Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 08:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Sam Bankman-Fried: Αποφυλακίζεται με εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων – Έχει τόσο πολλά;

Sam Bankman-Fried: Αποφυλακίζεται με εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων – Έχει τόσο πολλά;

Σε κατ΄ οίκον κράτηση, στο σπίτι των γονιών του, θα τεθεί ο ιδρυτής του χρεοκοπημένου πλέον χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Sam Bankman-Fried, με εγγύηση-μαμούθ 250 εκατ. δολαρίων, όπως αποφάσισε Αμερικανός δικαστής.

Κατά την ακρόαση, ο Bankman-Fried δεν παραδέχτηκε ούτε αρνήθηκε την ενοχή του.

Οι γονείς του θα συνυπογράψουν την εγγύηση των 250 εκατ. δολαρίων, είπε ο δικηγόρος του, Mark Cohen. Πρακτικά, για την εγγύηση αυτή, που είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν δοθεί, δεσμεύεται η κατοικία των γονιών του, έστω και εάν, όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτή δεν αξίζει ούτε καν κοντά στο εν λόγω ποσό. Αυτά τα μεγάλα ποσά εγγυήσεων είναι ουσιαστικά μία πρόσθετη ασφάλεια ότι ο κατηγορούμενος δεν θα εξαφανιστεί και συνηθίζεται να στηρίζονται σε περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν μόνο γύρω στο 10% του συνολικού ποσού.

Ο ίδιος ο Bankman-Fried έχει δηλώσει ότι έχει απομείνει με 100.000 δολάρια.

Ο άλλοτε δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του crypto πέρασε 9 μέρες στη φυλακή στις Μπαχάμες, όπου ήταν η έδρα του FTX. Εκεί, αποφάσισε να μην μπει σε μία μεγάλη νομική διαμάχη για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Sam Bankman-Fried: Αποφυλακίζεται με εγγύηση 250 εκατ. δολαρίων – Έχει τόσο πολλά;-1
φωτ.: Reuters/JANE ROSENBERG

Η απόφασή του να επιστρέψει οικειοθελώς στις ΗΠΑ για να δικαστεί  αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει πλέον την οικονομική άνεση που είχε, συνετέλεσαν στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, παρά την «απάτη επικών διαστάσεων» που διέπραξε, είπε ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ Nick Roos.

Σύμφωνα με τους όρους της αποφυλάκισής του, ο Bankman-Fried πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του και να δεχθεί την κράτηση στο σπίτι των γονιών του στην Καλιφόρνια και την παρακολούθηση της τοποθεσίας του. Συμφώνησε επίσης να βλέπει τακτικά ειδικό ψυχικής υγείας.

 Εκτός από τον Bankman-Fried και τους γονείς του, η εγγύηση πρέπει να υπογραφεί έως τις 5 Ιανουαρίου  από δύο ακόμα άτομα, με σημαντική οικονομική περιουσία, ένα εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι συγγενής.

Στο δικαστήριο της Πέμπτης, ο Bankman-Fried μίλησε μόνο μία φορά, όταν ρωτήθηκε εάν κατανοεί τους όρους της αποφυλάκισής του και ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για επιπλέον εγκλήματα εάν δεν εμφανιστεί στο δικαστήριο. «Ναι καταλαβαίνω», απάντησε.

Ο 30χρονος εκδόθηκε με την υποψία ότι διέπραξε «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ», όπως δήλωσαν οι αμερικανικές αρχές. Ο Bankman-Fried, πάντως, αρνείται τους ισχυρισμούς.

Δύο από τους πρώην συνεργάτες του παραδέχθηκαν την ενοχή τους στις σχετικές κατηγορίες. Πρόκειται για τον συνιδρυτή του FTX, Gary Wang και την Caroline Ellison, πρώην επικεφαλής της εταιρείας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Alameda Research, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τον «ρόλο τους στις απάτες που συνέβαλαν στην κατάρρευση του FTX». Και οι δύο συνεργάζονται τώρα με τις αμερικανικές αρχές.

Μεταξύ των πιο σοβαρών καταγγελιών που αντιμετωπίζει ο Bankman-Fried είναι ότι χρησιμοποίησε δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών για να στηρίξει την Alameda.

Ο ιδρυτής του FTX κατηγορήθηκε επίσης ότι χρησιμοποίησε «δεκάδες εκατομμύρια» σε παράνομα κέρδη για δωρεές σε προεκλογικές εκστρατείες προς Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες για παράνομη δραστηριότητα. Σε συνέντευξή του πριν από τη σύλληψή του είχε πει: «Δεν διέπραξα εν γνώσει μου απάτη. Δεν νομίζω ότι διέπραξα απάτη. Δεν ήθελα να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Σίγουρα δεν ήμουν τόσο ικανός όσο νόμιζα ότι είμαι».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ

Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια

Sam Bankman-Fried: Ξόδεψε τα χρήματα της FTX σε πολυτελή ακίνητα στις Μπαχάμες και προσωπικά έξοδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News