BUSINESS & FINANCE

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει

Πολύ πιθανή θεωρεί πλέον την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο φέτος τον χειμώνα, τουλάχιστον για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, η Oxford Economics. Γερμανία, Ιταλία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις αερίου, με αποτέλεσμα ο οίκος αναλύσεων να προαναγγέλλει σημαντικές υποβαθμίσεις στις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με 70% λιγότερο φυσικό αέριο σε σχέση με πέρυσι, μέσω των τριών βασικών αγωγών, με την Oxford  Economics να επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ροών.

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει-1

Στις αρχές Ιουλίου, οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ε.Ε. έχουν γεμίσει στο 60%, με τους αναλυτές να εξηγούν ότι χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, αρκετές χώρες-μέλη θα δυσκολευτούν να φτάσουν στο 80% έως τον Νοέμβριο, όπως απαιτεί η Ε.Ε. Οι δεσμεύσεις για διμερή βοήθεια στις προμήθειες φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών-μελών δεν αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες ελλείψεις, τονίζει η Oxford Economics.

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει-2

Για αυτό και θεωρεί ότι η επιβολή δελτίου είναι πολύ πιθανή, με τη Γερμανία, την Ιταλία και τις οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να βρίσκονται στην κορυφή ανάμεσα στις χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο για το ρεύμα και τη θέρμανση, καθώς και για να λειτουργήσουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους.  

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει-3

Στα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του φυσικού αερίου, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στην  προμήθεια των νοικοκυριών, με το μεγαλύτερο βάρος να περνά στη βιομηχανία.

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει-4

Τα μοντέλα του οίκου δείχνουν ότι με τη μείωση τη τελικής ζήτησης για φυσικό αέριο το δ΄ τρίμηνο του έτους κατά 10% μέσω της επιβολής δελτίου, η βιομηχανία θα εμφανίσει σοβαρή συρρίκνωση, οδηγώντας στην άμεση απώλεια ετήσιας μεικτής προστιθέμενης αξίας από 1,5% έως 4%. Οι ζημιές θα είναι περίπου διπλάσιες εάν το δελτίο στο φυσικό αέριο επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τονίζουν οι αναλυτές.Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει-5

Σε κάθε περίπτωση, η Oxford Economics σημειώνει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση και η διάρκεια των ελλείψεων φυσικού αερίου, με δεδομένους τους πολλούς παράγοντες που επιδρούν. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα φανούν φέτος τον χειμώνα. Αλλά ο οίκος εκτιμά ότι λόγω των μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούνται, δεν θα χρειαστεί η επιβολή δελτίου τον επόμενο χειμώνα.

Oxford Economics: Δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα – Πού θα επιβληθεί, πόσο θα κοστίσει-6

Η Oxford Economics δεν περιμένει μία δημοσιονομική απάντηση ανάλογη με εκείνη της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, η κρίση αυτή πιθανότατα θα ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια των προμηθειών και την κρατική παρέμβαση για την εξομάλυνση των κύκλων, όπως για παράδειγμα με πλαφόν στις τιμές.

Σε κάθε περίπτωση, η Oxford Economics τονίζει ότι με τις προβλέψεις της για το φυσικό αέριο να αυξάνονται σημαντικά, ο πληθωρισμός θα κορυφώσει υψηλότερα και η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη. Οι νέες εκτιμήσεις του οίκου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: 

Berenberg Bank: Το «σοκ Πούτιν», ο λογαριασμός και τα 3 σενάρια για το φυσικό αέριο

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη κρίση στην Ευρώπη από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News