BUSINESS & FINANCE

Tα κρίσιμα ραντεβού της οικονομίας πριν από τη ΔΕΘ

Tα κρίσιμα ραντεβού της οικονομίας πριν από τη ΔΕΘ

Το βλέμμα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένο στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ασκήσεις ισορροπίας για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ, με το οποίο θα στηρίξει  νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά χωρίς να εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά.

Η εβδομάδα αναμένεται πλούσια λόγω εξελίξεων τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλές από τις εξελίξεις μάλιστα είναι αυτές που θα κρίνουν το τελικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. 

Πρώτη στη λίστα από άποψη σημασίας είναι η έκτακτη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου των υπουργών Ενέργειας, που θα εξετάσουν -σύμφωνα με το Reuters- την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την αποσύνδεση της τιμής του από την τιμή του ρεύματος  αλλά  και μία ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή στήριξης για ενεργειακές εταιρείες. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών την Τετάρτη, στις 7 Σεπτεμβρίου, με στόχο να υπάρξει μια συγκεκριμένη γραμμή. Στις 9 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα και το Eurogroup όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις.

Δύο ημέρες πριν, στις 7 του μήνα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για  την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για την ανάπτυξη, έτσι ώστε τα μέτρα να «κοπούν» και να «ραφτούν» βάσει των νέων προβλέψεων για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. 

Μέσα στην εβδομάδα, η κυβέρνηση θα  και έχει την πλήρη εικόνα για τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου και ουσιαστικά θα κάνει και το πρώτο «ταμείο» της τουριστικής περιόδου. Έτσι, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία και τις εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, η κυβέρνηση θα ξέρει  τι δημοσιονομικό χώρο έχει στη διάθεση της για να «ξοδέψει» ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου  συνεδριάζει η ΕΚΤ, με πολλούς αναλυτές να περιμένουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 0,75%, ώστε να μπορέσει  να πολεμήσει τον πληθωρισμό. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκτός από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει  και τον πληθωρισμό του Αυγούστου, ο οποίος αναμένεται ότι θα δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης για δεύτερο μήνα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία της Εurostat την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο μακρύς κατάλογος των μέτρων 

Πάντως ο κατάλογος των προτάσεων που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει one-off μέτρα  αλλά  και μόνιμες παρεμβάσεις ως ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια. Τα one-off μέτρα που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου, ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης αλλά και ένας νέος κύκλος fuel pass εάν χρειαστεί. 

Όσον αφορά τα μόνιμα μέτρα, έχει κλειδώσει  η μόνιμη  αύξηση των συντάξεων κατά 6-6,5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον αναμένεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως στο τραπέζι υπάρχει και  ένα νέο μέτρο. Ο μακρύς κατάλογος που έχει φτάσει στο Μαξίμου από τη Νίκης περιλαμβάνει και μια νέα μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 22% στο 20% από το 2023 αλλά και του τέλους επιτηδεύματος.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών, τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια. 
Παράλληλα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού επεξεργάζονται και ένα πακέτο μέτρων που θα αφορά τη στεγαστική πολιτική των νέων. 

Διαβάστε επίσης: 

Τέλος στα σενάρια για «fuel pass 3» – Απομακρύνεται και η «γενναία επιδότηση» του φυσικού αερίου

Μέτρα στήριξης στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού

ΔΕΘ: Τα έξι κλειδιά για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού 

ΕΒΕΠ: Υπόμνημα για ένα «διπλό πακέτο 6+6 διαδοχικών μέτρων» στη φετινή ΔΕΘ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News