Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και των κατηγοριών για «μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ» που βαραίνουν τον ιδρυτή του, Sam Bankman-Fried, έπειτα από την αποκάλυψη ότι η πρώην συνεργάτιδα και κατά καιρούς σύντροφός του, Caroline Ellison, παραδέχθηκε την ενοχή της για απάτη.

Η Ellison, που ήταν επικεφαλής της Alameda Research, της εταιρείας trading στην οποία ο Bankman-Fried διοχέτευσε πολλά από τα χρήματα των πελατών της FTX, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δήλωσε ένοχη σε επτά κατηγορίες και πλέον συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές. Προφανώς πρόκειται για κάποιου είδους συμφωνίας, προκειμένου να έχει μια λιγότερο αυστηρή μεταχείριση, καθώς υπολογιζόταν ότι αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 110 ετών.

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ-1
φωτ.: Twitter/@carolinecapital

Σε κάθε περίπτωση, από τα όσα βγαίνουν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι η Caroline Ellison υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο πίσω από την φαινομενική επιτυχία και τη θεαματική κατάρρευση του FTX.

Μπροστά στις αποκαλύψεις, η Ellison εμφανίζεται να σβήνει τα ίχνη της από το ίντερνετ, όπου ήταν ιδιαίτερα ενεργή παλαιότερα. Ο λογαριασμός της στο LinkedIn, οι φωτογραφίες της στο διαδίκτυο και τα προσωπικά στοιχεία επαφής της έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας τους δημοσιογράφους, τους ερευνητές και όλους τους περίεργους να ψάχνουν πληροφορίες για εκείνη.  

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ-2

Όμως, όπως σημειώνει το Business Insider, η περιέργεια γύρω από το όνομά της εντάθηκε αφότου το CoinDesk μετέδωσε την πληροφορία ότι κατά καιρούς διατηρούσε σχέση με τον Bankman-Fried.

Από τα όσα είναι γνωστά για εκείνη, προκύπτει ότι η Ellison είναι εξαιρετικά έξυπνη και μορφωμένη, ένα μαθηματικό μυαλό που φάνηκε από νωρίς αλλά και ένας άνθρωπος που διαβάζει ακατάπαυστα, από τα βιβλία του Χάρι Πότερ έως οικονομικά άρθρα.  

Μεγάλωσε στα προάστια της Βοστώνης, κόρη δύο οικονομολόγων του MIT. Σε ηλικία μόλις 8 ετών, λέγεται ότι παρέδωσε στον πατέρα της οικονομική ανάλυση για τις τιμές των λούτρινων παιχνιδιών στην αλυσίδα Toys ‘R’ Us.

Η έφεσή της στα μαθηματικά φάνηκε από όταν ακόμα φοιτούσε στο Newton North High School, καθώς τα χρόνια εκείνα έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμούς όπως το Math Prize for Girls.

Το 2012 γράφτηκε στο Stanford, όπου σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Μετά το πανεπιστήμιο γνώρισε τον Bankman-Fried, με τον οποίο την ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον για τον «αποτελεσματικό αλτρουισμό».

Έως το 2018, ο Bankman-Fried είχε ιδρύσει την Alameda Research και έπεισε την Ellison να συνεργαστούν. Όπως θα έλεγε αργότερα η Ellison στο Forbes, η πρώτη της εντύπωση από την Alameda ήταν ότι δεν  γνώριζαν τι έκαναν.

Το 2022, όμως, η Ellison μπήκε στη λίστα 30 Under 30 του Forbes.

Μαθηματικό μυαλό και φαν του Χάρι Πότερ: Η γυναίκα πίσω από την οικονομική απάτη – μαμούθ-3

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν μέλος μιας 10μελούς ομάδας ατόμων που ζούσαν όλοι μαζί στις Μπαχάμες, διατηρώντας μεταξύ άλλων και ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους. Πλέον, φαίνεται ότι θα στραφεί εναντίον του Bankman-Fried, ενδεχομένως δίνοντας στις αμερικανικές αρχές πληροφορίες για τα όσα συνέβαιναν στo FTX και την Allameda, προκειμένου να ελαφρύνει την ποινή της.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

FTX: Στις ΗΠΑ ο Sam Bankman-Fried – Ένοχοι δήλωσαν συνεργάτες του

Sam Bankman-Fried: Από το ρετιρέ εκατομμυρίων στις Μπαχάμες, σε φυλακή με αρουραίους και σκουλήκια

Sam Bankman-Fried: Ξόδεψε τα χρήματα της FTX σε πολυτελή ακίνητα στις Μπαχάμες και προσωπικά έξοδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News