ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φουντώνει» και άλλο ο πληθωρισμός – Ποια μέτρα εξετάζονται

«Φουντώνει» και άλλο ο πληθωρισμός – Ποια μέτρα εξετάζονται

Σήμερα στις 12:00 η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κοντέρ του πληθωρισμού αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» και να δείξει επίπεδα κοντά στο 10%. Το πληθωριστικό κύμα εξελίσσεται έντονα, οι τιμές καλπάζουν και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης.

Στις πρώτες της προβλέψεις για τον μήνα Απρίλιο, η Eurostat έδειξε πως στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο. Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει πως σήμερα, στις 10 Μαΐου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πληθωρισμό κοντά στα επίπεδα του 10%. 

Το σίγουρο είναι ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και ποια θα είναι τα απόνερα αυτής της κρίσης. Η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού τον προηγούμενο μήνα, οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν άνω του 70%, με τον ηλεκτρισμό πλέον να έχει τα πρωτεία καθώς η ετήσια αύξηση τον Μάρτιο ήταν της τάξεως του 79,3%.

Αποφάσεις προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση των συνεπειών μέσω κοινής χρηματοδότησης, όπως έγινε στη πανδημία, δεν υπάρχουν, η ελληνική κυβέρνηση πλέον κινείται με το δικό της εθνικό σχέδιο το οποίο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά θα πρέπει να πάρει και την τελική έγκριση από τη Κομισιόν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προετοιμάζει την επιστολή γνωστοποίησης προς την Κομισιόν, περιγράφοντας με λεπτομέρεια το μηχανισμό με τον οποίο θα διαμορφώνεται η τιμή της ενέργειας στην εσωτερική αγορά. 

Τα μέτρα που βρίσκονται στο συρτάρι

Πάντως από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν εξάντλησε τους πόρους του προϋπολογισμού και κρατά εφεδρείες ώστε να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα εάν χρειαστεί. Τα μέτρα που βρίσκονται προς το παρόν στο συρτάρι και μπορεί να ενεργοποιηθούν εάν χρειαστεί:

Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων: Εξετάζεται ακόμη και ένα πιο διευρυμένο επίδομα στέγασης. Το πρόβλημα των υψηλών τιμών των ακινήτων και τους κινδύνους που απορρέουν έχουν συζητηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο 

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα, παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά βάσει προϋποθέσεων. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρίσης, την πορεία των εσόδων, αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί η μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα μπορέσει να καταλήξει στον καταναλωτή.

Τέλος, εξετάζεται και η διανομή νέας επιταγής ακρίβειας για ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και το επιπλέον κούρεμα στις επιτρεπτέες προκαταβολές για τις επιχειρήσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Προς διψήφιο πληθωρισμό – Μπαράζ ανατιμήσεων σε είδη σούπερ μάρκετ

Στο κυνήγι των προσφορών οι καταναλωτές – Το 75% αναβάλλει προσωπικές αγορές 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News