ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζυγίζουν» τα μέτρα της ΔΕΘ – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις 

«Ζυγίζουν» τα μέτρα της ΔΕΘ – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις 

Η κυβέρνηση έχει δώσει το μήνυμα πως το πακέτο παροχών της ΔΕΘ θα είναι ζυγισμένο καθώς οι κρατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Έχουν μείνει σχεδόν 10 ημέρες για τη ΔΕΘ και οι τελικές αποφάσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, θα ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τότε θα έχει συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα για το που μπορεί να φτάσει το πακέτο των παροχών κρατώντας και «πολεμοφόδια» για μελλοντικές ανάγκες.

Αρχικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση θα έχει την πλήρη εικόνα για τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου και ουσιαστικά θα κάνει και το πρώτο «ταμείο» της τουριστικής περιόδου. Στις 7 του μήνα θα υπάρχουν και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ ενώ μια ημέρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει και την πρώτη γεύση για το ποια μέτρα μπορεί και θέλει να υιοθετήσει η Ευρώπη συνολικά για την ενέργεια. Και αυτό διότι στις 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει η έκτακτη σύσκεψη των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το πως θα προχωρήσει η Ευρώπη για να στήσει ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση μπορεί τελευταία στιγμή να «ξεκλειδώσει» πρόσθετα μέτρα που βρίσκονται στο συρτάρι καθώς μια ευρωπαϊκή λύση θα απελευθέρωνε κρατικούς πόρους. Την ίδια ημέρα θα υπάρχουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πληθωρισμό του Αυγούστου, ο οποίος αναμένεται ότι θα δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης για δεύτερο μήνα, όπως φάνηκε και από τα στοιχεία της Εurostat.

Ο μακρύς κατάλογος των μέτρων 

Ο κατάλογος των προτάσεων πάντως που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει one-off μέτρα  αλλά  και μόνιμες παρεμβάσεις ως ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια. Τα one off μέτρα που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει είναι μια νέα επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου,ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης αλλά και ένας νέος κύκλος fuel pass.

Όσον αφορά τα μόνιμα μέτρα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει κλειδώσει  η μόνιμη  αύξηση των συντάξεων κατά 6-6,5% και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επιπλέον αναμένεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως στο τραπέζι υπάρχει και  ένα νέο μέτρο. Ο μακρύς κατάλογος που έχει φτάσει στο Μαξίμου από τη Νίκης περιλαμβάνει και μιανέα μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 22% στο 20% από το 2023.

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά ,τα εισιτήρια κινηματογράφων, τις υπηρεσίες μεταφορών ,τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια. 
Παράλληλα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού επεξεργάζονται και ένα πακέτο μέτρων που θα αφορά  τη στεγαστική πολιτική των νέων.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οικονόμου: Η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια

Μηχανισμός για το ρεύμα: Όφελος 1,1 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως τώρα

Φυσικό αέριο: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η θέσπιση πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News