BUSINESS & FINANCE

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: H ακρίβεια σπρώχνει πιο γρήγορα την Ελλάδα στις αγορές

Επανέκδοση 7ετούς ομολόγου: H ακρίβεια σπρώχνει πιο γρήγορα την Ελλάδα στις αγορές

Το βιβλίο προσφορών  για το 7ετές ομόλογο αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ώρες. Η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει περί τα 2 δισ. ευρώ, ώστε να παραμείνει γεμάτος ο κρατικός κορβανάς για να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. 

Μετά και την αναβάθμιση από τον  S&P, το βελτιωμένο έλλειμα αλλά και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, οι συνθήκες θεωρήθηκαν κατάλληλες από τον ΟΔΔΗΧ ώστε η Ελλάδα να βγει τώρα στις αγορές. 

Οι ασκήσεις επί χάρτου δίνουν και παίρνουν στο οικονομικό επιτελείο. Οι εφεδρείες ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αλλά και η έξοδος στις αγορές  θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις όποιες παρεμβάσεις  έναντι της ακρίβειας χρειαστούν από εδώ και πέρα. Οι οριστικές αποφάσεις ακόμα αργούν καθώς όλα δείχνουν ότι θα ληφθούν στο τέλος  του Μαΐου. 

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν αρμόδιοι παράγοντες στην κοινή και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ  ώστε να λυθεί το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Η κυβέρνηση προσδοκά μια ευρωπαϊκή λύση, αλλά εάν δεν βρεθεί, τότε είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια παρέμβαση με δημοσιονομικό κόστος περίπου δύο δισ.  ευρώ για τον εναπομείναντα μισό χρόνο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο θα αφορά ένα νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής  ενέργειας. Μια σκέψη είναι να μειωθεί το κόστος  της πρώτης ύλης για την παραγωγή ρεύματος, δηλαδή του φυσικού αερίου. Να υπάρξει δηλαδή επιδότηση στην πηγή, όπως έγινε και στη περίπτωση του ντίζελ.  Αντί να αποζημιώνονται οι καταναλωτές, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με το κόστος παραγωγής τους. Μια τέτοια πρόταση θα μείωνε το κόστος παραγωγής και έτσι και την τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Βέβαια, όλες οι εναλλακτικές βρίσκονται στο τραπέζι. Οι όποιες αποφάσεις είναι υπό επεξεργασία. 

Τα υπόλοιπα  μέτρα που εξετάζονται

Εκτός της νέας παρέμβασης στις τιμές του ρεύματος που εξετάζεται στο τραπέζι παραμένουν:

–          Επέκταση της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και τον Μάιο. 

–          Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο. 

–          Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Εξετάζεται ακόμη και ένα πιο διευρυμένο επίδομα στέγασης. 

Η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης προς το παρόν αφορά μόνο το μήνα Απρίλιο. Ανάλογα και με τις εξελίξεις και που θα βρεθούν οι διεθνείς τιμές τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην επέκταση του μέτρου. 

–      Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%  σε βασικά προϊόντα, παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά βάσει προϋποθέσεων. 

Διαβάστε επίσης: 

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου

JP Morgan: Βλέπει έξοδο της Αθήνας στις αγορές, μετά την αναβάθμιση της S&P

S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ+» – Σταθερές οι προοπτικές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News