BUSINESS & FINANCE

Ρίχνει ρυθμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών

φωτ.: Intime News

Οριακές μεταβολές εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν ρίξει ρυθμούς εν όψει και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης, μέσα στο πρώτο ημίωρο, έχει παρουσιάσει εξαιρετικά μικρού εύρους διακυμάνσεις, με το τόξο των συναλλαγών να εκτείνεται σε μόλις επτά μονάδες -από τις 780 έως τις 787 μονάδες.

Αυτή τη στιγμή (11.00), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,18% και διαμορφώνεται στις 781,50 μονάδες, δηλαδή μόλις μία μονάδα άνω του κλεισίματος της Τρίτης, το οποίο επανέφερε τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 780 μονάδων (σ.σ. τη Δευτέρα είχε κλείσει στις 760 μονάδες).

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, κινούνται ανοδικά κατά 1,45%, υπεραποδίδοντας σταθερά έναντι του κύριου χρηματιστηρίου δείκτη, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στο τεχνικό όριο των 500 μονάδων. Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κινείται άνω των 2,1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +1,19% 0,9178 ευρώ
  • Attica Bank +1,09% 0,2325 ευρώ
  • Eurobank +0,97% 0,58 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +1,91% 2,132 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -1,47% 1,07 ευρώ

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκεται τόσο το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής 2» για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία bad bank. Πρόκειται για δύο παραμέτρους, οι οποίες -σύμφωνα με αναλυτές- επιτρέπουν την εκδήλωση συγκρατημένης αισιοδοξίας για ένα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «άλλο τραπεζικό σύστημα» που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Αμφίρροπη μάχη στο ταμπλό

Στο ταμπλό, πωλητές και αγοραστές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με το εορταστικό κλίμα να έχει υπονομεύσει σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έτσι, μοιραία, από την έναρξη της συνεδρίασης εκδηλώνονται μικρού εύρους τοποθετήσεις, οι οποίες αποφεύγουν το ακραίο ρίσκο. 

Από τις εισηγμένες, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η μετοχή της Viohalco, η οποία μετά την χθεσινή ανοδική κίνηση (+4%), σήμερα παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 1%. Παράλληλα, η μετοχή της Coca-Cola δίνει συνέχεια στο ανοδικό momentum, καθώς ενισχύεται κατά 2,36%.

Όσον αφορά τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει την τιμητική της, ως απόρροια της εν εξελίξει διαμάχης ανάμεσα στους κύριους μετόχους, σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,38%.

Συνολικά, αυτή την στιγμή (11.00), 24 μετοχές κινούνται ανοδικά, 28 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν αλλάξει χέρια μόλις 2,9 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 52,2 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία για το 2020

Η ελληνική αγορά βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ταραχώδους 2020, το οποίο είχε σχεδόν τα πάντα: Τη βίαιη και ευρεία καθίζηση του Μαρτίου, τη στασιμότητα του καλοκαιριού, αλλά και τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή, ο Γενικός Δείκτης υπολείπεται κατά σχεδόν 14% σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται πέριξ του -40%.

Μετά τη διόρθωση της Δευτέρας (σ.σ. ο Γ.Δ. έχασε 40 μονάδες), η οποία έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να αφομοιώσουν τα κέρδη του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, το επίπεδο στήριξης των 760 μονάδων κινητοποίησε τα αντανακλάστικά των αγοραστών, οι οποίοι από χθες ανέκτησαν και πάλι την υπεροπλία έναντι των πωλητών.

Το στοίχημα επομένως, είναι να διατηρηθεί αυτή η θετική ψυχολογία έως τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου τα ξένα κεφάλαια, τα οποία επενδύθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στη Λεωφόρο Αθηνών. Βέβαια, έως τότε δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σημάδια στασιμότητας, σενάριο το οποίο ενισχύεται από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών που παραδοσιακά καταγράφονται εν μέσω των εορτών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News