ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ

Η αποκωδικοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ

Σε τρεις βασικούς άξονες θα κινηθούν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Ο πρώτος άξονας θα αφορά τους νέους ανθρώπους με έμφαση στο θέμα της στέγασης, που θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ, με ορίζοντα χρόνου που ξεπερνάει το τέλος του 2023. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τους συνταξιούχους, καθώς αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δουν αυξήσεις πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι, με το κονδύλι να είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. Τρίτο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το θέμα της ενέργειας, με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει αποφασίσει τη συνέχιση της απορρόφησης έως και του 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πολιτικό «σκάκι»

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπολογισμοί που γίνονται δεν αφορούν μόνο τα χρήματα που αντέχει η οικονομία, αλλά και τους εκλογικούς συσχετισμούς. Η ενίσχυση στους συνταξιούχους έχει και πολιτική στόχευση, καθώς αφορά μια πολύ φιλική προς τη Ν.Δ. –αλλά και το ΠΑΣΟΚ– κοινωνική ομάδα. Στις εκλογές του 2019 οι συνταξιούχοι ψήφισαν Ν.Δ. σε ποσοστό 46,4% και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,9%. Συνεπώς η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση αφενός «μπετονάρει» ένα κοινό που σχεδόν κατά το ήμισυ είναι δικό της, αφετέρου διεμβολίζει και το ΠΑΣΟΚ που εξακολουθεί να «μιλάει» σε τέτοια κοινά. «Κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν παραδοσιακούς δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ αποτελούν σταθερά στόχο για τη Ν.Δ.», λέει στην «Κ» πολιτικός αναλυτής που δεν θεωρεί τυχαία την κυβερνητική ενίσχυση στην τρίτη ηλικία.

Εξάλλου, για την κυβέρνηση η στόχευση στους νέους είναι μονόδρομος, καθώς αποτελούν την κοινωνική ομάδα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε με διαφορά σχεδόν 8 μονάδων στις εκλογές του 2019, καθώς έλαβε 38% έναντι 30,4% της Ν.Δ. Η διαφορά την οποία θέλει να χτίσει η Ν.Δ. από την αξιωματική αντιπολίτευση περνάει (και) μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξισορρόπηση της ψαλίδας στους νέους. Η στέγαση, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη νέα γενιά, και δη για εκείνους που θέλουν να κάνουν οικογένεια, θα βρεθεί στο επίκεντρο. Παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε λάβει 5% στις ηλικίες 17-34, επιχειρεί με τη νέα ηγεσία να κάνει άνοιγμα στη νέα γενιά.

Οριζόντιο πρόβλημα

Το θέμα της ενέργειας, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, δεν χρειάζεται πολλές αναλύσεις. Οι δημοσκοπήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου, για τις οποίες έγραφε η «Κ» και την περασμένη εβδομάδα, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο οι πολίτες αξιολογούν ως το σοβαρότερο, πέρα από ηλικιακά και κοινωνικά κριτήρια. Συνεπώς η ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει το βασικότερο κριτήριο για το επόμενο διάστημα. Οπως το θέτει στην «Κ» ο ίδιος πολιτικός αναλυτής, «εάν η κυβέρνηση ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, τότε θα πάει σε εκλογές με άλλον αέρα. Εάν όχι, τότε και τα μικρότερα προβλήματα θα επιταχύνουν τη φθορά».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News