Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 15:51
BUSINESS & FINANCE

Bitcoin: Όλες οι μεγάλες προβλέψεις για το 2023 – Ράλι 1.400% ή βουτιά 70%;

Bitcoin: Όλες οι μεγάλες προβλέψεις για το 2023 – Ράλι 1.400% ή βουτιά 70%;

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, καθώς η αγορά έχασε κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 1,3 τρισ.  δολαρίων και το bitcoin είδε την αξία του να μειώνεται πάνω από 60%.

Ένα κύμα από χρεοκοπίες και καταρρεύσεις –από το terraUSD έως το FTX- έπιασαν τους επενδυτές απροετοίμαστους, ενώ αρνητικά επέδρασε και η συνολική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι είχαν κάνει προβλέψεις για την πορεία του bitcoin το 2022, πραγματικά έπεσαν έξω.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, παράγοντες της αγοράς επιχειρούν και πάλι να προβλέψουν την πορεία των τιμών του μεγαλύτερος κρυπτονομίσματος, παρότι το 2023 υπόσχεται να είναι άλλο ένα έτος μεγάλων διακυμάνσεων και μεταβολών.

Τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο αυξάνονται, επιδρώντας αρνητικά στις επενδύσεις ρίσκου, ενώ το «σήριαλ» της χρεοκοπίας του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έπειτα και από την σύλληψη του ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried.

Το CNBC συγκέντρωσε τις προβλέψεις για την πορεία του bitcoin το 2023.

Tim Draper: 250.000 δολάρια

Ο «ταύρος» του bitcoin, Tim Draper, είχε κάνει μια από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το κρυπτονόμισμα το 2022, εκτιμώντας ότι αυτό θα έφτανε τα 250.000 δολάρια έως τα τέλη της χρονιάς.

Τον Νοέμβριο, ο δισεκατομμυριούχος venture capitalist μετέφερε χρονικά την  πρόβλεψή του αυτή για τα μέσα του 2023. Ακόμα και μετά την κατάρρευση του FTX, είναι πεπεισμένος ότι το bitcoin θα αξίζει ένα τέταρτο του εκατομμυρίου.

Για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα οι τιμές, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 1.400%.

Ο Draper πιστεύει ότι το bitcoin θα πάρει πολύ μεγάλη ώθηση από τις γυναίκες, τον επόμενο χρόνο. «Η εκτίμησή μου είναι ότι, καθώς οι γυναίκες ελέγχουν το 80% των λιανικών δαπανών και μόνο 1 στα 7 wallets του bitcoin ανήκει αυτή τη στιγμή σε γυναίκες, το φράγμα θα σπάσει», έχει πει.

Επίσης, ποντάρει στο λεγόμενο «halvening» ή «halving», κάτι που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια, όταν τα bitcoin που παίρνουν οι miners κατά την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος μειώνονται στο μισό. Αυτό θεωρείται από κάποιους επενδυτές σαν ένας παράγοντας που επιδρά θετικά στην τιμή του bitcoin, καθώς πιέζει την προσφορά.  Το επόμενο halving αναμένεται να συμβεί κάποια στιγμή το 2024.

Standard Chartered: 5.000 δολάρια

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για το bitcoin, με την Standard Chartered να εκτιμά, σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, ότι το κρυπτονόμισμα θα πέσει έως και στα 5.000 δολάρια.

Πρόκειται για μία από τις πιθανές «εκπλήξεις» του 2023, που σύμφωνα με την τράπεζα, δεν έχουν προεξοφληθεί επαρκώς από τις αγορές. Εάν αυτή η «έκπληξη» επιβεβαιωθεί, τότε οι τιμές του bitcoin θα πέσουν κατά 70% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το σενάριο αυτό της Standard Chartered μιλά για βουτιά στις μετοχές τεχνολογίας και επιτάχυνση του sell off στο bitcoin. «Όλο και περισσότερες εταιρείες και κρυπτονομίσματα κρυπτονομισμάτων βρίσκονται να έχουν ανεπαρκή ρευστότητα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και άλλες χρεοκοπίες και μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ψηφιακά assets».

