμπορεύματα ήταν ανάμεσα στα λιγοστά assets που έδωσαν κέρδη το2022. Το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 10,5% και το WTI κατά 6,7%, με το καλαμπόκι να κερδίζει 14,4% και το σιτάρι 2,8%.

Στα μέταλλα, η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 10,9%, αλλά ο χρυσός σημείωσε μικρή μεταβολή (-0,3%) και ο χαλκός κατέγραψε την πρώτη του ετήσια πτώση από το 2018 (-14,6%).

Στους κερδισμένους της χρονιάς και το δολάριο, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια και κινήθηκε γρηγορότερα από τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Ο δολαριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,2%, στην καλύτερη επίδοσή του από το 2015, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των νομισμάτων του G10.

Τα χρηματιστήρια

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι εντεινόμενοι φόβοι της ύφεσης έφεραν μια δύσκολη χρονιά για τα χρηματιστήρια, με τον S&P 500 (-18,1%) στη χειρότερη ετήσια πτώση του από το 2008.

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ «έλαμψε» σε μία «απαίσια» χρονιά για τις αγορές-1

Στην Ευρώπη, ο STOXX 600 υποχώρησε κατά 9,9% και στις αναδυόμενες αγορές, ο MSCI EM index έχασε 19,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 6,6%, έπειτα από τα κέρδη του 17,8% στο τέταρτο τρίμηνο.

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ «έλαμψε» σε μία «απαίσια» χρονιά για τις αγορές-2

Ομόλογα

Έπειτα από ένα πολυετές bull run, το 2022 ήταν μια απίστευτα κακή χρονιά για τα κρατικά ομόλογα, με τον δείκτη του Bloomberg για τους αμερικανικούς τίτλους να σημειώνει τη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 1973  (-12,5%), όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα (-18,4%), ενώ τα βρετανικά υποχώρησαν κατά 25%, εν μέσω της δημοσιονομικής αναταραχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κρυπτονομίσματα 

Η risk-off διάθεση έπληξε τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί κατά 64,3% για να κλείσει τη χρονιά στα 16.540 δολάρια, έχοντας αρχίσει το 2022 στα 46.334 δολάρια. Ανάλογη η κίνηση και στα άλλα cryptos, με το Ethereum να χάνει 67,5%, το Litecoin 52% και το XRP 58,7%.

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πώς το 2022 έγινε η χειρότερη χρονιά από το 2018

Bob Doll: Το 2023 θα απογοητεύσει ταύρους και αρκούδες

Bitcoin: Όλες οι μεγάλες προβλέψεις για το 2023 – Ράλι 1.400% ή βουτιά 70%;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News