BUSINESS & FINANCE

Διπλό «πρέσινγκ» από πληθωρισμό και αγορές στο οικονομικό επιτελείο

Διπλό «πρέσινγκ» από πληθωρισμό και αγορές στο οικονομικό επιτελείο

Σήμερα στις 12 αναμένονται τα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ και όπως φαίνεται ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι καυτός μήνας, αφού οι εκτιμήσεις πλέον κάνουν λόγο για πληθωρισμό κοντά στο 6%.

Πρωταγωνιστές του πληθωρισμού αναμένεται και αυτό τον μήνα να είναι οι τιμές στην ενέργεια. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα βρίσκεται κοντά στα 218€/MWh, το φυσικό αέριο κινείται κοντά στα 80 €/Mwh ενώ το μπρεντ βρίσκεται κοντά στα 95$ το βαρέλι. Εάν κοιτάξει κανείς και τις τιμές στις αντλίες σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 1,865€/λίτρο σπάζοντας καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθώς η πορεία της, τις τελευταίες ημέρες, είναι μόνο ανοδική. 

Την πρόγευση της έκρηξης του πληθωρισμού την είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες, η Eurostat  που ανακοίνωσε τα στοιχεία της για τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ότι σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, ο πήχης στην Ελλάδα ανέβηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% τον Δεκέμβριο.

Και ενώ οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αλλά και οι επιχειρήσεις πιέζονται αφόρητα κυρίως λόγω των ενεργειακών τιμών, με τη κατάσταση να επιδεινώνεται  λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, φαίνεται πως στη κυβέρνηση ασκείται μια διαφορετική πίεση. Η πίεση των αγορών «σφίγγει» τον όποιο κυβερνητικό σχεδιασμό  για παροχές έναντι της ακρίβειας καθώς το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, όπως αντανακλάται στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχει ανέβει στο 2,62%, όταν στις 5 Αυγούστου του 2021 ήταν μόλις στο 0,53%. 

Έτσι, κάτω από τη μέγγενη των αγορών και έχοντας στο μυαλό πως από το 2023 επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, η κυβέρνηση έκανε πίσω στην παροχολογία των τελευταίων ημερών κλείνοντας για τα καλά  το  ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα ή τον ΦΠΑ στα τρόφιμα.  

Βέβαια, καθώς η κατάσταση λόγω του πληθωρισμού είναι δυναμική, οι όποιες αποφάσεις θα επανεξεταστούν εάν οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια ενταθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Ορόσημο θεωρείται η 4η Μαρτίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2021. 

Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί θα χρησιμοποιηθεί για στοχευμένες παρεμβάσεις όπως τόνισε τις προηγούμενες ημέρες και ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: 

Πάγο στα μέτρα στήριξης βάζει η αγορά ομολόγων – «Στοπ» στη δημοσιονομική χαλάρωση

Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του ρεύματος – «Μη βιώσιμοι» οι λογαριασμοί

Έρχονται «δύσκολοι καιροί» για τα ελληνικά ομόλογα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News