BUSINESS & FINANCE

Οι κρίσιμες εξελίξεις σήμερα και ποια επιδόματα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Οι κρίσιμες εξελίξεις σήμερα και ποια επιδόματα θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

Η εβδομάδα κλείνει με πλούσιες εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Πρώτη στη λίστα, από άποψη σημασίας, είναι η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, που θα εξετάσουν λύσεις για τη μείωση των τιμών ενέργειας, πώς θα εξοικονομηθεί ενέργεια αλλά και τα τα εθνικά σχέδια των κρατών-μελών για το πώς έχουν προετοιμαστεί για τον χειμώνα που έρχεται.

Ήδη οι προτάσεις που έβαλε στο τραπέζι η Κομισιόν τις προηγούμενες ημέρες, έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Η Αθήνα δεν θεωρεί ικανοποιητική τη λύση του πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά θέλει το πλαφόν αυτό να ισχύσει στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτως προέλευσης.

Σήμερα  λαμβάνει χώρα και το Eurogroup, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις, με τον Γερμανό υπουργό Λίντερ σε συνέντευξη του στο Politico να τονίζει πως η Γερμανία και η ΕΕ πρέπει να επιστρέψουν σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο  για περισσότερες δαπάνες σε περίπτωση που η ενεργειακή κρίση κλιμακωθεί σε «ξαφνική καταστροφική πρόκληση». 

Σήμερα αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πληθωρισμό του Αυγούστου, ο οποίος αναμένεται ότι θα δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης για δεύτερο μήνα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία της Εurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός τον Ιούλιο εμφάνισε μια οριακή επιβράδυνση. Στην Ελλάδα καταγράφηκε άνοδος τιμών κατά 11,1% τον Αύγουστο, από 11,3% τον Ιούλιο. 

Με όλες αυτές τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγελθούν μέτρα στήριξης για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται η ενεργειακή ακρίβεια, έτσι θα υπάρξει και μια σειρά έκτακτων μέτρων για την ενέργεια αλλά και την ακρίβεια που έχει φθάσει μέχρι το πιάτο μας.  

Τα μέτρα της ΔΕΘ για την ενεργειακή ακρίβεια

Επιδοτήσεις ρεύματος  και φυσικού αερίου που θα συνδέονται όμως με κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας: Όσο εξοικονομείς τόσο θα επιδοτείσαι. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος το μότο του νέου σχεδίου των κρατικών επιδοτήσεων στο ρεύμα που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.  

Κλειδωμένο θεωρείται και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης   που θα καταβληθεί και φέτος νωρίτερα, όπως έγινε και πέρυσι, ενώ όπως φαίνεται έχει κλειδώσει και το food pass, δηλαδή μια επιταγή ακρίβειας για ευάλωτα νοικοκυριά, προσαρμοσμένη για την αγορά τροφίμων. 

Διαβάστε επίσης: 

Υψηλότερη ανάπτυξη – Περισσότερα μέτρα στήριξης: Τα νέα δεδομένα

Ακροβατώντας μεταξύ μέτρων στήριξης και επενδυτικής βαθμίδας

Η αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News