BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Το «σοκ Πούτιν», ο λογαριασμός και τα 3 σενάρια για το φυσικό αέριο

Berenberg Bank: Το «σοκ Πούτιν», ο λογαριασμός και τα 3 σενάρια για το φυσικό αέριο

Κατά 220 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί ο «λογαριασμός» φυσικού αερίου που θα κληθεί να πληρώσει τους επόμενους 12 μήνες η Ευρώπη, αφότου η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60% στις 14 Ιουνίου, υπολογίζει η Berenberg Bank. Σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50 ευρώ ανά MWh, το πρόσθετο κόστος από το «σοκ Πούτιν» για την Ευρώπη αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ ή στο 3% της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτή ακριβώς η αύξηση των τιμών και η αβεβαιότητα στο ενεργειακό μέτωπο οδήγησαν την Berenberg στην εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση από το φθινόπωρο του 2022 και έως τα μέσα του 2023.

Berenberg Bank: Το «σοκ Πούτιν», ο λογαριασμός και τα 3 σενάρια για το φυσικό αέριο-1

Οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι θα υποστούν τις συνέπειες, τονίζουν οι αναλυτές, καθώς ήδη στη Γερμανία συζητιούνται πακέτα διάσωσης για τις ενεργειακές εταιρείες όπως και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στον κλάδο να μετακυλήσει το αυξημένο κόστος στον τελικό καταναλωτή. «Αν και οι παρεμβάσεις μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό στον οποίο οι πολύ υψηλότερες τιμές πλήττουν τους καταναλωτές, δεν αντισταθμίζουν το κόστος. Απλά μεταφέρουν μέρος του βάρους από τους καταναλωτές στους σημερινούς και τους μελλοντικούς φορολογούμενους», εξηγεί χαρακτηριστικά η Berenberg Bank.

Θα ξεμείνει από φυσικό αέριο η Ευρώπη;

Καθώς οι χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, για να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον χειμώνα, η Berenberg επισημαίνει ότι έως και τα μέσα του Ιουνίου, η Ε.Ε. και η Γερμανία βρίσκονταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου να έχουν γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους κατά 80% και 90% αντίστοιχα έως την 1η Νοεμβρίου. Εάν το καταφέρουν, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί δελτίο στο φυσικό αέριο τον χειμώνα, ακόμα και εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τη ροή κάποια στιγμή.

Η Berenberg υιοθετεί αυτή τη στιγμή το σενάριο ότι δεν θα επιβληθεί δελτίο, αλλά αναγνωρίζει ότι πιο αρνητικά ενδεχόμενα δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Τα σενάρια

Berenberg Bank: Το «σοκ Πούτιν», ο λογαριασμός και τα 3 σενάρια για το φυσικό αέριο-2

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου με τον σημερινό, μειωμένο ρυθμό, μετά τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream, από τις 11 έως τις 24 Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρώπη θα βγάλει την χειμερινή περίοδο με υψηλές τιμές, αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα επάρκειας.

Στο δεύτερο σενάριο, εάν η Ρωσία δεν συνεχίσει τις προμήθειες μετά τις 24 Ιουλίου, η Ε.Ε. θα ξεμείνει από φυσικό αέριο στο τέλος του χειμώνα. Για να είναι ασφαλείς, οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς στην κατανάλωση από νωρίτερα.

Το τρίτο σενάριο υποθέτει ότι η Ρωσία θα κλείσει και τους άλλους αγωγούς στα τέλη του Ιουλίου. Στην περίπτωση σοβαρών περιορισμών στην κατανάλωση φυσικού αερίου (δελτίο), η Berenberg Bank προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί ακόμα περισσότερο από το 1,5-2% που περιμένει τώρα για τις αρχές του 2023. Σε όλα τα σενάρια, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι φέτος κατά 10% χαμηλότερη. 

Βέβαια, και ο Πούτιν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για το κλείσιμο της στρόφιγγας, καθώς ο οίκος επισημαίνει πως εάν η Ρωσία δεν πουλήσει το φυσικό αέριό της στην Ευρώπη φέτος τον χειμώνα, τότε η Ε.Ε. θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβασή της τόσο, ώστε δεν θα αγοράσει ποτέ ξανά αέριο από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

Μ. Σχοινάς για φυσικό αέριο: Για αυτόν τον χειμώνα θα είμαστε εντάξει

Deutsche Bank: Έρχεται μεγάλη κρίση στην Ευρώπη από τη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News