Mark Mobius: 10.000 δολάρια

Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius ήταν αρκετά εύστοχος στις προβλέψεις του για το bitcoin το 2022, καθώς τον Μάιο είχε προβλέψει ότι οι τιμές θα πέσουν στα 20.000 δολάρια (τότε κινούνταν πάνω από τα 28.000 δολάρια).

Βέβαια, προέβλεψε και ότι το bitcoin θα έπεφτε στα 10.000 δολάρια το 2022, κάτι που δεν συνέβη.

Όμως, ο Mobius επιμένει τώρα στην πρόβλεψη των 10.000 δολαρίων για το 2023. Θεωρεί ότι το κρυπτονόμισμα θα πιεστεί από την αύξηση των επιτοκίων και τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

«Με τα υψηλότερα επιτόκια, το να διακρατά κανείς ή να αγοράζει bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα γίνεται λιγότερο ελκυστικό, καθώς τα νομίσματα αυτά δεν πληρώνουν τόκους», εξήγησε.

Carol Alexander: 50.000 δολάρια

Η καθηγήτρια του Sussex University, Carol Alexander, προέβλεπε ότι το bitcoin θα έπεφτε στα 10.000 δολάρια το 2022.

Τώρα, εκτιμά ότι το κρυπτονόμισμα μπορεί να σημειώσει άνοδο, αλλά όχι για τους λόγους που θα φανταζόσασταν.

Ο καταλύτης, κατά την Alexander, θα είναι τα άλλα κομμάτια του ντόμινο που θα πέσουν από την κατάρρευση του FTX. Όπως εξηγεί, με τους όγκους συναλλαγών να μειώνονται και τους traders νευρικούς, οι μεγάλοι παίκτες –γνωστοί και ως «whales»- θα παρέμβουν για να στηρίξουν την αγορά. Άλλωστε, τα 97 πλουσιότερα wallets του bitcoin ελέγχουν το 14,15% της συνολικής προσφοράς.

Έτσι, η Alexader εκτιμά ότι το bitcoin θα ξεπεράσει τα 30.000 δολάρια το πρώτο τρίμηνο και μετά τα 50.000 δολάρια το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

«Θα είναι ένα ενορχηστρωμένο bull market το 2023, όχι μία φούσκα, επομένως δεν βλέπουμε την τιμή να εκτοξεύεται όπως στο παρελθόν», λέει.

Άλλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Κάποιοι επενδυτές, πάντως, έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προβλέψουν την τιμή του bitcoin, λόγω των πολύ μεγάλων διακυμάνσεων.

O Antoni Trenchev, CEO της πλατφόρμας δανεισμού crypto Nexo, θεωρεί ότι το bitcoin ήταν σε θετικό μονοπάτι μέσα στο 2022, με τη θεσμική αναγνώρισή του να αυξάνεται, όμως έκτοτε υπήρξαν σημαντικές παρεμβολές στην τροχιά αυτή.

Ο Trenchev που κάποτε πίστευε ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος θα άγγιζε τα 100.000 δολάρια έως τις αρχές του 2023, έχει πλέον εγκαταλείψει τις προβλέψεις.

Ο Laith Khalaf, αναλυτής της AJ Bell, συμφωνεί ότι οι προσπάθειες να προβλέψει την τιμή του bitcoin είναι μάταιες.

«Θα μπορούσαμε να καθόμαστε εδώ και να μιλάμε αυτό τον καιρό του χρόνου και θα μπορούσε να είναι στα 5.000 δολάρια ή στα 50.000 δολάρια χωρίς να μου κάνει εντύπωση, γιατί η αγορά επηρεάζεται τόσο πολύ από το συναίσθημα», είπε στο CNBC.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πλήγμα για το bitcoin: Πουλά η εταιρεία που το βοήθησε να γίνει mainstream

Bitcoin: Στα 250.000 δολάρια το βλέπει ο Tim Draper το 2023 – Το σκεπτικό του

Μ. Μόμπιους: Μακριά από τα κρυπτονομίσματα – Στα $10.000 το Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News