BUSINESS & FINANCE

Υψηλότερη ανάπτυξη – Περισσότερα μέτρα στήριξης: Τα νέα δεδομένα

Υψηλότερη ανάπτυξη – Περισσότερα μέτρα στήριξης: Τα νέα δεδομένα

Ο ρυθμός ανάπτυξης του δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ  κατά 7,7% εξέπληξε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Στο οικονομικό επιτελείο μετά τα χθεσινά ευχάριστα νέα έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να γράψουν το νέο σενάριο για την ανάπτυξη αφού πλέον ο μετριοπαθής στόχος του 3,1% του προϋπολογισμού έχει ξεπεραστεί.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις ανέβασαν  στο 7,85% το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το οικονομικό επιτελείο είχε «κρατήσει χαμηλά» τη μπάλα για τον ρυθμό ανάπτυξης και ακόμη και η Κομισιόν στις προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξη, καθώς βλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα της τάξεως του 4% ενώ και ξένοι οίκοι και αναλυτές βλέπουν ανάπτυξη ακόμη και 6,1% (Morgan Stanley) για το 2022.

H όποια αναθεώρηση  για την ανάπτυξη θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ για το ρυθμό ανάπτυξης, όπως έγινε και πέρυσι, με τον πήχυ να τοποθετείται κοντά στο 5%.

Αυτό το επίπεδο ανάπτυξης μπορεί να ελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το οικονομικό επιτελείο πάντως έχει το  βλέμμα  στραμμένο πλέον  στο υπόλοιπο του έτους καθώς θα πρέπει να λύσει το γρίφο για το  ποια θα είναι η επίπτωση της ενεργειακής κρίσης, η οποία πλέον φαίνεται ως ένα σκοτεινό τούνελ χωρίς τέλος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια το βάθος της.

Αυτό βέβαια αναγκάζει και την κυβέρνηση να κρατήσει εφεδρείες και για αυτό δεν θα εξαντληθεί όλος ο δημοσιονομικός χώρος τώρα αλλά τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τη ΔΕΘ  και αφορούν το σκέλος της ενεργειακής ακρίβειας θα εκτείνονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει για την ενεργειακή ακρίβεια:  

  • Συνέχιση επιδοτήσεων ρεύματος αλλά με διαφορετικό μοντέλο. Οι κρατικές επιδοτήσεις θα συνδεθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης.
  • Επιδοτήσεις στα τιμολόγια λιανικής φυσικού αερίου.
  • Νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά.  

Διαβάστε επίσης: 

Ανάπτυξη: Πάνω από το 5,5% ανεβαίνει ο πήχυς για το σύνολο του 2022

Η αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ

Ακροβατώντας μεταξύ μέτρων στήριξης και επενδυτικής βαθμίδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News