BUSINESS & FINANCE

Ακροβατώντας μεταξύ μέτρων στήριξης και επενδυτικής βαθμίδας

Ακροβατώντας μεταξύ μέτρων στήριξης και επενδυτικής βαθμίδας

Με χειρουργικές κινήσεις «χτίζεται» αυτή την εβδομάδα το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από το πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, καθώς από τη μία θα πρέπει να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την άλλη θα πρέπει η κυβέρνηση να μείνει εντός των γραμμών της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η χώρα έχει μπροστά της τον μεγάλο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς η απόκτηση της θα θωρακίσει τα ελληνικά ομόλογα  από μελλοντικές αναταράξεις, αφού βρισκόμαστε   σε μια εποχή όπου η οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά παγκοσμίως. Για να γίνει όμως αυτό, δεν θα πρέπει η χώρα να παρεκκλίνει εν μέσω ενεργειακής κρίσης από τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο το  2022 όσο και το 2023 -όσο δύσκολο και εάν είναι- αλλά και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Εάν συμβεί το αντίθετο, τότε το μήνυμα που θα πάρουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησής θα είναι το δυσμενές και έτσι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας θα χαθεί, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε σκοτεινά μονοπάτια, καθώς το μέλλον στη παγκόσμια οικονομία είναι αβέβαιο.

Από την άλλη, η ενεργειακή κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στήριξης, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βγουν όσο γίνεται αλώβητα από την ενεργειακή κρίση. Τα μέτρα θα τροφοδοτηθούν όχι μέσω δανεισμού έτσι ώστε να μην αυξηθεί το έλλειμμα και το χρέος, αλλά από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων  και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο μονιμότερα, καθώς υπάρχουν  αυστηροί περιορισμοί  και λόγω της παράτασης της ρήτρας διαφυγής, αφού η Κομισιόν έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες με υψηλό χρέος ότι θα πρέπει να  στηρίξουν στοχευμένα τους οικονομικά ευάλωτους και ταυτόχρονα να μειώσουν έλλειμμα και χρέος. 

Διαβάστε επίσης: 

Μέτρα στήριξης στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού

Tα κρίσιμα ραντεβού της οικονομίας πριν από τη ΔΕΘ

Σταϊκούρας: Άνω των 10 δισ. τα μέτρα στήριξης φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News