Business & Finance Παρασκευή 30/12/2022, 08:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πώς το 2022 έγινε η χειρότερη χρονιά από το 2018

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πώς το 2022 έγινε η χειρότερη χρονιά από το 2018

Η χρονιά που κλείνει αναμένεται να αποδειχθεί η χειρότερη από το 2018 για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έπληξαν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκινά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022 με απώλειες πάνω από 12% από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή του από το 2018, όταν είχε σημειώσει ετήσια πτώση 13,24%. Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 22,25% το 2021.

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το έτος προσπαθώντας να βγουν από την πανδημία, με τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Κίνα και τα άλλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να πυροδοτούν τον δήθεν «παροδικό» -όπως έλεγε η Fed το 2021- πληθωρισμό.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν και η χρήση των εξαγωγών τροφίμων και ενέργειας ως όπλου  ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις, εκτινάσσοντας τους σχετικούς δείκτες σε υψηλά πολλών δεκαετιών σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η κρίση ακρίβειας που προέκυψε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και καταναλωτές άρχισε τελικά να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η Fed και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων επιβάρυναν τις ήδη ταλαιπωρημένες οικονομίες, με πολλές να αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή μια ύφεσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2022

Μάχη έως την τελευταία ημέρα για το καλύτερο χρηματιστήριο της χρονιάς: Οι υποψηφιότητες

Αυτή είναι η καλύτερη μετοχή του 2022 – Θα είχατε βγάλει κέρδη 1.600%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News