Business & Finance Τετάρτη 21/12/2022, 09:46
ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτικοί οίκοι: Δύσκολη η ανάκαμψη των αγορών το 2023 – Πού θα κλείσουν οι δείκτες

Επενδυτικοί οίκοι: Δύσκολη η ανάκαμψη των αγορών το 2023 – Πού  θα κλείσουν οι δείκτες

Νέα πτώση των χρηματιστηρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους προβλέπουν τα τμήματα  ανάλυσης των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, καθώς και το 2023 θα σημαδευτεί από τις προκλήσεις της νομισματικής σύσφιγξης, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Η μέση τιμή-στόχος, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Bloomberg με τη συμμετοχή 22 αναλυτών, θέλει τον S&P 500 να κλείνει το 2023 στις 4.078 μονάδες, δηλαδή περίπου 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη μιλά για άνοδο 24%, ενώ η πιο απαισιόδοξη βλέπει τον δείκτη να υποχωρεί 11%.

Στην Ευρώπη, αντίστοιχη δημοσκόπηση ανάμεσα σε 14 αναλυτές βλέπει τον Stoxx 600 να κλείνει την επόμενη χρονιά με κέρδη περίπου 5%.

Στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, της Goldman Sachs και άλλων οίκων προειδοποιούν ότι οι μετοχές αντιμετωπίζουν νέα πτώση το πρώτο εξάμηνο, καθώς τα εταιρικά κέρδη πιέζονται από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τον υψηλό πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη σύσφιγξη της πολιτικής τους.

Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να φέρει ένα ριμπάουντ, όταν η Federal Reserve σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, αλλά αναμένεται να είναι μια ήπια ανάκαμψη, που θα αφήσει τις μετοχές με ελαφρά κέρδη σε σχέση με τα τέλη του 2022.

«Οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετώπισαν οι χρηματιστηριακές αγορές φέτος δεν έχουν τελειώσει και αυτό με κάνει νευρικό σχετικά με τις προοπτικές, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο», δήλωσε στο Bloomberg ο Mislav Matejka, της JP Morgan.

Η ομάδα της JP Morgan εκτιμά ότι ο S&P 500 θα πέσει και πάλι προς τα χαμηλά του 2022, προτού η στροφή της Fed πυροδοτήσει μια ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, φέρνοντας τον S&P 500 περίπου 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Στο χειρότερο σημείο του φέτος, τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει 25% στις 3.577 μονάδες.

Ο Michael Wilson της Morgan Stanley, μια «αρκούδα» που κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στους αναλυτές στη φετινή δημοσκόπηση θεσμικών επενδυτών, βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί έως και 21% ακόμα το πρώτο τρίμηνο. Στη συνέχεια, μια ανάκαμψη θα οδηγήσει τον δείκτη να κλείσει το 2023 περίπου στις 3.900 μονάδες, δηλαδή 2% υψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Τα 10 trades που προτείνει για το 2023

Αυτή είναι η καλύτερη μετοχή του 2022 – Θα είχατε βγάλει κέρδη 1.600%

Deutsche Bank: «Αρκούδες» για το 2023 οι 8 στους 10 επενδυτές – Τι φοβούνται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News