BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 780 μονάδες με «όχημα» τις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 780 μονάδες με «όχημα» τις τράπεζες

Σε ανοδική τροχιά παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται σταθερά άνω των 780 μονάδων, επιχειρώντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της Δευτέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ενισχύεται κατά 1,82% και διαμορφώνεται στις 783,61 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 774 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 787 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτη έχει κατορθώσει να ανακτήσει το 35% της χθεσινής διόρθωσης, η οποία επήλθε ως απόρροια των ανησυχιών για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech από την Κομισιόν και οι διαβεβαιώσεις των επιστημόνων για τη μετάλλαξη του ιού, παρέχουν τα κατάλληλα βραχυπρόθεσμα στηρίγματα για την επιστροφή των αγοραστών.

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τις απώλειες της χθεσινής ημέρας, σήμερα κινούνται στο +1%, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Στο +4% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, σημαντικό ρόλο στην ανοδική κίνηση διαδραματίζει, όπως είναι φυσικό, ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μετά το χθεσινό -6%, σήμερα παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 4%, με αποτέλεσμα να κινείται μία ανάσα πριν τις 500 μονάδες. 

Οι τραπεζικές διακυμάνσεις:

  • Alpha Bank +3,11% 0,928 ευρώ
  • Attica Bank +4,46% 0,211 ευρώ
  • Eurobank +4,60% 0,5774 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +4,31% 2,128 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς +3,23% 1,118 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός της ημέρας, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει στις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το σχέδιο για τη δημιουργία bad bank, η οποία -μαζί με τον «Ηρακλή»- θα συνεισφέρει στην οριστική αντιμετώπιση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Κυριαρχία αγοραστών, χαμηλός τζίρος

Στο ταμπλο, οι αγοραστές έχουν πλήρως ανακτήσει τον έλεγχο έναντι των πωλητών, με την υψηλότερη ώθηση να δέχονται οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες χθες υπέστησαν τη μεγαλύτερη πίεση. Εντυπωσιακό είναι το rebound στη μετοχή της Viohalco, η οποία ενισχύεται στο +4,71%, ενώ στο +3,29% βρίσκεται και η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, παράλληλα, σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, ενώ στον αντίποδα, σε σταθεροποιητικά επίπεδα κινείται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία διαμορφώνεται στα 6,88 ευρώ. Συνολικά, αυτή την ώρα, 83 μετοχές κινούνται ανοδικά, 13 κινούνται πτωτικά, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τζίρος των συναλλαγών, βέβαια, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς προς ώρας δεν υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, με μόλις 15,2 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια -απόρροια της χριστουγεννιάτικης ραστώνης των επενδυτών. Η κεφαλαιοποίηση δε, κυμαίνεται στα 52,2 δισ. ευρώ.

Άμεσο rebound με το βλέμμα στην bull market

Η ελληνική αγορά είναι σαφές ότι προσπαθεί να αντιδράσει μετά την χθεσινή ισχυρή διόρθωση, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε απώλεια 30 μονάδων. Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech από την Κομισιόν, η έναρξη των εμβολιασμών κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Δεκεμβρίου και η διαβεβαίωση των επιστημόνων ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και έναντι του νέου στελέχου του ιού, αποτελούν τα εχέγγυα, στη βάση των οποίων μπορεί να στηριχθεί το ανοδικό momentum σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χθεσινή κίνηση, η οποία απομάκρυνε τον Γενικό Δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, αποτέλεσε ένα σημαντικό «πισωγύρισμα» για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προσπάθειας πλήρους ανάκαμψης των μετοχών και εξάλειψης των ετήσιων απωλειών, οι οποίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται πέριξ του 15%, ενώ στις τράπεζες αγγίζουν το 40%. 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο moneyreview.gr αναλυτές της αγοράς, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης bull market, η οποία θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 900 μονάδων.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίες πρωτο-έκαναν την εμφάνισή τους τον Νοέμβριο, στηρίζοντας τα κέρδη – ρεκόρ του μήνα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι επενδυτές αυτοί θα επαναδραστηριοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, εντός του Ιανουαρίου, πυροδοτώντας ακόμη μία ανοδική κίνηση. Μέχρι τότε, βέβαια, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί μια πλάγια-πλαγιοανοδική τάση, σενάρι το οποίο ενισχύεται και από τους παραδοσιακά χαμηλούς όγκους συναλλαγών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News