Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 07:23
BUSINESS & FINANCE

Ώρα πληθωρισμού: Ασταμάτητο το κύμα ακρίβειας

Ώρα πληθωρισμού: Ασταμάτητο το κύμα ακρίβειας

Νέο πληθωρισμό ρεκόρ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνοντας την κατάσταση που καταγράφεται καθημερινά στην αγορά από τις ανατιμήσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ έως τις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης.

Μετά από το 10,2% του Απριλίου που ήταν και ρεκόρ 28ετίας, αναλυτές αναμένουν πως τα στοιχεία για τον Μάιο θα δείξουν ετήσια άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή άνω του 11% με νέες σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, τρόφιμα αλλά και στέγαση.

Αυτό το «τσουνάμι» ακρίβειας δεν φαίνεται πως θα σταματήσει σύντομα. Οι τιμές της ενέργειας, πιθανότατα θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα, μετά και από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Ο Μάιος έκλεισε με μείωση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στην τιμή του φυσικού αερίου.

Από την άλλη όμως, το κόστος των καυσίμων αυξάνεται συνεχώς με την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Αναλυτές προβλέπουν πως το brent μπορεί να φτάσει και στα 150 δολάρια το βαρέλι μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό όταν η τιμή της αμόλυβδης στην Αττική ήδη προσεγγίζει τα 2,40 ευρώ το λίτρο και στα νησιά τα 3 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για το έτος

Με τον πληθωρισμό να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως το 2022 θα κλείσει με μεγαλύτερη άνοδο από τις επίσημες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και μάλλον θα επιβεβαιωθούν πιο δυσοίωνες προβλέψεις όπως αυτή του ΟΟΣΑ για πληθωρισμό 8,8% εφέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 6,3%, η Τράπεζα της Ελλάδας στο ακραίο της σενάριο προβλέπει πάνω από 7%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει πρόβλεψη ακόμη και για ποσοστό πάνω από 11%.

Αναζητείται φόρμουλα για τα μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο αναζητείται η φόρμουλα που θα επιτρέψει την παράταση των μέτρων στήριξης έναντι της ακρίβειας. Ενισχυτικά λειτουργεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προσδοκίες με 7% και αντίστοιχα καλές επιδόσεις αναμένονται και το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο λόγω και του τουρισμού.

«Από την ανάπτυξη δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε κυρίως τους ευάλωτους… υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για την απάλειψη και από αυτούς της εισφοράς αλληλεγγύης, δημοσιονομικό χώρος για τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023 και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στο επίκεντρο των μέτρων στήριξης θα βρεθεί το θέμα των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η παράταση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο αλλά και η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με 15 λεπτά το λίτρο. 

Διαβάστε επίσης: 

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% φέτος

Κρίσιμη εβδομάδα για την οικονομία: Οι δείκτες που θα κρίνουν τα μέτρα στήριξης

Ποια προϊόντα πληρώνουμε πιο ακριβά σε σχέση με έξι χώρες της Ευρωζώνης;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News